Beszélgetés Mátrainé Micskó Ágival

Jankovits Márta

Januári beszélgetőtársam Mátrainé Micskó Ági, akinek a nevét előbb ismertem, mint őt magát. Először még sok éve egyik szomszédomtól hallottam a nevet, Bözsi nénitől, majd a férjemtől emlegetni. A „Mátrai” mondták és akkor tudtam meg, hogy a név a válogatott fradista Mátrait takarja. Sokkal később vendég lehettem az Óvárosi Nyugdíjas Klub egyik rendezvényén, ahol személyesen is találkoztam Ágival, a klub helyettes vezetőjével. Kedves, közvetlen embert ismertem meg benne, és kíváncsi lettem rá. Megvallom először a Mátrai név vonzott, de ahogy megismertem a saját történetét sok meglepetés ért. A beszélgetésre autóval jött, korát meghazudtoló fiatalos lendülettel. Kezében egy szál tulipánt tartott, mert ahogy mondta vendégségbe nem illik üres kézzel menni.

Ági, Te vagy az az ember, aki tősgyökeres battainak számít, meg nem is. Hogy van ez?

– Így igaz, mert amikor én a háború alatt megszülettem, ugyan nem Battán, hanem Budapesten, a szüleimnek, már nyaralójuk volt Dunafüreden.
Apám egy német cégnek a főkönyvelője volt, a háború végéig, majd más beosztásba helyezték, mert itthon ugyan, de német cégnél dolgozott. Már 1936 előtt vízi túrázott a Dunán, igazi sportemberként. Egy alkalommal látta meg közvetlenül a part mellett azt a telket, ahol most lakom és ahova nemsokára felépítette az akkor még nyaralót.

Dunafüred az itteni földesúr Matta Árpád és az András József tulajdonában volt. Ahogy megtudtam a Matta eladósodott és a bank tulajdonába kerültek a földek. Apám is a banktól vette meg a telket, az első 10 között volt, aki vásárolt a felparcellázott területből. (A község 1890-es évekbeli képviselő testülete, hogy fejlődjön Batta, szeretett volna egy Pesthez közeli, hajóval jó megközelíthető üdülőfalut létrehozni. A föld parcellázása már akkor is jó üzlet volt, így a bank, főleg a fővárosi tisztviselő réteg részére szánta az eladandó telkeket. Ez be is jött, ahogy ma Dunafüredet ismerjük. A szerk.)
Apám már elég idősen, 45 évesen házasodott, egyik munkatársát vette el. A vízi túrák továbbra is folytatódtak a Turiet házaspárral, akik szintén itt vásároltak telket és építettek nyaralót.

Apámat, ahogyan sok millió férfit elszakították a családjától és 17 évesen elvitték a frontra az első világháborúban. Orosz fogságba esett, évek múlva hajóval hozták haza. Sajnos a fogsága idejéből sokat nem tudok, mert nem beszélt róla. A beszélgetés elején azt mondtad, hogy battai is vagyok, mert mi ugyan Zuglóban laktunk, de a nyarakat Battán töltöttük. Ezek az évek felejthetetlenek számomra. Miénk volt egész Dunafüred és a Duna. Itt tanultam meg úszni, annyira hogy számtalanszor átúsztuk a folyót, lementünk egész Ercsiig az Eötvös kápolnáig, majd gyalog vissza.

Mondhatni a természetben éltünk, felkerestük az akkor még létező természetes forrásokat és szüreteltük a sok finom szedret. Vasárnaponként a faluba mentünk templomba, a ma már nem létező Bara-hídon. Az ünnepi ruhám alatt volt a fürdőruha, azt az anyukám hazavitte, mi meg úsztunk a füredi gyerekekkel hazáig. Ismertem és jól összebarátkoztam a falusiakkal, azért is tudtam ilyen könnyen beilleszkedni, mert akikkel most vagyok a nyugdíjas klubban már gyermekként is ismertek.

Édesapád főkönyvelő volt egy cégnél, ahol kellett a szigorúság a precíz munka. Milyen volt családapának és férjnek?

– Édesapám nagyon szigorú ember volt és úgy is nevelt engem. Klasszikusan az az igazi „családfő”, aki kimondottan a saját elvei szerint irányította a családját és nevelt engem. Meggyőződésem, hogy ezt nem a szeretet hiánya okozta, hanem így tartotta helyesnek. Gondolom, hogy lány voltom még ráerősített erre, mivel késői gyermek lévén apám (45 évesen) különösen féltett.

Hoztál fényképeket, ahol az egyiken egy idős házaspár szivattyúval látható. Kik ők, és miképpen kerültetek kapcsolatba?

