Akit annyira vártak, megérkezett

Karacs Olivér Balázs, az év első óvárosi újszülöttje

Szegedinácz Anna

Ebben a zavarokkal teli világban nagyon jól eső érzés belépni egy olyan barátságos otthonba, ahol az édesapa nyit ajtót és egy kisgyermek jóllakottan, szép álmot aludva pihen az édesanya ölelő karjaiban. Karacs-Kutrucz Orsolya és Karacs Balázs gyermeke, Karacs Olivér Balázs 2021. január 21-én született meg (3800 g, 58 cm), aki a 2021-es év első gyermeke az óvárosban. A házaspárt, aki a megszületett gyermekkel lett „család”, óvárosi otthonában kerestem fel, hogy róluk, a megszületett gyermekről kérdezzem, ami velük mostanában történt és fontos.

– Hol vannak a gyökereik, hogyan kerültek az óvárosba, mi történt a gyermek születése körül, hogyan érzik magukat itt, találtak-e barátokra szűkebb pátriájukban?

Orsolya: Szigetszentmiklóson nőttem fel, a Duna túloldalán. Battára úgy kerültem, hogy a Forrás Néptáncegyüttesben táncoltam. Hárman jártunk át Miklósról, aztán már csak ketten. Leendő férjemmel úgy ismerkedtem meg, hogy egyik táncostársam ismerőse volt Balázs, és egyik próba után találkoztam vele.

Balázs: És annak már 15 éve.

Orsolya: 2014-ben házasodtunk össze.

Balázs: Tősgyökeres százhalombattai vagyok. A szüleimmel a Bláthy Ottó utcában laktunk. A Körösi Csoma Sándor Általános iskolába jártam, majd a Széchenyi István Szakközépiskolában érettségiztem. A szüleim átköltöztek az Ady Endre utcába, ott is laktam velük még egy kis ideig.
Ötödik éve lakunk az óvárosban. Nagyon szeretünk itt élni, mert nyugodt, csendes, élhető lakókörnyezet. Korábban laktunk a Kodály sétányon is, de az zajosabb, szelesebb volt.

Orsolya: Négy család lakik a társasházban. Nagyon jó a közösség, a szomszédjainkkal nagyon jó, baráti a kapcsolat. Baráti társasággá szövődtünk, nyáron szalonnát sütünk vagy bográcsozunk, télen társasozunk. A kisközösség miatt is szeretünk itt lakni.

Milyennek találjátok az óváros ellátását?

Orsolya: A Postát használjuk, szeretjük, hogy nem kell soha sorban állni, gyorsan lehet végezni. Mivel van autónk így az egyéb ügyeinket többnyire a városon kívül intézzük el napközben.

Balázs: Az utolsó Óvárosi Napokon már részt vettünk.

Orsolya: A Forrás berkeiben is előfordult, hogy 1-2 próbát, táncházat a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottunk, így ismert volt nekem.

Gondolom nagy várakozás előzte meg Olivér érkezését. Milyen volt a babavárás időszaka?

Orsolya: Nagyon vártuk már a kis jövevényt, másfél éve vártunk rá. A 2020-as tavaszi lezárások során le tudtunk annyira nyugodni és egymással foglalkozni, hogy sikerrel jártunk. A terhességem zavartalan volt, nem voltak rosszulléteim. Egy kicsit magas volt a vérnyomásom, de nem voltak egyéb panaszaim, csodálkoztam is, hogy ilyen szerencsés vagyok.

Mivel foglalkoztok egyébként?

Orsolya: Munkavédelmi termékeket árusító – ruházati termékeket, kis gépeket, kézi szerszámokat – forgalmazó cégnél az egyik területi vezető asszisztenseként dolgoztam. Onnan jöttem el babázni.

Balázs: Nekem egy tűz-, munka- és egészségvédelemmel foglalkozó cégem van. Az irodánk a Polgárok Házában található, ez már a hatodik év, hogy segítem a cégek balesetmentes, biztonságos működését.

A nagy várakozás után milyen volt a szülés?

Orsolya: Programozott szülés indítás volt, ezért egy nappal a kiírt időpont előtt már a kórházban voltam. Mivel a szülés a gyógyszerek hatására nem indult meg, így délben a császármetszés mellett döntöttek. 13 óra 26 perckor született meg Olivér Balázs. Nyugodt, nagyon jó kisbaba, hagy bennünket aludni.

Most CSED-en (Csecsemőgondozási Díj) vagyok vele fél évig, utána pedig Gyesen leszek. Úgy terveztem, három éves koráig itthon maradok vele.
Másodállásban kéz és lábápolóként dolgozom a szalonunkban, így több lábon tudunk állni. Majd meglátjuk, mit hoz ez a három esztendő? Ráérek akkor eldönteni, hogyan tovább, ha majd letelt. Most megpróbálunk a lehető legtöbb időt együtt tölteni.

fotó: Pethő Kinga