Vállalkozom, tehát vagyok

A Szent István tér sarkán lévő ingatlanközvetítő irodában állandóan nagy a nyüzsgés. Folyton csörög a telefon, ügyfelek adják egymásnak a kilincset. Ezzel együtt odabenn mégis elmélyült, folyamatos munka zajlik. Az ingatlanközvetítés már csak ilyen zajos szakma, tudjuk meg Pátkai Zsolttól, akivel róla, a vállalkozásról és a terveikről beszélgettünk.

Minden hosszabb út az első lépéssel kezdődik. Mikor jutott eszébe, hogy ingatlanközvetítéssel foglalkozzon?

– Eddigi életem során annyi mindent csináltam már. Voltam nagy gazdasági szervezetben beosztott, dolgoztam közös képviselőként és önkormányzati képviselőként, voltam a város alpolgármestere. Régen foglalkoztat a vállalkozói életforma, és egyszer csak úgy döntöttem, hogy belevágok. Mint mindenki mást, engem is a folyamatos változás tart mozgásban. Persze annyira nem vagyok spontán, abban a körülmények is közrejátszanak, hogy meghozzam a döntésemet.

– Vállalkozóként egyszerre vált beosztottá és önmaga főnökévé. Mennyire vált így nehezebbé vagy kényelmetlenebbé a helyzete?

– A biztonság, a nagy rendszerek által nyújtott kiszámíthatóság, azaz beosztottnak lenni számtalan előnnyel, kényelemmel is jár. Ugyanakkor ez mindig arra ösztönzi az embert, ha lehet, hogy egyre több szabadságot szerezzen magának. Én ezt a szabadságot az önálló vállalkozásban találtam meg. Tele van kockázattal, minden hónapot nulláról, vagy mínusszal kezdek, ami tervkészítésre, folyamatos döntésre kényszerít. Amióta vállalkozó vagyok, újabb és újabb ismereteket szerzek önmagamról is. Nem ajánlásként mondom, hiszen nagy az anyagi és erkölcsi felelősség, de a vállalkozás önismeretre, életismeretre tanít.

A napi hírekből halljuk, hogy az ingatlanok ára eddig nem tapasztalt magasságokba emelkedett, ami nyilván növeli a konkurenciát. A jó ingatlanközvetítésnek (ha nem üzleti titok) mik a feltételei?

– Az ingatlanközvetítés komoly szakmai munka. Felkészültséget, sőt nyugodtan kijelenthetem, rátermettséget igényel. Az emberek a vagyonukat olyan emberre szeretik rábízni, akiben megbíznak. A biztonságos szolgáltatásnak fontos eleme a pénzügyi és jogi garancianyújtás, a kiszámíthatóság. Nekem ebben szerencsém is volt, hiszen kezdettől az Otthon Centrum franchise partnerei vagyunk, ami önálló vállalkozásokkal szemben szinte behozhatatlan előnyt biztosít.

Minden tisztességes versenyben benne vagyok, hiszen nemcsak az ismereteinket gazdagítja, hanem ránk irányítja a figyelmet és növeli a piaci mozgást. Nem véletlen a többesszám használata, hiszen Sebestyén-Teleki Zsófiában olyan társra találtam az életben és munkámban, ami vállalkozásunk lényegét jelenti.

Ön vállaltan lokálpatrióta, sőt, mint említettük, ebben szerepet is vállalt. Mennyire követi a városi eseményeket, és milyen könnyen illeszkedett be mint vállalkozó?

– Korábbi életemből adódóan nagy figyelemmel kísérem a város életét. Még pénzügyi bizottsági vezetőként sikerült létrehoznom annak idején a helyi vállalkozók részére egy fejlesztési alapot, így sok ismerőssel tartom a kapcsolatot az Ipari Parkból. Természetes, hogy a közösség és közélet közreműködőivel, vezetőivel, akik egykor napi munkám részesei voltak, ma is jó ismerősként, barátként cserélünk gondolatot, osztunk meg ismereteket. Akkor is vallottam, ma is hiszem, hogy az igazi vállalkozó egyben jó lokálpatrióta is.

– Vállalkozóként a „24 órás munkarend” enged-e szabadidőt? Van-e alkalma kikapcsolódni? Van-e szabadsága, szabadideje, és ha igen, mivel tölti?

– Talán korábban említettem, hogy a vállalkozói élet önfegyelemre tanít. A jó időbeosztás, az idejében történő döntés, a partnerek helyes megválasztása alakítja ki a munka rendjét. Csak így jöhet létre szabadon felhasználható idő. Azzal is tisztában vagyok, hogy a pihenés, a kikapcsolódás és feltöltődés fontos része az életünknek, mert a „lemerült akkumulátort vissza kell tölteni” ahhoz, hogy haladni tudjunk. Egyelőre a hétvégék nyújtanak némi kikapcsolódást hosszú sétákkal, olvasással, baráti találkozókkal. Amíg jó idő van gyakran szánjuk rá magunkat az országjárásra, kirándulásra. Talán eljön majd az az idő is, amikor hosszabb külföldi nyaralásra is elutazhatunk.

Legújabb hír, hogy két éves működés után néhány hete Budapesten nyitották meg második irodájukat. Mi a története a továbblépésnek?

– Tulajdonképpen a hír annyiban nem is hír, hiszen a budai agglomeráció eddig is kapcsolódott munkánk során Budapesthez, sokan költöznek innen oda és viszont. Napjainkban rendkívül erős a „kiköltözési” hajlandóság, gondoljunk csak Érdre, ahol néhány év alatt tízezerrel nőtt a város lélekszáma.

Kínálkozott egy rendkívüli vállalkozói lehetőség, ami azt jelenti, hogy egy budapesti iroda teljes körű átvételével mindkét terület ingatlanközvetítői munkánk részévé vált. Véleményem szerint a sikeres vállalkozásnak természetes része a bővülés.

Nem kérnék Öntől jóslatot, csak egy szolid szakmai prognózist. Az elképzelésekben benne van-e a vállalkozásuk profilbővítése? Mit gondol a jövőről?

– Nemcsak bízom benne, hanem hiszem is, hogy az ingatlanpiac akár évekre ilyen intenzív marad. Ezt mutatják a hazai felmérések és a nemzetközi összehasonlítások is. Azt nem állítom, hogy a lakosság rendelkezésére álló pénz illetve az ingatlanbefektetés nyújtotta biztonság ebben nem fog szerepet játszani. Fontos része a folyamatnak a családtámogatási rendszer megmaradása.

Az Otthon Centrummal közösen tervezzük a jövőnket. Az eddig bevezetett és sikeres hitelközvetítés mellett olyan új területek kipróbálására kerül sor a kö­zeljövőben, mint a befektetés-közvetítés. Azonban tisztában vagyok vele, hogy az optimizmus sokkal több munkával jár. De talán az eddigiekből is kiderült, hogy ez a vállalkozás lényegéhez tartozik.