Utcabál a Szent László téren

Szegedinácz Anna

Ha cserkészek, akkor Mikulásik Gábor – gondoltam én. Gábor telefonon felvilágosított, hogy ezt a programot a cserkészek tagjai, a helyettese, Hopka János vezetésével rendezik meg, ő ott sem lesz.

Augusztus 14-én szombaton, délután öt óra előtt sietős léptekkel érkeztem az Óvárosi Szent László térre, hogy módom legyen meginterjúvolni a főszervezőket, mielőtt a program elindul. A téren már állt a bárpult, mögötte hűtőládák sorakoztak tele italokkal, a pultosok is a helyükön voltak, az asztalok a lépcsők előtt padokkal elkészítve várták a közönséget.

A dombon a zenészek még rakták össze a színpadot, aztán gyorsan előkerültek a zeneszerszámok, hangoltak, szerelték a mikrofont és minden a bálozókat várta.
Hopka Jánost néhány percre elhívtam sürű teendőitől, hogy tájékoztatást kérjek a programról.

Kinek az ötlete volt és mi volt a célja?

– A Százhalombattai 1026-os Szent László király cserkészcsapat vezetősége, valamint Mánya Zsolt és Kuti Zsolt összeültek még télen megbeszélni, hogy a covid időszak után – nyáron – szükség lenne egy könnyedebb táncolós, mulatós estére az óvárosban, ahová a családok kimehetnek szórakozni. A vírushelyzet miatt elmaradt a cserkészek szokásos téli bálja, ezért a kettőt egybe lehetne tenni, így a jótékonysági bál és az utcabál egyszerre valósulhatna meg.

Az esemény célja tehát az volt, hogy a százhalombattai, főleg az óvárosi közönség – családok, közösségek – ki tudjanak mozdulni és szórakozni egy szép nyári délután. Így a cserkészcsapat támogatására is legyen lehetőség, adományok gyűjtésével.

A rendezvényen a helyi Coctail party zenekar lép fel, melyben Mánya Zsolt az egyik szervező is tag. A program egyszerű, ámbár nagyszerű lesz, a báli zene és koncert mellett táncolni is lehet. Az asztaloknál a közönség foglalhat helyet, van lehetőség evésre – zsíroskenyeret készítettünk -, ivásra – szeszes és szeszmentes italokkal, természetesen táncolásra, jó zene hallgatására, baráti beszélgetésekre.

*

Miközben érkezett a közönség, találkoztam ismerősökkel, megérkezett egy szüli napot tartó kis csoport. Minden korosztályból megjelentek és a legörvendetesebb azoknak a nagyszámú, kisgyermekekkel érkező fiatal szülőknek a folyamatos érkezése volt, akik az óváros feltehetően fiatal negyedeiben laknak – Matta kert, Csónakos Lakópart, Lehel-, Géza-fejedelem –, István Király úton és jöttek vendégek szép számmal az városból is.

Amikor időt tudtam kérni Mánya Zsoltól, megkérdeztem őt a mai zenei palettáról:

– A 60-as, 70-es, 80-as évek legtáncolhatóbb zenéjét terveztük, de napjaink zenéjéből is lesz egy-két sláger. Négy órás programmal készültünk és remélem, nem csak hallgatnak bennünket, mert táncolni is lehet.
Zenekarunk öt tagú: A zenekarvezető én vagyok. Kővári Lacival talán már 30 éve zenélünk együtt. Tagja még a feleségem, Mosó Krisztina és a szólóénekesünk, Fer Krisztina. A kisfiamnak – Mánya Dánielnek – most van az első nyilvános fellépése velünk, ő a dobos. Nagyon izgul.

Akkor ez egy baráti, családi vállalkozás.

*

Még futotta annyi időre, hogy köszöntöttem Kővári Lászlót (Lacit) a város kitüntetettjét – Díszpolgárát –, akit gyakran láthatunk fellépni a város számos eseményén zenészként is.

Miután a behangolás is rendben megtörtént, már indult is a bálozás, nagyszerű zenékkel, jó hangulatban. Volt, aki csak hallgatta a muzsikát, sokan felkerekedtek az asztalok mellől táncolni. Már elmúlt 11 óra, amikor „kihörpintették poharaikat és hazamentek” nem csak a fiatalok, az idősek és a gyermekek is. Mert, ha utcabál van minden korosztálynak, egyszer vége szakad annak is.