Egyik étrend sem jó mindenkinek
Interjú Kovács Eleonóra dietetikussal
Napjainkban egyre többen igyekszenek tudatosan táplálkozni. Nem ritka az sem, hogy egészséges emberek is kikérik a dietetikus tanácsát. Kovács Eleonóra dietetikus előadásain egyre többen vesznek részt fiatalok is. Évszakváltáskor még fontosabbá vált a téma, erről kérdeztük a szakembert.
– Milyen alapszabályokat érdemes követni az egészséges táplálkozásban, amit bárki könnyen beépíthet a mindennapjaiba?
– Több fontos alapszabályt érdemes követni. Egyrészt tisztában kell lennünk azzal, hogy más az adag mennyisége és összetevők szerinti igénye a különböző korosztályoknak. Ne várjuk el, hogy egy kisgyerek annyit egyen, amennyit a szülő aggodalommal telve kiszed neki.
Követni érdemes az évszakokat. Télen a magasabb zsírtartalmú ételeket kívánjuk, mert magasabb a fűtőértéke. Ugyanezért kánikulában egy evőkanálnyi zsír az a mennyiség, ami egy klimatizált vagy állandó hőmérsékletű helységben ülő, alig mozgó felnőtt embernél még nem okoz gyulladásokat.
A napszakhoz illesztett étkezés is fontos, hogy hiszen az ételek élénkítenek és nyugtatnak. Ezért a sós, húsos, csípős és a jelentősen cukros ételeket este helyett napközben kell fogyasztani, hiszen élénkítőek és éber alvást vagy alvászavart okozhatnak.
Magyar illetve európai ételalapanyagokból kell főznünk, sütnünk. Rengeteg tartósítószert, vegyszert használnak a messziről, több ezer kilométert utaztatott gabonák, zöldségek, gyorsan romló gyümölcsök romlásgátlására.
Az állati fehérjét sózni kell, mert sós gyomorsavban tudja lebontani a gyomor. Érdemes tudni, hogy vérnyomásemelő, ezért vacsorára húsétel helyett nyugtató párolt vagy nyers magyar vermeléssel eltartható, zöldség alapú ételt ajánlott vacsorázni.
Savas és lúgos ph-t igénylő ételt nem szabad keverni mert „gyomorégést” okoz, nagyon nehezen emészthető, és allergiás reakciót tud kiváltani.
– Milyen ételek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, különösen kisgyermekek és idősebbek számára?
– A vegyszer-, adalék- rejtettcukor-mentesség, nátrium-glutamát mentesség nélkülözhetetlen. Hisztaminreakcót kiváltó ételek ismerete és lecsökkentése. Egyszerű, kevés összetevőből, ízletes, párolt, nem erjesztő hatású ételeket kell készíteni.
A kisgyerek azt szereti, amit a szülő szeretettel kínál és jó példát mutatva együtt jóízűen megesznek. Egészen kis korban csoki helyett friss répa „ropit” érdemes adni. Kovászolt kenyeret, dobozos gyümölcslének nevezett cukoroldat helyett valódi magyar gyümölcsöt. A kicsiket meg kell tanítani rágni, nem csak reszelt pépes ételt adni. Bármilyen furcsa, ez növeli az élethez szükséges egészséges megküzdési erőt.
Ne az étel, cukor, csoki legyen a jutalom vagy bánat esetén a vigasz. A közös családi étkezés, összetartó erő. Gyümölcsjoghurtok, színezett késztermékek teljes elhagyása. Műanyag palackos vizek elhagyása. Színes „üdítőnek” látszó, műanyag palackos folyadék teljes elhagyása.

– Van olyan alapanyag, amit sokan elhanyagolnak, pedig nagyon hasznos lenne beépíteni az étrendbe?
– A friss, magyar, lúgosító, vegyszermentes ételeket. Magyar barnarizs tartósítószermentes káposztával, íróval. Köles-zöld levelekkel. Adalékanyag-, élesztő-, cukormentes, hosszan kovászolt, vegyszermentes lisztből készült kenyér, házi vajjal, mézzel. Magyar alma, magyar idénygyümölcs, zöldség. Vermeléssel eltartott nyers cékla-répa/lé. Hajdina, juhtúróval, lilakáposztával, lila hagymával. Friss nyers, nem fagyasztott petrezselyem- és zellerlevél, yamgyökér (szívproblémákra). Sóska, spenót, mángold főzelék. Zeller-, káposztafélék fogyasztása. Fermentált ételek, hosszan érlelt kecske- és juhsajtok.
– Hogyan lehet egészségesebben elkészíteni a hagyományos magyar ételeket?