– Említetted a bevezetőben a Bözsi nénit. Ő a Hajdu József és a felesége leánya, asszonynevén Paizs Pálné. Itt laktak a Szabadság hegyen, nem messze a te házadtól. Nem tudtunk úgy Battára jönni, hogy ne látogassuk meg. Még egészen kicsi voltam, mikor apám (munkája révén nem volt ideje) a Hajdu házaspárt fogadta fel a ház körüli munkák elvégzésére. A képen egy szivattyú látható és a hátulján két dátum 1940. március 19. a nagy árvíz és március 23. amikor a felvétel készült. Akkor öntötte el Dunafüredet az árvíz. Nem tévesztendő össze az 1941-es jeges árral, amikor a faluban a part menti házakban több mint egy méteres volt a víz. A Bözsire bíztak engem, idősebb lévén vigyázott rám, sokat játszottunk. Ez a kapcsolat a haláláig megmaradt.

Meséltél a battai nyarakról, de volt neked egy pesti életed is.

– Az általános iskola után nem igazán tudtam, mit szeretnék, hogyan tovább? Választani kellett. A döntésemhez hozzájárult, hogy apukám ekkor ment nyugdíjba. Nekem olyan iskola kellett, ami elvégzése után dolgozhatok. Ez az iskola a Kandó Kálmán Híradásipari Technikum volt. Az érettségi után elvégeztem a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolát (ma egyetem). A VILATI-nál kezdtem dolgozni, ahol megismerkedtem az első férjemmel. Ezután az UVATERV-hez mentem a metró tervező irodára. Mi terveztük a 3. metró hírközlő hálózatát. Ezután a MATÁV-nál postai hálózattervezéssel foglalkoztam, majd a DeTeLine (a Deutsche Telekom leányvállalat) tervezője lettem. Ott az akkor új HYTAS rendszerű optikai hálózatokat terveztük Budapest területén.

Ez nagy meglepetés nekem, mert inkább humán érdeklődésűnek gondoltalak volna. A műszaki tervezés úgy gondolom inkább férfias tevékenység, de Te hogyan tudtál beilleszkedni ebbe a világba?

Nem is tévedtél nagyot, mert szeretem az irodalmat, a képzőművészetet, de a műszaki munkát is, amiért Miniszteri Kitüntetésben részesültem, amit az UVATERV-nél kaptam, ahol a belső építészekkel közösen kellett kialakítanunk a metró állomásokat. Itt nagyon szerettem dolgozni, nagyon jó kollektívába kerültem, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. A MATÁV-nál végzett munka során az volt a nagyszerű, hogy bejártuk az egész Dunakanyart és sok más területet is. Szerettem a kinti munkát.

Eddig a tanulásról a munkáról beszélgettünk, de mi kötötte le a szabadidődet? A lányok szeretnek társaságba járni, szórakozni. Neked mi volt a kikapcsolódás?

– Lehet, hogy most megint meg fogsz lepődni, de válogatott tornász voltam, amibe nem igen fér bele a bulizás. A Spartacusban kezdtem még az általános iskolában, majd a Postás Ifi Válogatott csapat tagja lettem, ahol együtt tornáztam Makrai Katival. Sportkörökben ismert név az edzőm, a Macus néni volt. Országos versenyeket nyertünk, de eljutottunk külföldre is. Apám maga is sportember lévén támogatta a sport pályafutásomat, de érettségi előtt úgy gondolta a tanulás fontosabb, mint a sok időt igénylő edzések, versenyek. A Macus néni elé álltam és elmondtam, hogy most elmegyek a tanulás miatt, néhány hetet kihagyok. „Ahogy gondolod” válaszolta. A vizsgák után mentem is vissza, de az edzőm nézett rám, hogy mit akarok. „Elmentél nem?” mondta és nem vett vissza. Ez nagyon fájt nekem és óriási csalódásként éltem meg.

Van egy lányod és unokáid is. Beszélj róluk is!

– Férjhez mentem 1965-ben és 1967-ben megszületett a lányom Eszter. Három unokám lett két lány és egy fiú. A legnagyobb lány már 26 éves. Ők a zuglói családi házban laknak.

Évek óta tagja és egy ideig az Óvárosi Nyugdíjas Klub helyettes vezetője voltál. Mivel telnek a napjaid, mivel foglalkozol?

