30 megawattos elektromos kazánt telepít a Dunamenti Erőmű, növelve az ellátásbiztonságot

A MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőműben megkezdődött egy új, innovatív elektromos kazán kivitelezése, amely a többlet zöldenergia felhasználásával fűtésre alkalmas forró vizet állít majd elő.

A megújuló energiatermelés részarányának növekedésével a villamosenergia-rendszerben olyan többletenergia jelenhet meg, amelyre nincs fogyasztói igény, ezáltal a rendszerirányító beavatkozása válik szükségessé. A Dunamenti Erőmű innovatív beruházása, az elektromos kazán (e-boiler) szabályozható és rugalmas „fogyasztóként” segíti a rendszerirányító MAVIR-t az egyensúlyi állapot fenntartásában.

A 30 megawatt (MW) kapacitású kazán rugalmasságnak hívott funkciója lehetővé teszi akár 120 MW új zöldenergia-forrás biztonságos integrálását a villamosenergia-hálózatba, így erősítve a fenntarthatóságot és az ellátásbiztonságot. A projekt aktívan támogatja az energiaátmenetet, karbonlábnyom nélkül. Az új elektromos kazánt a PARAT, Norvégia vezető gőz- és hőtechnikai szállítója gyártotta.

Ez a power-to-heat megoldás úgy segít majd kiegyensúlyozni a hálózatot, hogy a felesleges energiát hővé alakítja át, amelyet átmenetileg egy hőtároló tartályban tárolunk. Ezzel a berendezéssel a saját telephelyi hőfogyasztásunk földgázmentesíthető, de a hőből még a százhalombattai távfűtés-szolgáltatásra is juthat” – magyarázta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A Dunamenti, mint helyszín azért fontos, mert ott már hálózati csatlakozással bírunk, de a kazánprojekt függetlenül működik majd az erőmű meglévő egységeitől. Ez a függetlenség Magyarországon jelenleg még egyedülálló” – tette hozzá Gerse Pál, a MET Flexibility Assets Division portfóliómenedzsment igazgatója.

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt; a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, míg a kereskedett árammennyiség több mint 50 terawattóra (TWh) volt.