Szremcsicából a Summerfestre

Szegedinácz Anna

A csoport zsúfolt programja miatt a fellépés délutánján találkoztam a vendég szerb csoport vezetőjével, Nedeljkovics Szinisával és tököli tolmácsával, Pióker Marikával, hogy rövid tájékoztatást kérjek a vendég együttesről.

A táncegyüttes meghívást kapott a fesztiválra. Korábbi – régóta fennálló – jó kapcsolataik miatt azonban Tökölön szálltak meg, a szomszéd település vendégei voltak.

Szremcsica lakóinak száma 25 ezer fő, Belgrádtól 20 km-re délre van, a 204-es úton lehet elérni. A lankás dombokon fekvő kisvárost jobbról és balról hosszan elnyúló erdőségek és szántók övezik. Bár szöveges információ a településről nincs az interneten, számos fotó mutatja a kíváncsi idegennek a táj és a kisváros értékeit. Kiemelkedik a tájból a kettős kupolájú ortodox templom, amely belül is bizonyára hasonló a külső szépségével. A tájban nem futnak nagy folyók, sem a Duna, sem a Száva nincs a közelben. Viszont található a településen egy tó – a Rakina Bara –, mely ismerősen cseng a battai fülnek.

Nedeljkovics Szinicát, a csoport művészeti vezetőjét a legfontosabb tudnivalókról kérdeztem.

– A táncegyüttes fiatalokból alakult 1979 februárjában. Legidősebb tagjai – Anna és Braniszláv Mladénovity házaspá­rok és ma már táncoktatók. A csoport azzal a céllal alakult, hogy felgyűjtse és bemutassa a közvetlen környezet néptáncos értékeit. A sok év alatt végül sikerült felkutatni Szerbia valamennyi tánclépését. Ezeket az elemeket építjük be színpadi kompozíciókba. Fontos, hogy a táncelem, a zene és ruha autentikus, hiteles legyen. Szerbiában a néptáncfolklór rendkívül gazdag, van miből építkezni.

Sokat szerepelünk otthon és Szerbiában, mindenhol, ahová meghívnak bennünket. Az elmúlt évtizedek alatt vendégszerepeltünk Európa szinte minden országában, volt ahol többször is. Ebben az esztendőben lettünk 50 esztendősek. Ezen kívül voltunk Afrikában – Tuniszban – és Ázsia számos országában is felléptünk.

A Summerfesten először veszünk részt. Örültünk a meghívásnak, szívesen jöttünk és Tökölön – régi barátainknál szálltunk meg. Negyedik alkalommal vagyunk ott vendégségben. Nagyszerűen érezzük magunkat, csodálatos kísérő tolmácsaink vannak, Pióker Mária, férjével, Pióker Zoltánnal.

Tegnap Szigetszentmiklóson léptünk fel, több csoporttal együtt. Nagyon jól sikerült, jól éreztük magunkat.

A táncosok 5-24 éves korúak. Öt csoportban foglalkozunk velük, tanítjuk a tánclépéseket, koreográfiákat. Belgrádi ko­reog­ráfusok segítik a táncokat színpadra álmodni. A kolo körtánc, a mai színpadi alkotások felhasználják a népi folklór elemeit és egy új minőségre emelik azt.

Három koreográfiát fogunk bemutatni. Az első valamint a második Leszkovac és Pirot környéki, harmadik Vlaskeigre tánc lesz. A 20 perces műsor persze csak töredéke repertoárunknak, de ennyi időt kaptunk, hogy megmutassuk saját néptánc kincseinket.

Az esti program fergeteges volt. A táncban csodákat, még nagyobb csodákat és a hihetetlent láthattuk a színpadon megvalósulni.

Ha valaki abban a szerencsében részesült, hogy minden este ott lehetett a táncpanoráma előadásain, hosszú időre töltekezhet azokból az élményekből, melyeket a Föld oly sok országából, tájáról, a néptáncosok jóvoltából ajándéknak kapunk.