„Hiszek a folyamatos fejlődésben”

Interjú Aradi Mátyással, a MOL Downstream Termelés igazgatójával

Nekünk, Százhalombattán élőknek függetlenül attól, hogy a finomító alkalmazottai vagyunk-e vagy sem, nagy jelentőségű, és a város egészére nézve is fontos változás, ha új vezető érkezik a MOL Dunai Finomítóba. November 1-jével Aradi Mátyás váltotta Jukka Nuu­ti­nent az igazgatói székben, ezért kerestük meg és kérdeztük munkájáról, a céggel kapcsolatos terveiről, elképzeléseiről az új vezetőt.

– Mit tudhatunk szakmai előéletéről?

– A Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem vegyészmérnökként, és 37 évet dolgoztam a gyógyszeriparban, a Sanofi multinacionális vállalathoz tartozó Chinoin újpesti telephelyén. Ez a gyógyszergyár volt az első munkahelyem. Laboránsként kezdtem, majd az egyetem után vegyészmérnökként, folyamatosan, üzemről, üzem csoportra haladtam a telephely igazgatói pozícióig, amit hét évig töltöttem be.

Tudatosan és tervezetten, egy nagyon sikeres és versenyképes telephelyet és csapatot hátrahagyva adtam át a helyem egy új menedzsmentnek, ezzel is támogatva a változás további lehetőségeit.

Az elmúlt egy évben a Sanofi gyártási kiválóság szervezetének négy országot (India, Németország, Olaszország, Anglia) és négy telephelyet támogató vezetőjeként, a Sanofi lean alapú gyártási rendszerének bevezetésével, támogattam fermentációs és hatóanyag gyártó telephelyek üzleti célkitűzéseinek megvalósulását.

Milyen kihívást jelent Önnek a finomító vezetése, irányítása? Van-e menedzseri krédója?

– A finomító vezetése egy szép, és kiemelkedő kihívás számomra. Ebben nem is a gyógyszeripartól eltérő technológiák és feldolgozott anyagmennyiségek, hanem természetesen, az új csapat, az emberek, a vállalati kultúra és környezet megismerése jelentik a legjelentősebb változást. Vezetőként hiszek a folyamatos fejlődésben, a változásban, ezért egész életemben generáltam azt. Hiszem és tettem mindezt azért, mert minden vállalat, közösség, család legfontosabb értéke az azokat alkotó ember, akinek elégedettsége, önmegvalósításának, kibontakozásnak, fejlődésének a biztosítása, kíváncsiságának felkeltése és annak kielégítése vezetőként a mi legfontosabb feladatunk.

Mennyi ismerettel rendelkezett az olajiparról korábban, mielőtt a feladatra vállalkozott?

– Természetesen, mint vegyészmérnök bizonyos fogalmakat ismertem, és igyekeztem áttanulmányozni azt az ismerethalmazt, amit még érkezésem előtt a vezetőim segítségként összeállítottak, de a tanulás és a megértés folyamata, az a belépésemtől kezdődik.

A jövőre 50 éves Százhalombatta számára alapításától kezdve a legfontosabb gazdasági partnere a MOL Dunai Finomító. Többezer család számára biztosította és biztosítja a megélhetést. Milyennek értékeli a finomító jelenlegi gazdasági helyzetét és szerepét?

– Nem csak Százhalombatta, hanem az egész Magyarország számára a MOL és a DUFI egy kiemelkedő gazdasági résztvevő és partner. Úgy látom, hogy a MOL és annak termelésében fontos szerepet játszó MOL Dunai Finomító, egy erős, a folyamatos fejlődés, a gazdasági teljesítmény, a befektetők és a dolgozói felé elkötelezett, a fejlődést szolgáló stratégiával és annak megvalósítására megfelelő forrásokkal rendelkező, kiemelkedő vállalat. Biztos vagyok benne, hogy társadalmi felelősségvállalásunk, szerepünk sokáig és fenntarthatóan érezhető marad mind a város mind az ország számára.

A megbízatása tartalmaz-e valamilyen átalakulással kapcsolatos célt, ami megosztható a nyilvánossággal?

– Munkakörömnek elengedhetetlen része a fenntartható folyamatos fejlődés ösztönzése, a MOL stratégiájának finomítót érintő céljainak megvalósítása, amelynek része a kőolaj-alapú vegyipari és üzemanyag termékeink fejlődése, átalakulása. Bízom abban, hogy a finomítónk számára ez további, az elmúlt néhány éves időszakhoz képest jelentősebb lehetőséget ad majd számunkra, és rajtunk, az itt dolgozókon is múlik majd, hogy mennyire leszünk képesek ezekkel élni, és így a jövőnket tovább erősíteni.

Az energetikai innováció milyen új feladatok elé állítja a céget?

– Ahogy ezt a MOL stratégiában is látom, az ebből származó új feladatokat a vegyipari és üzemanyag termékeink iránti igény, ill. ezek arányaiban megjelenő átrendeződés jelenti. Erre készül a csoport, és erre készül a finomító is.

A társadalmi felelősségvállalás, a helyi közösséggel való kapcsolattartás mennyire része munkájának?

– Természetesen ez a munkám elengedhetetlen része, és persze nem csak nekem, hanem mindannyiunknak, annál is inkább, hiszen nagyon sok dolgozónk a helyi közösség mindennapjainak a tagja és része. Nagyon várom már, hogy a várossal, a közösséggel is jobban megismerkedjek.

Mi az, ami elárulható a magánéletéről?

– Két felnőtt és egy kisiskolás gyermekem van. Feleségemmel és kisfiammal a Velencei-tó partján, Gárdonyban élünk. A tó szerelmesei vagyunk, ha időnk és az évszak engedi, hajózunk, úszunk, horgászunk, grillezünk.