Vállalkozunk, tehát vagyunk

Az Otthon Centrum partnereként két és fél éve nyitotta meg ingatlanközvetítő irodáját Százhalombattán, a Szent István téren Pátkai Zsolt és társa, Sebestyén-Teleki Zsófia. Az eltelt idő alatt olyan sikeres és eredményes tevékenységet folytattak, hogy nemcsak városunkban, hanem már Diósdon, Martonvásáron és Budapest belvárosában is saját irodában fogadhatják ügyfeleiket. Nem maradt ez titokban szakmai partnerük előtt sem. Így történhetett meg, hogy nyitásuktól 2019-től minden évben munkájuk eredményeként elnyertek az OC hálózatán belül egy ’kiváló induló iroda’ és ’legnagyobb növekedést elérő sorsfordító irodai csapat’ és ’kiemelkedő eredményt elérő irodai csapat’ címet. Vállalkozásuk jelenlegi helyzetéről és terveikről beszélgettünk Pátkai Zsolt Franchise Partnerrel, Otthonszakértővel.

– A százhalombattai iroda megnyitásakor gondolta volna, hogy olyan sikeres lesz a vállalkozásuk, hogy már az első évben az OC hálózat legjobb induló irodájaként és a tizedik legeredményesebb Ingatlanértékesítőjeként díjazzák Önöket?

– Rengeteg munka és tanulás van mögötte, de nagyon fontos munkatársaink rátermettsége és kitartása, illetve nagy segítség volt számunkra a kapcsolati tőke is. Vállalkozótársam és párom, Sebestyén-Teleki Zsófia már megismerkedésünkkor többszörösen kitüntetett ingatlanközvetítőként dolgozott az egyik Budapest belvárosi Otthon Centrum irodában. Kapcsolatunk előrehaladtával már egyre nagyobb gondot okozott számára a napi ingázás. Gyakorlatilag ez adta az első lökést az önálló vállalkozás elindításához. Sokat tanultam és tanulok tőle ma is, ugyanakkor az Otthon Centrum franchise partnersége is lehetőséget nyújt a fejlődésre. Vállalkozásunk sikeressége elsősorban kettőnk munkájának gyümölcse és egy erős csapat felépítése. Nagyon büszkék vagyunk minden egyes munkatársunkra.

– Rátermettségüket mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ma már négy irodájuk van és 2021-ben újra elismerésben részesültek. Magasra került a léc, hogyan tovább?

– A vállalkozásunkat monitorozzuk és azt látjuk, hogy vannak még lehetőségek a fejlesztésre és teszünk is érte. Most egy új marketingstratégia kiépítésén dolgozunk. Egyik célunk, hogy minden évben benne legyünk az első húsz legjobban teljesítők körében, és a legjobb ügyfeleket csakis a legjobb csapat szolgálja ki.

– Hogy látja, a Covid-járvány hatással van, volt az ingatlanpiacra?

– Azt érzem, hogy igen. Az elején 2-3 hónapra megtorpant a piac, mert az eladók nem szívesen engedték be a vevőket az otthonaikba, a vevők pedig nem szívesen mentek. Ezért az ingatlanmarketing átalakult, megnőtt a szerepe a virtuális hirdetésnek. Most már a piacra kerülő ingatlanokról virtuális sétákat, videókat készítünk. A hirdetésekben lényegretörőbb információt adunk meg és az átalakítási lehetőségekre is felhívjuk a figyelmet. Megnőtt a vevőminősítés szerepe is. Igyekszünk kizárni az „ingatlanturistákat” és csakis komoly érdeklődőket vinni a megtekintésekre. Jelentősen megnőtt az agglomeráció kertes házai iránti igény is.

– A családtámogatási rendszer jelentősen segíti a fiatal házasok otthonteremtését. Ez megmutatkozik az ingatlanközvetítő irodáik forgalmában is?

– Ma a 40 év alattiak több mint 90%-a csak a családtámogatási rendszer miatt tud otthont teremteni. Ettől függetlenül a középkorú és az idősebb generáció is fontos szereplői az ingatlanpiacnak. Ma már nagyon elterjedt, hogy ha a gyerekek kirepültek a családi házból, a szülők kisebbre cserélik azt. Vagy az emeletes társasházakból földszinti lakásba, vagy liftes házba költöznek. Jellemzően a nagy kertes házakat most a városból kiköltöző fiatal családok vásárolják meg.

