A Magyar Kultúra Napja az Óvárosban

A Magyar Kultúra Napja a világban egyedülálló esemény és ünnep, hiszen egyetlen országban sincs hasonló, a nemzeti kultúrát ünneplő ünnepnap. Magyarországon ezen a napon nem volt olyan település, ahol ne lett volna valami esemény, helyi ünnepség, megemlékezés. Százhalombattán sem volt ez másképp.

Habár a rezsiválság okozta bezárás okozott némi fejtörést nekünk, mégsem hagyhattuk programok és kultúra nélkül a közösséget és a közönséget. Így munkatársaink segítségével sikerült a programokat átszervezni és megvalósítani a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban.

Az előző évekhez hasonlóan a Magyar Kultúra napjára több programmal is készültünk, így a „Magyar Kultúra Hete 2023” programsorozat keretein belül minden korosztály találhatott számára érdekes eseményt. Ugyan a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház szinte mindenben különbözik a már közönség által is megszokott Barátság Kulturális Központtól, mégis minden előadásra szinte azonnal elkeltek a jegyek.

A „Magyar Kultúra Hete 2023” programsorozat január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepséggel vette kezdetét. Ezen a napon az Óvárosba valóban ünnepelni, emlékezni jöttünk össze. Emlékezni a kezdetekre. Emlékezni Zenálkó Etelre, arra a fiatal lányra, aki a kor szokásaival ellentétben nem ment férjhez egy gazdag középosztálybeli férfihoz, hanem helyette egy sáros, vegyes magyar-szerb lakosú Isten háta mögötti Duna-parti faluba ment tanítónőnek. A tanítás mellett pedig összefogta a falu lakóit: színjátszó kört szervezett, létrehozta a KALOT – katolikus legényegyletet- majd a KALÁSZ-t katolikus lány szövetséget. Varrókört és olvasó kört szervezett. Aztán színdarabokat mutattak be.

Egy idő után kellett egy „hely” és akkor a falusiak saját pénzükből, Matta Árpád segítségével felépítették a közösségi házat. Ez a ház 2012-ben vette fel Zenálkó Etel nevét, a Barátság Kulturális Központ kezdeményezésére. A városi ünnepséget és a Magyar Kultúra Hetét tehát pont ott tartottuk, ahol mindez, a százhalombattai közművelődés elindult. Mondhatni a szent és nagy óceántól visszamentünk a kicsiny érhez, a forráshoz.

Ahogy korábban, úgy idén is a Magyar Kultúra Napi ünnepségen került átadásra a Zenálkó Etel Közművelődésért Szolgálati Díj. A díjat két olyan kollégánk vehette át, akik mind szakmailag, mind a közösség tekintetében sokat tesznek a közönségért és a közösségért. Az idei évben az elismerést Kovács Györgyné technikai munkatársunk és Palagyi Zita jegypénztáros munkatársunk vehette át.

A nagy versmondás program keretein belül, január 23-án Százhalombatta valamennyi oktatási intézményeinek közel 800 diákja közreműködésével hangott el Kölcsey Ferenc Himnusz című verse a Szent István téren Horváth Márk és Benkő Péter színművészek közreműködésével.
A „Magyar Kultúra Hete 2023” programsorozat további részeként január 26-án a népdalok kedvelői az „Egy csepp népköltészet” programon vehettek részt a Cselefendi Asszonykórus és a Muslinca Dalárda közreműködésével.

A Kultúra Hetét január 28-án két előadással zártuk. Délután a legkisebbek a Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj című bábszínházi előadást, majd este a Szerelmem, Erdély című előadóestet Rékasi Károly előadásában láthatta a közönség. Mindkét előadás nagy sikert aratott.

Mindezek mellett a Magyar Kultúra Napja alkalmából Százhalombatta számos buszmegállójában verseket helyeztünk ki, továbbá „Házhoz megy a kultúra” programsorozat keretein belül kitelepültünk az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnáziumba és az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba, ahol a tanulók egy ”trendhagyó” irodalomórán vehettek részt a Kávészünet zenekar közreműködésével.

Úgy gondoljuk, hogy a fentebb említett programokkal sikerült egy kis színt és örömöt hoznunk a stresszes, szürke mindennapokba. Mi nagyon örülünk annak, hogy a Magyar Kultúra Hete programjaira ilyen sokan kilátogattak, és bár igaz, hogy ez elsősorban az energia krízisnek köszönhető, de talán szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban találkozhattunk a százhalombattai közönséggel.

-BKK-