A képviselő naplója

Szabó Gábor beszámolója

Augusztus beköszöntével több nem várt esemény miatt (mint pl. a járványhelyzet ismételt fokozódása, az energiaárak drasztikus növekedése) újra arra kérem választókörzetem lakóit, ha környezetünkben lakik olyan embertársunk aki segítségre szorul, KÉREM JELEZZE nekem, hogy a problémájára megoldást találjak (találjunk)!

Június végével megkezdődtek a nyári táborok az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi házban. A 25 éves EU Nyelvstúdió nyárindító táborába személyesen is ellátogattam és köszöntöttem a tanárokat, segítőket, gyermekeket, ahol tombolahúzáson és számháborúban is részt vettem.
Anna Dance Company, Thália Batta Tanoda, Batta Balett Stúdió táborainak, valamint különböző magán rendezvényeknek (esküvő, születésnap) ad otthont a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő közösségi ház.

Július 13. Az idén 20 éves Százhalombattai VUK SE focitáborában jártam az óvárosi focipályán. Rengeteg ismerős, fiatal labdarúgópalánta délelőtti foglalkozását tekintettem meg. A gyerekzsivajtól hangos környékre csak az ebédidőben telepedett csend, ami után egy kis szieszta következett, hogy utána újra a játéké lehessen a főszerep.

A városlakók hathatós támogatásainak köszönhetően, indult el egy hosszú úton Kalányos Ottó felszentelt pap, csíkszentkirályi segédlelkész, aminek egyik állomása a Szent István templomban tartandó első szentmiséje volt. A megtelt katolikus templomban megjelenők primíciás áldásban is részesültek.

Július 15. A 2022. június 5-én megtartott választás eredményeként a százhalombattai katolikus közösség a 3. legtöbb szavazattal beválasztott az Egyházközségi Képviselő-testületbe, aminek az alakuló ülése Bódai József atya közreműködésével a Szent István templom közösségi termében volt. A 12 éves szolgálat után Németh István világi elnököt dr. Tóth Béla váltotta.

Július 17. A vasárnapi szentmisén a megválasztott 11 testületi tag ünnepélyes eskütételére került sor. Ezúton is várjuk még mindazon aktív emberek jelentkezését, akik a plébániai munkacsoportok valamelyikében részt szeretnének vállalni és ezáltal is segíteni tudják az egyházi közösségi életet. (Iroda tel.száma: 06-23-951-323, H-Sz-P 17-19 óra).

Az Óváros különböző területein és helyein, eddig ismeretlen elkövetők festékszóró spray-vel és alkoholos filccel táblákat, kerítéseket graffitiztek össze, amivel a Btk. 371.§ alapján rongálást követtek el. A rendőrségi feljelentést megtettem.

A nyilvánosság segítségét szeretném kérni jómagam is az elkövetők kézre kerítésében, hiszen városunk számos pontján ott hagyták a kézjegyeiket.

Július 18. Az autók műszaki vizsgáira vonatkozó moratórium lejártával, a hatályos jogszabályoknak megfelelően számos gépjármű a elszállításra került közterületeinkről, valamint több ilyen intézkedés folyamatban van.

Július 20. A fogadóóráim szüneteltetése okán, leginkább személyesen keresem fel azon óvárosi lakosokat, akik segítségre szorulnak, vagy bármilyen javaslattal, észrevételeikkel keresnek meg. Ilyenek voltak többek között:
– a városi köztemetőben található gondozatlan sírhelyek rendbetétele,
– a Köbüki játszótérrel kapcsolatos panaszok kivizsgálása,
– a még mindig megoldatlan, rendezetlen Duna-part,
– városrészünk jövőbeni egészségügyi ellátottsági helyzete,
– az emberek közbiztonsági érzetének növelése.

Július 22. A Sirály játszótéren az egyik májusban megrongált tűzrakó helyének pótlása megtörtént.