– Elsősorban a kertemmel. Tősgyökeres városi vagyok, a felmenőim közül senki nem élt vidéken, nem tudom, honnan örököltem a föld szeretetét? Sok örökzöldem van, és szívesen kísérletezek a veteményesemmel, eddig nem sok sikerrel. Sok segítséget kapok kedves nyugdíjas klub társamtól a Baracsi Ibolyától, aki szerintem született kertész. A nyugdíjas klubban szívesen terveztük a kirándulásokat, ahol mint idegen vezető is tevékenykedtem. Ez a munka agytornának is nagyon jó volt. A lányom kiskora óta cukorbeteg, így én soha nem sütöttem, viszont a klubban szuper süteményeket kóstolhattam. Ezek után próbálkoztam én is, de beláttam, hogy ez nekem nem megy.

Mostanában a szabad időmben festek. Kipróbáltam az akrilt és az olajfestést is. Még mielőtt ezekkel foglalkoztam, készítettem kisebb portrékat, híres tudósokról. A szomszédom Ytong-téglából készít különböző állat és ember figurákat, amiket én festek ki. Ugyancsak Ytongból készítettük el az Érdi Földrajzi Múzeum részére a Szapáry kastély makettjét, ami a kiállításon látható.

Micskó Ági és Mátrai Sándor

Óhatatlan, hogy veled kapcsolatban ne merüljön fel Mátrai Sándor a Ferencváros legendás játékosának a neve. A mostani fiatal labdarúgó rajongók között is bizonyára ismerős a neve, de azért csak pár mondatban elevenítsük fel, ki is volt Mátrai Sándor. Aki bővebben érdeklődne csak beüti a nevét a számítógép keresőjébe és ömlenek róla a képek, adatok.

Atlétaként kezdődött a sport pályafutása a Bp. Kinizsiben. Tagja volt a helsinki olimpiára készülő 4×100-as futó válogatottnak, de magas és távol ugrásban is kiváló eredményeket ért el. 1953-ban ment át a Budapesti Kinizsi Futball szakosztályához a későbbi Fradihoz. 1953 és 68 között 554 mérkőzésen vett részt, három világbajnokságon játszott. 81-szeres válogatott volt. Világklasszis sportoló.
Először gyorsasága révén középcsatárt játszott, majd hátvédet, az ő nevéhez fűződik az Mátrai-féle „becsúszó szerelés”. Góljainak száma 50. Volt magyar bajnok, világbajnok 5. Európa bajnok 3. az FTC örökös bajnoka és más számtalan siker fémjelzi a nevét.
Ági, Tőled nem a világklasszis labdarúgó karrierjének éveit kérdezem, hanem a férjet, életed társát. Milyen ember volt Mátrai Sándor? Hogyan ismerkedtetek meg?

– Végtelenül szerény ember volt. Mindenkivel szót értett, mindenki szerette. Sanyit Százhalombattához elsősorban a horgászat szeretete kötötte. Sokan talán nem tudják, de neki már az 1960-as évek végén megvolt a telke Füreden, a futballista barátja Ombódi Imre mellett. Szerette a társaságot, így találkoztunk mi is, de szorosabb kapcsolatba csak a felesége halála után kerültünk. 1986-ban össze is házasodtunk.

Zuglóban laktunk, de a hétvégéket mindig Füreden töltöttük, kivéve a szabadság idejét, amikor országjárásba kezdtünk, kutyával, sátorral. Akkor még lehetett vad kempingezni, amit nagyon élveztünk. A meccseket a Sanyi csak a TV-ben nézte és Sági Jancsival, az itteni barátjával értékelték ki. Mivel ő nagy futball rajongó, sokat nosztalgiáztak a régi időkről. 1996-ban komfortosítottuk a nyaralót, tervezve, hogy itt telepedünk le végleg. Sajnos Sanyi érszűkülete olyan súlyossá vált, hogy felmerült az amputáció lehetősége is. Sokat szenvedett e miatt, többször volt kórházban, de sajnos állapota nem javult, 2002 májusában meghalt. A halálát követő évben költöztem végleg Dunafüredre.

Albert Flórián (balra), Mátrai Sándor (középen)

Felkészülve a beszélgetésre az interneten utána néztem, mit írnak róla. Nagyszénáson született 1932-ben, Orosházán járt gimnáziumba. Volt valami kapcsolata a szülőhelyével?

– Mindkét településen rendkívüli módon őrzik az emlékét. Köszönhető ez Szücs Ferencnek az Orosházi Labdarúgó Alapítvány alelnökének, Orosháza Önkormányzatának, akik intézték, hogy a városi stadion a Mátrai Sándor nevét kapja. Szobrot állítottak az emlékére és berendeztek egy Mátrai Múzeumot. Az orosházi gimnáziumban is van Mátrai emlékterem. Nagyszénáson az iskola falán emléktábla őrzi az emlékét. A Bertha-féle emléktornákon rendszeres meghívottként vettünk részt. Szücs Ferenc ma is folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fradival, hogy az orosházi rendezvényeken az FTC is képviselje magát.