A képviselő naplója

Szabó Gábor beszámolója

Egy tartalmas és pihenéstől mentes két hónapon vagyok túl. Július 6-7-én bizottsági, 9-én pedig testületi üléssel folytatódott a munka az Önkormányzatban. Az évekkel ezelőtt felvállalt önkéntes feladatok sokasága immár súlyos teherként nehezedik városunk költségvetésére, az állam által kivetett szolidaritási adó, de legfőképpen a járványügyi helyzet és az abból adódó jövőbeli kilátástalan gazdasági helyzetnek köszönhetően.

Változások: Fizetni kell a zöldhulladék elszállításáért, a 65 év felettieknek a szemétszállításért, a Gondozóházban belépési díj és térítési hozzájárulás lesz bevezetve, a bölcsődében is gondozási díjat kell fizetni.

A város több pontján térfigyelő kamerarendszer lesz telepítve az illegális szemétlerakások visszaszorítása érdekében.

Július elejével többszöri kérésemre, lakossági nyomásra (a KÖVIZIG feladatát ellátva) a Hivatal levágatta az Óváros kedvelt kirándulóhelyén, a Duna-parton az immár 2 méteresre nőtt aljnövényzetet.

A kertészeknek is sok munkájuk akadt a településrészünkön, a Natura 2000-es területen csak a kidőlt fák feldarabolását végezhették el. A Sirály játszótérnél található Millenniumi tölgy száraz ágait is levágták. A villanyvezetékre felfutó növényzetet is levágták a Körtefa utcában.

A lakók igényeinek megfelelően a Petőfi Sándor utcánál és a Kossuth Lajos utcánál a muskátlis virágládák át lettek csoportosítva, mert így biztonságosabban tudnak kihajtani az utcákból.

A Kormányos utca lakóinak a jelzésére egyenrangú kereszteződést jelző piktogram lett a Hajós utca útburkolatára felfestve. Az Eperfa utcában egy újabb köztéri hulladékgyűjtő került ki a kutyasétáltatók örömére. A Körtefa utcában kijavították az útburkolatot, ami egy 3 évvel ezelőtti gázbekötés alkalmával lett megbontva.

A régi óvodát is megvásárolták, ahol ezután egy magánóvoda fog működni.

Késéssel, de kihelyezésre került a közkedvelt Sirály játszótérhez egy mobil WC.

Több elsősorban közösségi, városszépítő akcióban tettük szebbé környezetünket önkéntesekkel. Friss festést kapott a 99 darab Szabadság utcai korlát, a Duna-parti játszótér faelemei is megújultak.

A 110 éves Szent László templom külsőjében is változás történt. Ezeket a közösségépítő tevékenységeket a továbbiakban is folytatni fogom, hiszen minden alkalommal újabb emberekkel és ötletekkel találkozhatok.

Augusztus 5-én Polgármester úrhoz kértem időpontot, hiszen több dologban szerettem volna kikérni a véleményét, valamint nekem is szükségem volt információkra.

Az új zöldhulladék elszállítási rendszer (a régi rendelet be nem tartatása miatt is) elégedetlenséget váltott ki, leginkább az óvárosi településrészeken élők körében. Az eddig nem megfelelően kihelyezett zsákok és nyesedékek, ágak miatt a kukás megoldást szavazta meg a képviselő-testület. A civilek általi „közvéleménykutatás” eredményeként, nem a fizetőssé tétel hanem inkább a véleménykikérés elmaradása okozott felháborodást. Sajnos mindenkinek elfogadható rendeletmódosítás nem történhetett, de a szeptemberi testületi ülésre a módosítást fogok benyújtani, hogy legalább a megfelelően feldarabolt ágakat ki lehessen tenni kötegelve a gyűjtőedények mellé.

A Lehel utcai Köbüki játszótérre a 2019-es évben telepített kosárpálya kapcsán érkezett egy panaszlevél Polgármester úrhoz, ennek megoldásában kérte a segítségemet. A közösségi média segítségével és a helyszín környezetében lakók meghallgatása után született egy köztes, remélhetőleg mindenki számára elfogadható döntés: a kosárpálya 9-12 és 15-20 óra között használható, és a labdafogó kerítés meg lesz magasítva.

