Megújuló szerb közösségi élet

Beszélgetés Csupics Nikolával

Balpataki Katalin

A Százhalombattán élő szerb nemzetiségűek száma viszonylag magas, azonban a helyi szerb közösségi életben egyelőre még kevesen vesznek részt. A szerb klub felújításával és új, gyermekeknek is szóló hagyományőrző programok rendezésével ennek változását is reméli Csupics Nikola, a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Számos kisebb, nagyobb, a komfortérzetet is erősítő beruházásra került sor az idén és az elmúlt egy-két évben a szerb klub épületén. Hogyan sikerült ezekre a munkálatokra forrást teremteni?

Apránként és elsősorban pályázati lehetőségekből. Mielőtt 2019-ben a helyi Szerb Nemzeti Önkormányzat elnöke lettem a Szerb Országos Önkormányzatnál dolgoztam és jó kapcsolati tőkét sikerült kialakítanom. Ott többször felvetődött, hogy jó lenne, ha nem csak a nemzetiségi oktatásra, hanem a közösségi terek felújítására is lenne pályázati forrás. Talán ennek hatására meg is jelentek az ilyen típusú kiírások. Gyorsan elkészíttettük a szerb klub épületének felújítási terveit, ami akkor olyan óriási összeget tett ki, hogy a Szerb Országos Önkormányzat fel sem terjesztette.

Kicsit el voltam keseredve, ezért felkerestem Bóna Zoltán országgyűlési képviselőt, akinek ismertettem a klub épületének helyzetét, megmutattam a terveket és ezek ismeretében támogatásáról biztosított. Így 2020 őszén a Szerb Országos Nemzetiségi Önkormányzat beadta a pályázatunkat, amelyen 20 millió forintot nyertünk is. Ez alig fele volt az eredeti költségvetésnek, de így is nagyon örültünk és megkezdtük a munkát. 2022-ben a beruházás folytatására szintén pályáztunk, amin 10 millió forintot sikerült nyernünk. Az előző összegből meg tudtuk csináltatni az épület tetőszerkezetét. Szerencsénkre a faszerkezet jó állapotban van, így ahhoz nem nagyon kellett nyúlni, csak a fóliázást és az új cserepezést kellett kivitelezni. Kívül-belül faljavítást és tisztasági festést végeztünk. Egyedi tervezésű, műanyag nyílászárókra cseréltük a régi ajtókat, ablakokat. A fűtés korszerűsítésére a Vezér Mihály polgármester Úr támogatásával Százhalombatta Város Önkormányzat biztosított számunkra 3 millió forintot, így a gázkonvektorok helyébe központi fűtés tudtunk beszereltetni. Egy kisebb pályázati forrásból sikerült a mosdót is felújítanunk és kicseréltük a neon világítást ledes rendszerre.

A klub épülete már nagyjából rendezett, milyen további tervek várnak még itt megvalósításra?

Egy 2022-es beruházásos pályázaton nyertünk 2 millió forintot a szerb klub udvarának felújítására. Tervezzük a kapu és a kerítés felújítását, a mostani repedezett beton felület cseréjét viacolorra, vagy valamilyen szilárd burkolatra. Az óvoda támfalának látványával is szeretnénk kezdeni valamit. Az épületen belül is vannak még feladataink. Szeretnénk a villanyhálózatot és a konyhát felújítani, a padlózatot kicserélni. Bízunk benne, hogy ha a pályázati forrás ezeket nem fedezi teljes egészében, a százhalombattai önkormányzat kisegít.

Nem csak a klubépületre, hanem az ortodox templom kerítésére és a központi kereszt felújítására is sikerült pályázati pénzt nyerni.

Igen, a kerítésre a Százhalombatta Szerb Nemzetiségi Önkormányzat pályázott és nyert pénzt, ez már készen is van. Bóna Zoltán országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmünket egy az útmenti keresztek felújításáról szóló pályázatra. Erre a Százhalombattai Szerb Egyházközség pályázott és nyert. Így a már rendkívül rossz állapotban lévő fa keresztet – mivel felújítása már nem volt lehetséges – egy új, tölgyfakeresztre cseréltük. Egy külön pályázati forrásból az idén március 27-én sikerült méltó módon, három napos ünnepségsorozat keretében felszentelni a klubépületet és a keresztet is.

A helyi szerb önkormányzat és egyházközség életében eddig is jellemző volt a pályázati források maximális kihasználása?

A nemzetiségi önkormányzatok és egyházközségek eddig is jórészt pályázati forrásokból biztosították működésüket. Ezek nélkül nem tudnánk a rezsit sem kifizetni, nem beszélve a programokról. A hagyományaink megőrzése csak ezekből a forrásokból lehetséges. A szerb búcsúkat, az éves kirándulásainkat és egyéb programjainkat is ebből szoktuk fedezni. Volt olyan, hogy nem kaptunk rá pénzt, akkor is megoldottuk, de ilyenkor a programok jóval szerényebbek voltak.

Az elmúlt két évben a járvány miatt korlátozottak voltak a rendezvények, ünnepségek megtartása. Mennyiben érintette ez önöket?

Szerencsére a pandémia alatti lezárások éppen elkerülték a vallási ünnepeinket. Így azokat jórészt meg tudtuk tartani. Igaz, kevesebben voltunk, de kisebb-nagyobb sikerrel próbálkoztunk online misével is. Hagyományőrző bált viszont utoljára csak 2020 februárjában tudtunk tartani. Az idén még nem mertük megrendezni, de jövőre mindenképp szeretnénk.

A szerb nemzetiségi programok általában szorosan összefonódnak a vallási élettel, ünnepekkel. Terveznek világi programokat is?

Ahhoz, hogy a szerbség fenn tudott maradni Százhalombattán nagyban hozzájárult, hogy itt templom van. Mindig is nagyon szoros volt a kapcsolat a nemzetiségi önkormányzat és az egyház között. De törekszünk arra, hogy más programjaink is legyenek. Az idén gyermeknapot is tartunk és nyertünk pénzt ingyenes hagyományőrző tábor megtartására általános iskolások részére. Megtartjuk az anyák napját is, ami nálunk a szerb karácsonyt megelőző második vasárnapon van. Ősszel szeretnénk meghívni a Magyarországi Szerb Színházat. Tervezünk zenés, felolvasó esteket, és ha az udvar rendeződik akár kerti programok is. Az idén is lesz kirándulás, most a Baranya megyei szerb templomok látogatjuk meg.

Aktív a helyi szerb közösségi élet?

Azon vagyunk, hogy az legyen. Már a klubépület felújítása is – azon túl, hogy műszakilag már szükséges volt – azt a célt szolgálta, hogy ide szívesen térjenek be, komfortosan érezzék itt magukat. Igyekszünk új programokat bevezetni minden korosztály számára. Bízunk benne, hogy törekvésünk aktivizálja a helyi szerbeket. Szerencsére sokan térnek vissza. Ez egy nehéz munka, hiszen most már eléggé szétszórtan élünk a városban és nagyon nehézkes megszólítani és kimozdítani az embereket. Ez egyelőre személyes kapcsolati úton folyik, de ezen is változtatni szeretnénk. Rengeteg ötletünk, tervünk van, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szerbség megmaradjon Százhalombattán és, hogy működő, összetartó, aktív közösség legyen, maradjon.