Hagyományőrző szerb bál

Szegedinácz Anna

Február 15-én este tartotta az óvárosi szerb közösség hagyományőrző bálját a Szekeres József Konferencia Központban.

A báli hangulatra felkészített teremben már próbált a zenekar és a táncosok, amikor a kezdésnél kicsit korábban megérkeztem, hogy legyen elegendő idő megismerkedni azokkal a szereplőkkel, akik a ma esti jó hangulatról, a színes műsorról gondoskodnak. A programot a Százhalombattai Szerb Önkormányzat rendezte, Csupics Nikola és Radován György szervezésében.

Először a zenekar vezetőjével, Radován Mariccal ismerkedtem meg, kértem tőle interjút, aki hihetetlen lendülettel beszélt zenei pályafutásáról, zenekaráról, fellépéseikről, arról a művészetről, melyet hatalmas szeretettel űz, hogy miközben másoknak örömet okoznak, megőrizzék a szerb nemzetiség zenei és tánchagyományait. Bemutassák legszebb értékeit.

– A Vajdaságból jöttünk, hogy összeköttetést teremtsünk Újvidék, Belgrád, Szerbia, Magyarország és Száz­halombatta között. Ma estére nagyon szép programot készítettünk. Műsorunkat Harmonika és Tobzijko koloval, Szerb rabszódiával indítjuk. Vajdasági, boszniai, dél-szerb kollázzsal folytatjuk. Utána városi nóta és tánc kollázs lesz. Majd vláh, macedón, egy pár közös szerb-magyar dalammal folytatjuk. Végül, befejezésképpen moravac és csácsák koloval zárjuk zenei programunkat. A zenét szaxofon, harmonika, klarinét, hegedű, gitár, basszus gitár, dob szolgáltatja, hogy elvarázsoljuk a közönséget a szép dallamokkal.
Eljött velünk két énekes is: a Vajdasági RTV szólistája, Bréna (Dragana Sztamenkovic) és Panovac (Zsenkó Szarpartic). Én a népi zenekarommal jöttem muzsikálni.

Kiválóan beszél magyarul. Hol tanulta meg a nyelvünket?

– Édesanyám magyar, édesapám szerb származású. Bácskatopolyán születtem, ott lakom. Szabadkához közeli település Bácsalmás és Tompa között. Újvidéken dolgozom.

Mikor és hol tanult meg harmonikázni?

– Az általános iskolában ismerkedtem meg a hangszerrel. Ljubisa Pavkovis – a Szerb RTV Nagy Népi Zenekarának nyugalmazott rendezője – tanítványa vagyok. 2006-ban Topolyán volt az első önálló szólista koncertem. 2006 óta vagyok alkalmazottja, állandó tagja – szólistája, zeneszerzője, zenei rendezője – a Vajdasági RTV Nagy Népi Zenekarának. Több mint 3000 művet rendeztem ezalatt az idő alatt, és félszáz saját szerzeményem van. Több ismert zenész, énekes zeneszerzőjeként, zenei rendezőjeként is ismernek.

Roby Lakatos hegedűművész számára, továbbá a Gyass Band részére hangszereltem a „Szomorú vasárnap” műsorát. Számos hazai és külföldi fesztiválon versenyeztem vagy voltam zsűritag úgy Szerbiában, mint külföldön. Így a Nemzetközi Első Harmonika Versenyen Szokobanján.
Vlada Panoviccal a Szerbiai RTV Nagy Népi Zenekarának vezetőjével társszerzője vagyok a Harmonika Mesterkurzusoknak.
Mica Jankoviccal – a Vajdasági RTV Nagy Népi Zenekarának vezetőjével – több alkalommal felléptünk, koncerteztünk Magyar­országon. Szerveztünk Harmonika táborokat Magyarországon és Szerbia szerte.

2018. október 16-án Újvidéken a Vajdasági RTV-ban (a „Studio M”-ben) tartottam szólisztikus koncertet, amit a Vajdasági RTV direktben közvetített. A zenekaromban 22 zenész volt. Az egész esti koncertemen 38-an léptünk fel, szép muzsikával, dalokkal.

