Hagyományőrző íjászverseny

A magyarok nyilai…

Balpataki Katalin

A Régészeti Park adott otthont a Budapest és Pest Megye régió idei első Történelmi OB kvalifikáció íjászversenynek április 27-én. A történelmi íjászat a hagyományőrzés és a sport ötvözése, amely 2000 óta a Magyar Íjász Szövetség egyik szakága is. 2001 óta már országos bajnokságokat is szerveznek a kategóriában. Az utóbbi években népszerűsége egyre nagyobb, 2011-től már nemzetközi versenyeket is rendeznek. Az országos és a nemzeti bajnokságra csak a regionális kvalifikációs versenyeken jól teljesített versenyzők vehetnek részt.

A Régészeti Parkban rendezett íjászverseny eredményes résztvevői jogosultságot nyernek a Történelmi Íjászok Országos Bajnokságon és a Nemzeti Bajnokságon való részvételre, amelyet Kaposmérőn, a Kassai Parkban rendeznek szeptember 7-8 között.

A Történelmi OB kvalifikációs verseny Régészeti Parkban való megrendezése elsősorban a Battai Íjászok évek óta tartó munkásságának köszönhető. A regionális versenyek helyszínére pályázni kell a Magyar Íjász Szövetségnél. A Park, mint helyszín a tavaly megrendezett örömíjász versenyen merült fel először. Akkor néhány szövetségi tag hívta fel a szervezők – Battai Íjászok és az érdi Parkvárosi Vadászok Hagyományőrző Íjász Egyesület – figyelmét, hogy sikerrel pályázhatnak a regionális verseny megrendezésére. A Parkvárosi Vadászok HÍE a Battai Íjászok, a helyi önkormányzat és a Régészeti Park támogatásával megpályázta és meg is nyerte a lehetőséget.

A Régészeti Parkban nem számít újdonságnak az íjászat, hiszen a Battai Íjászok évek óta itt tartják edzéseiket, örömíjászatukat, azonban ilyen nagy létszámban még nem láthattunk itt versenyzőket. A verseny szabályzata magában foglalja, hogy csak korhű ruhában, fa vesszővel, természetes anyagból készült íjjal versenyezhetnek, ami e szakrális térben megkapó látvány volt.

Összesen hat korosztályi kategóriában 82 versenyző indult: mini 10-14 évesek, kadett 15-17 évesek, ifjúsági 18-20 évesek, felnőtt 21-50 évesek, senior 51-65 évesek és a senior+ 65 éven felüliek. A Battai Íjászokat Havasi Krisztián, Sárdi István és Loós Attila – örömíjászként – képviselte.

A versenyre a Régészeti Park egész területén összesen 24 célt alakítottak ki. Ezek mindegyikét meg kellett lőni és a találatokból összeadódott pontszámok alapján volt sikeres, vagy sikertelen a kvalifikáció.

A megjelent versenyzőket és az érdeklődőket Vajna Ibolya az érdi Parkvárosi Vadászok Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke köszöntötte, majd némi instrukció után átadta szót Kocsis Pál versenybírónak, aki ismertette verseny menetét.

Vezér Mihály polgármester örömét fejezte ki, hogy a kvalifikációs versenyt Százhalombattán, a Régészeti Parkban rendezik meg. Mint mondta nagyon jó érzéssel tölti el a sok korhű ruhába öltözött versenyző látványa.

A versenyzők elmondása szerint a pálya nem volt szigorú, azaz viszonylag könnyen meglőhető volt. Az indult versenyzők mintegy 70-80%-a megszerezte a kvalifikációt. A versenyeredmények megtekinthetők a Magyar Íjász Szövetség honlapján.

A Battai Íjászok képviseletében indult Sárdi István és Havasi Krisztián megszerezte a kvalifikációt, azaz értük a szeptemberi országos bajnokságon újra drukkolhatunk.

Addig is tovább edzenek, örömíjász­kodnak a Régészeti Parkban minden vasárnap 14 és 17 óra között. Aki kedvet érez e nagyszerű sporthoz, ami jóval több, mint sport, kipróbálhatja vasárnaponként a Régészeti Parkban, ahol felszereléssel és oktatással várják az érdeklődőket.