– Sokan csak pénzkidobásnak tartják az ingatlanközvetítő bevonását az adás-vételbe. Pedig egy szakember a fölösleges tehertől, bosszúságtól is megóvhatja mind az eladót, mind a vásárlót.

– Akinek nagyobb jártassága van, az tudja, hogy ez sokkal összetettebb és azzal is tisztában van, hogy mi az a hozzáadott érték és élmény, amit egy profi ingatlanértékesítő nyújthat és mennyi pénzt és időt spórolhat. A gyakori tévhittel ellentétben nem annyi a dolga, hogy feltesz egy hirdetést, ’mutogatja’ az ingatlant és bekaszálja a jutalékot. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy országos szinten az ingatlanforgalmazás majd 50%-a közvetítőkön keresztül folyik. Az tény, hogy szakértelmünkkel, tapasztalatunkkal, piacismeretünkkel, minőségi marketinggel, erős kommunikációs készségünkkel, tárgyalási technikánkkal, kapcsolati tőkénkkel egy ingatlan eladása, vagy keresése jóval eredményesebb. Egy professzionális ingatlanszakértő statisztika szerint még a munkadíján felül is több millióval magasabban tudja eladni az ingatlant, mint egy magánszemély, emellett jogi és hitelügyintézési hátteret is tud biztosítani. Eladás esetén az eladónak csak meg kell minket keresni, mi elvégezzük a felmérést, a hirdetést, az adás-vétel előkészítését és még a birtokba adáskor is segítünk, ha igény van rá. Azaz az eladónak csak annyi a dolga, hogy az ingatlant megtekinthető állapotban tartsa, és eladás esetén kiköltözzön. A vásárlási szándék esetén a megadott paraméterek alapján ajánlunk ingatlanokat.

Hogyan talál profit? Fontos a hitelesség és a transzparencia és hogy olyan ingatlanközvetítő céggel szerződni, akiben megbízik. Ezért is ajánlom a legnagyobb és legelismertebb piacvezető hálózatot, az Otthon Centrumot, ezen belül tiszta lelkiismerettel a munkatársainkat. A szakértőink megjelennek névvel, képpel és értékeléssel nyilvános felületeken és referenciát is tudnak felmutatni.

Mi az Otthon Centrum franchise partnere vagyunk, amely az ország legnagyobb ingatlanközvetítője, óriási adatbázissal rendelkezik vevői és eladói oldalon, a legnagyobb tanácsadói létszámmal és irodaszámmal rendelkezik, és ami a legfontosabb hitelkihelyezésben is piacvezető. Így a hitellel terhelt, vagy hitellel vásárolni kívánt ingatlan ügyintézését is ingyenesen vállalni tudjuk. Mivel az Otthon Centrum a bankoknál nagyfogyasztónak minősül, ezért kedvezőbb hiteleket tud kiajánlani, mintha magánszemélyként intéznénk azt. Így egy ügyfél több millió forintot meg tud spórolni egy futamidő alatt. Ezen túl fontos azt is tudni, hogy az Otthon Centrum nem csak saját ügyfelei számára biztosít hitelt és fogyasztói hitel közvetítését is vállalja.

Mikulásgyár, Városliget – itt éppen a karácsonyi ünnepek közeledtével Pátkai Zsolt csapata segített adományokat átvenni és becsomagolni a szociálisan rászorultaknak

– És ami a jövőt illeti…?

– Szerintem még nagy tapasztalattal bíró ingatlanguruk is csak „saccolják” a jövőt. A piacon olyan külső körülményekkel kell szembenézni, mint a járvány utóhatása, a váratlanul megnövekedett infláció, a szomszédunkban zajló háború. Abban csak reménykedni tudunk, hogy az otthontámogatási rendszer, ha átalakul is, de megmarad.

Nekünk úgy kell dolgozni, hogy a körülmények teremtette akadályokat még pontosabb tervezéssel, alapos piackutató munkával próbáljuk legyőzni, illetve előrelátóan megelőzni. Ezzel együtt arra számítok, hogy az ingatlanpiac továbbra is dinamikus marad, nem számítok visszaesésre. Szerencsére már van tapasztalatunk és partneri támogatásunk a talpon maradáshoz.

– Szeretne még valamit hozzáfűzni?

– A mottónk: „Mi nem ingatlanozunk, mi emberezünk!” és „Nem ingatlant, hanem egy álmot szeretnénk eladni!” Várjuk szeretettel az ügyfeleket.