Érd MJV Önkormányzatán volt az Euro­Velo 6 kerékpáros útvonal tervezés megkezdése előtti egyeztetés. Az Érd és Százhalombatta közötti 4 km-es szakaszról tartott megbeszélésen részt vett a NIF Zrt. illetve a kivitelező RODEN Mérnöki iroda képviselője.

A régi óvoda eladása kapcsán (ahol magánóvoda) lesz, ismét felmerült a Téglagyári-völgy hasznosítása. Ezzel kapcsolatban leginkább az óváros nyugalmát nem veszélyeztető eshetőséget tudok csak támogatni.

A RÉV ABC-vel kapcsolatban még nincs érdemben új információm, mint ahogy a Kulturális Alappal kapcsolatos jövőbeni változásról, ami ugye a közkedvelt Százhalom magazin jövőjére is kihat. Abban egyetértettünk, hogy a „feketeleves” csak most következik. A 2021-es év nem igazán kecsegtet semmi jóval, de a mostani intézkedéseket meghozva talán elkerülhető, hogy a város felélje a tartalékait.

A nyári hónapokban a Zenálkó Etel óvárosi közösségi házban megtartott fogadóóráimon leginkább felmerülő problémák: póráz nélkül sétáltatott házi kedvencek, építkezések okozta negatív hatások, esőzések okozta vízelvezetési hiányosságok, a közlekedési morállal a többség még mindig elégedetlen.

A járványügyi helyzetnek megfelelően elmaradtak a városi rendezvények, de úgy éreztem, hogy a kormányzati rendelkezéseknek megfelelve az egészségügyi szabályokat betartva egy óvárosi családi nap a falusi sportpályán, még a szigorítások előtt megtartható, amiről Polgármester úr is tájékoztatva lett. Ezen a rendezvényen lehetett íjászkodni, lézeres puskával lőni, megismerkedni a cserkészettel, palacsintázni, lángosozni, kürtös kalácsozni, vattacukrozni, fagyizni tűzoltó autóval, illetve a Rendőrség bűnmegelőzésével ismerkedni, főzőversenyen részt venni és a legfontosabb egy igazi falusi bolhapiacon árulni, válogatni.

Szeptember 8-9-én reggel 7-18 óra között Óváros legtöbb utcájában áramszünet lesz, de erről minden érdekelt kapott értesítést.

Tisztelettel:
Szabó Gábor
települési képviselő

Fogadóóra Plusz

Augusztus 28-án az Óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban került sor az első minifórumra, amin részt vett Nagy Balázs alpolgármester Szabó Gábor települési képviselő meghívására. A képviselő fogadóórája után tartott fórumra megtelt a kisterem, ahová a város más településrészéről is érkeztek.

A legnagyobb érdeklődés az új zöldhulladék-elszállítással kapcsolatban volt. Az alábbi témákban merültek fel javaslatok, kérdések, kérések:

• szerződéskötés esetén az új kuka megvásárlásának hiányában, használha­tó-e a kommunális vagy szelektív gyűj­tő­edényzet?

• lehetőség van-e hulladéktelepre történő saját kiszállítás esetén kedvezményre?

• közterületi fák gallyazása, karbantartása (Keve köz parkolóé is),

• komposztálás lehetősége városi szinten,

• közterületi árkok karbantartása,

• Köbüki játszótér rendbetétele utáni zöld hulladék, nyesedék elszállítása,
egyedi igény szerint a „csipegetős” autó igénylése.

• A 2013-as árvíz után ígéret volt a Kossuth Lajos utcai nyúlgát megerősítésére, valamint az itt található vízátemelő működésével kapcsolatban is felmerültek kérdések. Közlekedési rend felülvizsgálatát szeretnék a Kossuth Lajos utca, Hajós utca és a környező utcák területén
Lomtalanítás fontosságát és legfőképpen a mielőbbi megtartását szeretnék a lakók.

• Kukás és zsákos elszállítási lehetőséget is javasolnak a nem folyamatos mennyiség miatt.

A fórum legfontosabb tanulságaként emelték ki a résztvevők a párbeszéd fontosságát és rendszerességét.