Közösségi élet az OMNYE-ben

Ismerik egymást és szívesen vannak együtt

Nagy-Rakita Melinda

Kiszakadni a munka világából, elszakadni az évtizedek alatt megismert, megszokott, megszeretett kollégáktól komoly kihívás. Legalábbis, ha olyan munkahelyen teltek el azok a bizonyos évtizedek, ahol egy ország életében meghatározó ipari létesítmény születésénél, ifjúkoránál (mondhatnánk fénykoránál) volt szerencséje sok műszaki végzettségű kollégának bábáskodni. Együtt élni meg új üzemek születését, ennek minden mélységével és magasságával. Átélni sikereket, átvészelni buktatókat, feldolgozni, sikerré változtatni kudarcokat együtt, egymás mellett, gyakran egymásért.

Egy sajátos korban, egy olyan vállalatnál, ahol a munkatársakból szűkebb és tágabb baráti közösségek alakultak, évtizedes barátságok születtek. Ahol mindenki az alapoknál kezdte és tehetsége, tudása, lehetőségei szerint lépett előre, de bárhová is került, fontos részévé vált egy születő nagyvállalatnak. A Dunai Kőolajipari Vállalatnak, mai nevén Dunai Finomítónak.

Az idő pedig ez alatt könyörtelenül elrepült felettük, és jött a jól megérdemelt pihenés ideje, a nyugdíjas kor.

Sokak fejében már e pillanat elérkezése előtt ott motoszkált, a mi lesz, ha… Ha már nem találkozunk naponta, ha elszakadunk egymástól.
Aztán felmerült az ötlet, alapítsunk egyesületet, ami a miénk. Ahol rendszeresen összejöhetünk, elbeszélgethetünk, közös programokat szervezhetünk, kikapcsolódhatunk, jól érezhetjük magunkat újra együtt. Így született meg az OMNYE 2009-ben.

Minden szervezetnél mindig fontos kérdés a miből gazdálkodhatunk, hiszen mint tudjuk „Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen”. Bármibe fogunk, bármit csinálunk pénzbe kerül, minden egyesületnek van működési költsége. Ennek alapja a tagok által fizetett tagdíj. A többi pályázatokból jön össze. Így fontos támogatója az egyesületnek Százhalombatta Város Önkormányzata, a MOL, de kisebb cégek is nyújtanak különféle formában támogatást számukra.

Az alakuló létszám harmincnyolc fő volt. Azóta már a következő „generáció” is becsatlakozott, habár ők már a jogszabály változások miatt a korábbinál hosszabb munkásévek után mehettek nyugdíjba.

Most százhuszonnyolc tagja van az egyesületnek a januárban újonnan felvett tíz fővel együtt. Ez már önmagában is markáns jele a sikeres működésnek.
De vannak más jelek is. A havi klubnapokon, amelyet mindig tartalmas programokkal töltenek meg, közel teljes létszámban vesznek részt a tagok.
Ám a tevékenységük nem merült ki ezekkel a találkozásokkal. Szerveznek kirándulásokat, tárlatlátogatásokat, külföldi és belföldi utazásokat, stb. Az évek során számtalan magyarországi és európai helyszínre jutottak el együtt. A klubnapokon gyakran szerepelnek meghívott vendégek, akik előadást tartanak különféle témákról, tudományos eredményekről, kutatásokról, képzőművészeti vagy más érdekességekről.

Az idei programok szervezése a múlt év végén kezdődött az ötletek, javaslatok összegyűjtésével. Mostanra körvonalazódik a 2023. évi terv, amely elérhető az omnye.hu-n, a klub honlapján.

Január elején már sor került az év első közös múzeumlátogatására. Az El Greco kiállítás tárlatvezetésére három csoportra kellett osztani a társaságot olyan sokan jelentkeztek.

Elkezdődött a hagyományos farsangi bál szervezése is, amely március elején lesz. Ezen a tagokból alakult színtársulat ad elő vidám, tréfás jeleneteket, de lesznek fellépők zenei és prózai számokkal egyaránt.

Ahogy a farsangot, úgy a juniálist is minden évben megtartják, főzéssel, vidám programokkal. Hetente két alkalommal továbbra is folyik a gerinctorna, amely komoly támogatás a tagok állóképességének fenntartásában. Férfiak és nők egyaránt szép számmal vesznek részt rajta. Kihagyhatatlan esemény a novemberi disznóvágással egybekötött vidéki program is.

Az előző évben debütált és hatalmas sikerrel zajlott a nagyszülők-unokákkal kirándulás. Mindkét résztvevő fél kívánságára ebben az évben is lesz ilyen. Tavaly Királyrét volt az úti cél, idén Sas-hegy lesz.

Körvonalazódnak már a külföldi utak. Észak-Erdély, Bécs, Szlovákia, Toszkána között dönthetnek majd a tagok, az igények és lehetőségek függvényében.
Mindezek mellett még sok különféle témájú előadás, kiegészítő program színesíti majd a klubnapokat.

Aki végig tekinti ezt a sok-sok érdekes lehetőséget, az elfoglaltságokat, amelyeken az OMNYE tagjai aktívan és nagy lelkesedéssel vesznek/vehetnek részt, beláthatja, ebben az egyesületben nem olyan nyugdíjasokkal találkozhatunk, akik a fotelben punnyadva, a TV előtt szundikálva töltik napjaikat.

Itt bizony egy élő közösség, aktív tagjai jönnek össze rendszeresen, akik ismerik egymást, szívesen vannak együtt és miközben gyakran emlegetik a munkáséveket, megtalálták a szépségét a nyugdíjas életnek is.