Nyáron egyszerű

Táborok az óvárosban

Szegedinácz Anna

Sok éve ad otthont a Zenálkó Etel Óvá­rosi Közösségi Ház közösségeknek, szakköröknek, művészeti csoportoknak nyári táborok rendezésére, szervezésére. Az idei nyáron sem volt másképpen. Mészáros Szilvia művelődésszervezőt látogattam meg a közösségi házban, hogy tájékoztassa olvasóinkat az idei táborokról. Mikor kezdődtek, kik vettek rajta részt, a legfontosabb tudnivalók róluk?

– A táboraink június végén kezdődtek. Öt táborunk volt közel 25 fős nagy létszámmal. Három tábor 1 hetes, azaz 5 napos volt, kettő pedig 3-3 napos. Hétfőtől szerdáig, illetve péntektől vasárnapig. Négyen rendszeresen visszajáró táborok, egy pedig először volt nálunk. Reméljük a jövőben is ide fognak jönni. Hármat gyermekeknek, kettőt pedig felnőtteknek szerveztek. A múlt hétvégén – augusztus 15-én – fejeződtek be. A táborok egymást követték, nem voltak párhuzamos programok. Bejáró tábor volt valamennyi.

A Színi Stúdió táborvezetője Czifrik Zalán volt, a Batta Balett Stúdióé Házi Tamás. Ő vezette a stúdió intenzív, felnőtteknek rendezett programját is. Az Anna Dance Company táborvezetője Nyírő Anna, a Gombolyag Klubé Úti Lajosné Erzsike volt.

Délelőtt volt általában a „kőkemény munka”, délután kis lazítással pihenés, kirándulás, a gyerekeknek kézműves foglalkozások, játék, strandolás, de többnyire a házban tartózkodtak.
A csoportok a tábor díjon felül minimális bérleti díjat fizettek a ház használatáért.

Hány fővel üzemelt a Ház?

– A közösségi házat én vezetem, művelődésszervező diplomám van. Korábban a Barátság Kulturális Központban dolgoztam. Kordinálom a működő csoportokat, ilyenkor a táborokat. Ellenőrzöm, hogy minden rendben van-e? Van-e a táborozóknak bármire szüksége? Szerencsére a táborvezetők tudták a dolgukat, flottul ment minden.

A ház üzemeltetője a Korshak kft, vezetője Imre János. A munkámat egy takarítónő segíti – Mitrov Ivanov Mária.

Hol étkeztek, hogyan a csoportok?

– Reggeli, ebéd, uzsonna itt volt. A városi éttermekből rendelték meg. Általában onnan, ahonnét előző években is.
Volt-e bemutató a szülőknek a tábor végén? A filmeseknek, balettosoknak, táncosoknak igen – az utolsó napon -, így a szülők láthatták, mivel foglalkoztak, mit tanultak a gyerekek a táborozás idején.

*

A táborvezetőktől e-mail-ben kértem rövid tájékoztatást saját programjukról:
Czifrik Seszták Szidónia és Czifrik Zalán, a Thália Tanoda vezetői:

– A Thália Tanoda egyhetes táborában 24 gyermek résztvevő volt. Lehetőségük nyílt megismerkedni és kapcsolataikat elmélyíteni társaikkal, mindezt különböző gyakorlatokon keresztül. Az ismerkedési fázis után a hallgatók koncentrációs képességeinek fejlesztése történt. A két alapismeret elsajátítása után következett a hozott anyagból, esetleg kiadott szövegből történő munkára való felkészülés és improvizációs gyakorlatok.

A tréning végén a szülők számára bemutattunk egy előre meg nem határozott előadást, amely a táborozókkal közösen végzett munka hatására alakult ki. A tréningen lehetőség nyílt tovább erősíteni a gyerekek önfegyelmező-, valamint kommunikációs készségeit, koncentrációjukat.
A kurzus új betekintést adott a színészi szakmai felkészültség rétegeibe, amely megnyithatja érdeklődési körüket egy további szakmai kíváncsiság felé.

*

Házi Tamás, a Batta Balett Stúdió vezetője:

– Idén nyáron is nagy sikere volt a gyermek és az új intenzív táboroknak. Az előbbiben 12, az utóbbiban 10 fő vett részt. A gyermektábor 7-14 éveseknek szólt.

Programjaik: képességfejlesztő táncórák, tábor koreo betanulás.
Az intenzív tábor korcsoportja 16-53 éves korig terjedt. Másfél órás blokkokban, különböző táncstílusokban történt. A három napos Dance Workshop-ban szem előtt tartva az egészséges étrendet is.

*

Nyírő Anna, az Anna Dance Company vezetője:

– Táborunk augusztus 2-6-ig tartott, amely nyári, bejárós program volt. 24 gyermek vett rajta részt, 4-14 éves korig. Két csoportra bontva, mert a nagyoknak már két saját koreográfiát is készíteni kellett.

Reggelente 30-45 perces közös bemelegítéssel kezdtünk. Mindkét csoportnak napi 2×1 óra táncra volt lehetősége. A nagyoknak a napi két óra velem való tánc mellett 2-3 óra saját koreográfia készítés volt a feladata.
A kicsiknek fontos volt a zeneválasztás szempontjából, hogy valamilyen mesének, rajzfilmnek a zenéje legyen, így a Rió és Gru mesékből válogattunk. Náluk még elsősorban a ritmusérzék kialakításán dolgozunk. A nagyoknak már csajosabb, nehezebb zenéket választottam és jóval nehezebb koreográfiákat készítettem, mint korábban.

Pihenés, kikapcsolódás idején aszfaltrajzversenyt, csillámtetkózást, meglepetés ajándékot készítettünk. Az utolsó napon – pénteken – rövid bemutató volt a szülőknek, nagyszülőknek, barátaiknak, hogy bemutassák mit tanultak a héten.
Ajándékba kapott minden, a bemutatón résztvevő gyermek egy Anna Dance Company-s egyenpólót.
A táborvezető én voltam, édesanyám, Nyírőné Ági pedig segített nekem. Nélküle nem sikerült volna ilyen jól.

*

Uti Lajosné, a Gombolyag klub vezetője:

– A Gombolyag klub idei továbbképzését a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottuk. A résztvevők száma 18 fő volt, akik az ország több részéből jöttek hozzánk. Höveji csipkevarrást tanultunk Véghné Lőrinc Ágnestól. Gyönyörű gyöngyöt fűzhettünk Kócsiné Skultéti Évitől. Ezen kívül mindenki hozott magával befejezni való kézimunkát.
Jókedvű beszélgetésekkel, tartalmas munkával gyorsan elszaladt a három nap. Köszönjük, hogy lehetőséget biztosítottak a számunkra fontos továbbképzés megtartására.