– A vegyszermentes alapanyagokat fontos kicserélni. A hormonnal, nyugtatóval kezelt állatok húsának teljes lecserélése ajánlott, helyette az ellenőrzött gazdáktól vásárlás az alap.
Ma már nem vágtatnak lóháton a magyarok a csatatéren, ezért nem szabad mindennap kolerikus hatást tartalmazó ételt enni, hogy ne emelje a vérnyomást. Hagyományos magyar étel a sóska tojással vagy kukoricaprósza juhturóval, lilahagymával.
– Mit ajánl azoknak, akik szeretnék csökkenteni a cukor- és sóbevitelt anélkül, hogy az ételeik ízetlenné válnának?
– Adalékanyagmentes sót a húsokhoz, állati fehérjéhez kell adni, hiszen sós gyomorsavban emésztődik a fehérje. Növényi ételeknél csökkenteni kell. A jó minőségű, megfelelő mennyiségű zsíradék adja az ételek jó ízét.
Az önuralom az étel mennyiségére kulcsfontosságú. A mindennapi örömöt nem az étellel kell megszerezni, bár manapság ez a legkönnyebben elérhető örömforrás a jó társaság és szellemi elfoglaltság helyett.
A rejtett cukrokat figyelni kell a pékárukban, felvágottban, konzervekben, félkész ételekben. Ez már jelentős csökkenés a cukorbevitelben.
– Mennyire fontos a napi ötszöri étkezés, és van-e olyan helyzet, amikor ez nem szükséges?
– Kisgyermekkorban még fontos az ötszöri, kis mennyiségű étkezés, és később, a növő gyermekkorban majd a kamaszkorban, a gyors beépítés életszakaszában.
Felnőttkorban, ülő munkánál nem ajánlott a napi ötszöri étkezés. Az életközepe utáni időszakban lassul az anyagcsere, tovább tart az ételek megemésztése, és egyre kevesebb fizikai anyagra van szüksége a testnek. Inkább a jó tápanyagarányban összeállított ételre, vegyszermentes minőségre, a szerethető társaságban történő étkezés nyugalmára, megfelelő rágási és vízivási szokásokra.

– Idősebb korban milyen változtatásokra van szükség az étrendben az egészség megőrzése érdekében?
– Az idősebbeknek a puffasztó ételek csökkentése, a szívproblémákat, egyensúlyzavarokat okozó, hisztaminreakciót kiváltó ételek teljes elkerülése nagyon fontos. Vacsorára a lúgosító növényi ételek pihentető alvást és gyulladásgátló hatást adnak, csökkentik az ízületi fájdalmakat.
Megfelelő „gyomornyi” adag legyen az ételadag. A kevés hús, csípős, vegyszeres, túlcukrozott étel helyett a magyar gabonák friss zöldlevelekkel, kis adag méz, mézes édességek mindennapi fogyasztása, meleg levesek, főzelékek nyugalomban fogyasztása ad egészséges áramlatot.
– Van olyan népszerű táplálkozási mítosz, amit érdemes eloszlatni?
– Egyik mítosz, hogy a hús azonos a fehérjével, ezért fehérjehiánya lesz annak, aki nem eszik húst. A húsnak alig több mint 10%-a hasznosítható fehérje. A növényi táplálékok is hordoznak elegendő, jól felszívódó hasznos fehérjét, ha jól van összeállítva az étrend.
Kenyér, krumpli, rizs káros szénhidrát, nem szabad enni, ha valaki diétázik. Ha jól van társítva zöldségekkel és a napszakhoz, nem fog hirtelen vércukor kiugrást okozni.
Nem szabad édességet enni. A jó formájú, vegyszermentes, természetes cukor fontos az agynak és az izmoknak. Érdemes megismerni a sok szerethető finom egészséges édességet és időben jól illeszteni az előző étkezéshez.
A cukorpótló édesítőket kell enni fogyókúrában és cukorbetegségben. Ezeket vegyszerrel vonják ki a gabonákból és az édes íz miatt inzulinválaszt ad, ami a normál cukrot lecsökkenti és édességfalás roham lép fel, hogy visszaemelkedjen a normál szintre a vércukrot.
Több mint száz étkezési irányzat van a világon és így Magyarországon is. Több típusú paleo, ketogén, vegán, vegetáriánus, időszakos böjtök, tisztító kúrák stb. Egyik étrend sem jó mindenkinek, mert az egyéni igényekhez kell illeszkedni az étel energiájának. Fontos az életkor, nem, hormonciklus, temperamentum, az étkezés után végzett tevékenység, évszak, napszak, gyógyszertársítás. Ezekhez az emberi tényezőkhöz társítjuk étel összetevőit, vegyszermentességét is.