Július 29. Nyáron sem csökkent a rászorulók részére felajánlott használati termékek száma. Örvendetes, hogy mennyien próbálnak általam segíteni a nélkülözők javára, ezáltal került megfelelő helyre: tűzifa, íróasztal, iskolatáska, tanszerek, ruhák.

Augusztus 11. Az érdi Fészek Gyermekvédő Egyesület nyári eleji kerékpár- illetve íróasztal-keresési felhívásuk okán mindkettőből juttattam el hozzájuk!

Augusztus 12. A Régészeti Parkban 3. alkalommal megtartott Erzsébet Tábor utolsó napján egy kis meglepetéssel érkeztem, mindenki nagy örömére. A 37 százhalombattai gyermek között hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is voltak, akik idén is önfeledt, gondtalan egy hetet tölthettek el.

Két év szünet után folytatódtak a bronzkori tanásatások a Sánc-hegyen a Magyar Nemzeti Múzeum tervásatásaként. Immár Kr.e. 2000-ben járnak idén a többnyire magyar, angol, holland egyetemek régészhallgatói, valamint önkéntesei, akik augusztus 26-áig fognak tevékenykedni.

Augusztus 15. Living Danube Limes – Életre kelt a római kor Százhalombattán 15-17-e között, aminek egyik látványossága a Danuvina Alacris (római gálya) hajó fogadása volt.

A téglagyár alatti Duna-parti részen mágneshorgászok csillekocsit „halásztak” ki a folyóból.

Miután értesítettek, felvettem a kapcsolatot a „Matrica” Múzeum vezetőjével, akinek az útmutatásával egy helyi cég igyekszik a legmegfelelőbben elvégezni a kocsi jó állapotának további megtartását.

Augusztus 20. Az Államalapítás ünnepe alkalmából rendezett városi ünnepségre a bizonytalan időjárás miatt a Barátság Kulturális Központban került sor.

Augusztus 23. A Csenterics Sándor úton több szakaszban lettek kicserélve a régi beton villanyoszlopok, új, korszerű, LED-es, horganyzott lámpaoszlopokra.

Augusztus 25. Több kisebb útjavítás történt a Szabadság úton és az Avar közben.

Szeptember 2. A Zöfe Kft. munkatársai soron kívül levágták a Szabadság útra belógó bokrokat, cserjéket Hamarosan az űrszelvénybe nyúló fákat is meg fogják majd nyírni.

Szeptember 3. „Köszönjük Magyarország” rendezvénysorozat részeként orgonakoncert volt a Szent László templomban. Lengyel Zoltán előadásában J. S. Bach és David Johnson műveit hallgathatta meg a közönség.

Szeptember 9-11. Újra a 3 napos Battai Napok rendezvényen szórakozhatnak városunk és a környék lakói. Pénteken a képviselő-testület tagjai átadták a Közösségért díjakat, azoknak, akiket javaslataink alapján a testület megszavazott. Idén a 8. számú körzetben Óvárosban Hoán Kim és Csupics Nikola érdemelte ki!

A vasárnapi főzőversenyen az Óvárosi Papírkutyák 2 kategóriában is megmérettették magukat (halászlé, aranyfakanál ifjúsági).

*

Újra bolhapiac Óvárosban, a Szent László téren a Zenálkó Etel Közösségi háznál szeptember 17-én 14-18 óra között. Szeretettel Várunk Mindenkit Windisch Szilvi fő szervezővel.

*

Ingyenes lakossági LED csereprogram Százhalombattán! További információk: www.ledcsere.hu. Amennyiben a regisztrációval kapcsolatban problémája akadna, a Polgármesteri Hivatal épületében az alábbi ügyfélfogadási időkben segítségükre állnak: H: 13-16, Sz: 8-12, 12:30-16:00, P: 8-12 óráig. A regisztráció határideje: 2022.09.30.

Keressenek továbbra is bizalommal a szokásos elérhetőségeimen: szabogabor@mail.battanet.hu
06 20 222-2930

Szabó Gábor
települési képviselő
Százhalombatta-Óváros