Zenémre jellemző a hagyományos szerbiai, vajdasági, illetve balkáni zene. Persze nem áll tőlem távol más országok, népek zenéje sem. Játszom magyar, orosz, ukrán, szlovák, olasz, francia, görög, cigány zenéket is a szerb népzene mellett. Nem idegen tőlem a jazz műfaja sem.
Gyakran fellépek Magyarországon különböző formációkban: tambura zenekarral, harmonikásokkal, délszláv együttesekkel is. Többször szerepeltem a budapesti Európa TV „Esti kívánság műsorában” Tóth Éva operett- és Leblanc Győző operaénekesekkel. Szívesen zongorázom.

Saját zenekarommal számos rendezvényen, koncerten szerepeltünk. Felléptünk 2019 nyarán a Lórévi falunapon Rasa Pavloviccal, Zeljko Panovaccal és Inessel. Ugyancsak tavaly decemberben Baján a Sugovica Tánckar Kulturális Egyesület meghívott vendégei voltunk.

Szoktam szólóban is fellépni, koncertet adni Budapesten Lipótvárosban. Tavaly májusban voltam ott. Ahová rendszeresen visszajárok és nagyon szívesen muzsikálok, Balatonszárszón a „Balatoni Nyár műsorában. „Harmonika esteket” adtam, harmonika világzenét. Felléptem vagy felléptünk már a zenekarommal közösen Szigetcsépen, Szentend­rén, Pomázon, Deszken, Pécsen Baján. Desz­ken, Budakalászon, Szentendrén tánc­csoporttal is. A mai nap Szerb Nemzeti Ünnep is. Ezen a napon volt a szerbek első törökök elleni szabadság küzdelme.

Fellépései mellett mivel foglalkozik most?

– Világzenei és tradicionális zenei összeállítás stúdió felvételén dolgozom. Van polgári foglalkozásom is, okleveles közgazdász vagyok, Szabadkán az Állami Közgazdasági Egyetemen végeztem. Most készítem a „Mester Diplomámat”. Negyven évesen – mindezek mellett – nős vagyok, egy aranyos kisfiú édesapja.

Örömmel jöttünk Százhalombattára. Nagy motiváció, hogy még jobb, szebb dallamokat adjunk az embereknek. Azt az energiát, harmóniát – amit a zene, a muzsika ad – megosszuk a közönséggel.

Van-e valamilyen vágya, álma, amit szeretne megvalósítani?

– Szívesen, örömmel lépnék fel a budapesti MÜPÁ-ban.

Az est nem maradhat el táncbemutató nélkül.

*

A másik vendégegyüttes vezetőjét, Vaizer Enikő művészeti vezetőt a szereplő tánccsoportokról kérdeztem:

– A Rozmaring Szerb Táncegyüttes évek óta színezi műsorával a százhalombattai újévi szerb bál programját. Az elmúlt évben a felnőtt csoport mellett kinevelődött egy fiatal generáció, aki minden nyáron, Battonyán a Dél-Alföldi Nemzetiségi Tánctáborban csiszolja tánctudását. Itt találkoztak a deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület gyermektáncosaival, akikkel különösen jó kapcsolat, barátság alakult ki.

Azóta a Battonyán tanultakat közös produkcióban mutatják be. Közös próbákat, tánctáborokat szervezünk nekik, ahol újabb koreográfiákat tanulnak be. Idén őket is elhoztuk Százhalombattára. Egy Belgrád környéki és egy dimitrovgrádi táncot mutatnak be.

A Rozmaring felnőtt csoportja 15 éve dolgozik együtt, nagy hangsúlyt fektetve a hagyományőrzésre. Rendszeres szereplői a magyarországi és szerbiai néptánc­találkozóknak. Állandó kísérőnk a Rozmarin Folke Stars zenekar, aki népi hangszerekkel biztosítja fellépéseinken az autentikus hangulatot. Idén dél-szer­biai, Les­kovac környéki táncokat mutatunk be a battai közönségnek.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a 15 éves munkánk eredményeként magas rangú állami kitüntetésben részesültünk. Tavaly megkaptuk a Pro Cultura Minoritate Hungariae díjat.

Minden évben nagyon szívesen jövünk bálozni Battára. Itt mindig nagyszerű a hangulat és a közönség szeret minket.