Kiállítás a BKK Galériában

Benta Art és SZAK Stúdió

Szegedinácz Anna

Rendszeres, hogy a Barátság Kulturális Központban működő csoportok, közösségek meg­hívót kapnak az intézmény programjaira. Átnézve a Magyar Kultúra hete eseményeit, örömmel fedeztem fel ismerős képzőművészek kiállítását. Ennek apropóján kerestem fel Szula Zsuzsanna ki­állí­tásrendező szervezőt, aki készségesen válaszolt kérdéseimre.

Tudni kívántam, milyen művészeti közösségek és alkotók szerepelnek majd az új tárlaton, mely képzőművészeti műfajok jelennek meg benne. A Galériába már megérkeztek a kiállításra váró művek, alkotások, de rendezésük éppen akkor kezdődött el.

Régi hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napján nyílik városunk képzőművészeti életét leginkább meghatározó két csoport közös kiállítása, a Benta Arté és a SZAK Stúdióé. A Benta Art Regionális Művészeti Egyesületet 2008-ban alapították Százhalombatta régiójában élő, alkotó művészek. Az egyesület elnöke Alföldi Terézia, koordinátora Nagy Rozália. Akik most műveket hoztak: Alföldi Terézia, Glavati Brigitta, Homolya Gábor, Kilián Miklós, Nagy Rozália, Navrati Zsuzsanna, Papp Erzsébet.

A SZAK Stúdió Művészeti Egyesület 1996-ban alakult Százhalombattán, battai és érdi amatőr és hivatásos képzőművészekből. A tagok legnagyobb része a SZIKE Nyitott Műhelyből és a Látás Iskolájából indult. Szakmai vezetőjük a mai napig László Bandy. A Stúdió jelenlegi elnöke Fazekas Levente, koordinátora Varga László.

Fábián Fanni, Fazekas Levente, Kiss Gyöngyi, László Bandy, Regős Ágnes, Tóth Netti, Varga László és jó magam is hoztam alkotásokat a kiállításra.

A két csoport közös megjelenése jól reprezentálja a magyar kultúra sokszínűségét. Megjelennek hagyományos műfajok: tájképek, csendéletek, ugyanakkor jelen vannak kollázsok, és egészen kortárs – akár a dizájnba hajló – alkotások. A nézők örömére sokféle technika látható: tusrajz, akvarell, pasztell, akril, digitális grafika. Érintjük a textilművészetet, bőrdiszművességet.

Az igazán érdekes mégis az, hogy minden alkotás mennyire másképp kommunikál: feltölt, kikapcsol vagy hosszan fejt ki örökérvényű, mégis nagyon aktuális társadalmi, filozófiai kérdéseket.

A Magyar Kultúra napján, január 22-én nyílt kiállítás megtekinthető február 19-ig. Biztosak vagyunk benne, a közönség soraiból mindenki talál olyan alkotást, ami neki is szól.