Öt éves az óvárosi / falusi közösség

Dr. Pozsgainé Szabó Éva

2016-ban a civil közösségek összefogásával megszerveztük „Óvárosi Falusi Napok” címet viselő eseményt. A korábban éveken keresztül megrendezett közösségi program a szűkös költségvetés miatt maradt volna el.

„Akkor mi megcsináljuk!”

A városban a közösségek saját erejükből különböző programokat szerveznek, gondoltam akkor egy kis összefogással miért ne működhetne, egy esemény köré építve. 2007. áprilisban az Óvárosi Közösségi Házban nagyon sikeres programot szerveztünk a szülőkkel, az óvodás kisgyerekes családok részére. A Focikupa is jó példa volt arra, hogy működik a civil összefogás.

Amikor a közösségeket megkerestem az ötletemmel, nagy örömmel fogadták, mert mindenkinek fontos volt, hogy ez a falusi program megmaradjon. Minden közösség annyit vállalt be, ami a saját anyagi és energia forrásába belefért. A programok időpontjait közösen egyeztettük, és én koordináltam az eseményt.

„Battai közösségek, baráti társaságok találkozója”
„Fedezzük fel az Óvárost: gyalog, biciklivel, vízen vagy lóháton batyuval a hátunkon!”

2016-ban a szervezéssel kapcsolatos információ átadása és a programok bemutatása miatt hoztam létre a „Óvárosi Közösség” zárt facebook csoportot és az „Óvárosi Falusi Közösség” információs oldalt az eseményről. A megkülönböztethetőség miatt tér el a két elnevezés.

A névválasztás a városrész elnevezése alapján történt, a Battán élő harmadik generációs, tősgyökeres családok még mindig a „falusi”, a városi időszakban beköltözők pedig az „óvárosi” lakóközösség tagjai. A közösség tagjai mondhatják, hogy ők óvárosi vagy éppen falusi lakók, itt az összefogás ami a legfontosabb!

Számos programot szerveztünk vagy csatlakoztunk a városban megrendezettekhez. A közösség igénye volt a batyus bál, a jótékonysági süteményvásár megszervezése, vagy éppen a betlehem felállítása. Az aktív szervezők, az ötletelők és a civil szerveződések száma változó, attól függ, hogy mikor, milyen feladat miatt keressük egymást.

A facebook-csoport az öt év alatt már elérte a 800 tagot. Induláskor a csoporthoz alapvetően a programok miatt csatlakoztak az emberek. Van olyan tag, akinek szívügye a falu, vagy valamikor itt is élt. Mások kíváncsiságból, érdeklődésből csatlakoznak a csoporthoz.

A kezdeti program-információs zárt csoport kibővült, az internetes fórum a helyi, az itt élő lakosságot foglalkoztató, tájékoztató felületté nőtte ki magát. Az elmúlt időszakban az emberek online élete megváltozott, ezért sokszor kihívásokkal teli, hogy a csoportba milyen témákat engedünk be és mikor van az a pont, hogy az „indulatokat” kezeljük. Ez a fórum nem reklámfelület és talált tárgyak „osztálya”, embere válogatja, hogy ezt megérti-e, vagy megsértődik. A csoportnak több adminisztrátora van, egymás között megbeszéljük, ha kényesebb, vagy esetleg nem oda való témákról kerülnek bejegyzések a felületre.

A 2021. évet írjuk, de mintha a 2016-os kezdeti lépéseknél tartanánk. „Deja vu” érzés, hisz most is anyagi okok vezettek oda, hogy csak civil összefogásból valósulhat meg a júniusi program. Most már könnyebben megy, mert korábban csináltunk ilyet, van már tapasztalatunk.

Szent László az óvárosi katolikus templom védőszentje. Gyermekkoromban a vasárnapi búcsúk hangulata emlékezetes, az ünnepi mise után a rokonok és a barátok eljöttek vendégségbe ebédre. Délután a kirakodó vásár, a vurstli hangulata felejthetetlen, a búcsú bálokról pedig jobbnál jobb történeteket meséltek a szülők. Igen ez a mi időnkben volt, ma már történelem.

A közösség erejével igen is lehet méltó módon megünnepelni az egyházi ünnepet, tiszteletben tartva, együtt élni ebben a közösségben, barátokkal együtt a családok jól érezhetik magukat. Célunk, hogy minden korosztály élményekkel telve gondoljon az Óvárosi Szent László Napokra.
A Kossuth Lajos utcában még ma is látható az a falfestmény, amit a gyermekeink alkottak, olyan élményben volt részük, amire évekkel később is emlékeznek.

Májusban elindítottuk az „Óvárosi Falusi Tere-Fere” találkozókat, ami egy olyan közösségi fórum, ahova az érdeklődőket szeretettel várjuk. Ezeken az alkalmakon nem csak a Szent László-napi programokról ejtünk szót, mert vannak egyéb aktuális témák is, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Folyamatosan érkeznek ötletek, megoldásra váró problémák, így szerdai napokon 18 órától rendszeresen találkozunk a gangos házunk verandáján.
A közelgő „Óvárosi Szent László Napok 2021.” eseményeinek előkészülete elindult, a véglegesített programokról részletes tájékoztatást fogunk adni a közösségi felületeken.