A körülmények hatalma

Évadnyitó beszélgetés Szabó Gábor óvárosi képviselővel

Óvárosi képviselőként ciklusának első felénél jár. Ez az időszak azonban pont egybeesett a Covid-járvánnyal, ami a lehetőségeket jócskán korlátozta. Ennek ellenére úgy érzi, a körülményekhez képest sikerült lépéseket tenni, elsősorban a régi elmaradások terén és nagyon várja, hogy a járványügyi szabályok feloldásával a közösségi élet is újraindulhasson a városrészben.

Két és fél éve képviselő, hogy látja így hatékonyabban tudja, tudta szolgálni az óvárosi közösséget?
Mindenképp. Ez is volt a cél, hogy a közösséget jobban, bentről tudjam segíteni, így sokkal egyszerűbb. Csak hát beütött a Covid, ami némiképpen keresztülhúzta a számításokat. Ezt azért nem mindenki veszi figyelembe. Vannak, akik többet vártak tőlem. Nagyobb közösségi életet, nagyobb megvalósulást, fejlesztéseket, több beruházást. Én is többet vártam, de az elmaradás tőlem független, minden a járványra vezethető vissza.

Milyen fejlesztéseket hiányolnak leginkább az Óvárosiak?
Javarészt az élelmiszerboltot hiányolják. Most, hogy a Rév ABC épülete kiürült és felmerült az újrahasznosítása, sokan egy élelmiszerüzlet nyitását szorgalmazzák. Csakhogy azon túl, hogy az épület tulajdonjogi helyzete rendezetlen, üzletként való továbbhasznosítását is sok tényező befolyásolja. Például nincs a környéken megfelelő számú parkoló. Arról nem is beszélve, hogy egy újabb élelmiszerüzlet megnyitása a másik három tönkremenetelét hozná és még így sem garantált a nyereséges üzemelés. Véleményem szerint a jelenlegi három kis üzletnél többet nem tud a helyi közösség eltartani, ezt be kell látni. Ma már legtöbben a nagy bevásárlásokat nagyáruházakban, vagy az interneten végzik. A házhoz szállítás világában üzletet nyitni pedig nagyon rizikós. Egyszerűen nem éri meg egy vállalkozónak itt üzletet nyitni.

Ma már vendéglő sincs a városrészen, egykor azért egyszerre több is üzemelt.
Igen, sorra bezártak, mert nem voltak nyereségesek. Most már csak a falu elején, a Pali Csárda van nyitva időnként és az Omega Cafe üzemel. Nagyon jó lenne egy klasszikus beülős hely, hiszen az is egy közösségi tér lehetne.

Alkalmanként őstermelői piacban nem gondolkodnak?
Tervek között szerepel, de az a tapasztalat, hogy a helyi őstermelőknek megvan a jól bejáratott árusítási módszerük. A vásárlók helybe mennek a terményekért. Nekik nem éri meg ki- és visszaszállítani az árut. De a Szent László téren alkalmanként rendezett bolhapiac erre is lehetőség adna.

Mi a helyzet az egyéb szolgáltatásokkal – közlekedés, orvosi rendelő, posta stb?
Az óvárosban gyakorlatilag minden van – orvosi rendelő, posta, bankautomata stb. A postával egyetemben örök téma volt a patika kérdése. Egy patika kereskedelmi egység, nem kényszeríthetjük, hogy nyisson itt egy fióküzletet, ami mindig mindennel naprakészen el van látva,ez még a nagyobb patikáknál is probléma. Erre megoldás ma már a házhoz szállítás. Képviselőként talán első feladatként ez ügyben felkerestem a központi patika új vezetőjét, és akkor derült ki, hogy a házhoz szállítás kialakítása már folyamatban van. Most már teljes üzemben működik, tehát a lehetőség megvan, csak élni kell vele.

Szintén örök probléma a helyi tömegközlekedés, ami soha nem lesz mindenkit kielégítő. Nagy probléma, hogy a MÁV és a Volán járatait nem tudják kellőképpen összeegyeztetni. A Polgármester úr időnként próbál egyeztetni, de valahogy nem minden esetben sikerült összeegyeztetni a csatlakozásokat.

Milyen fejlesztések vannak most folyamatban, vagy várható a közeljövőben?
Elsősorban azokat a problémákat szeretném orvosolni, amik évek óta húzódnak. Nagyon sok az örökölt elmaradás. Vannak még olyan utak, útszakaszok, ahol nincs szilárd burkolat, nincs, vagy nem megfelelő a közvilágítás. A csapadékvíz elvezetése is sok helyen megoldásra vár. Van, ahol a szennyvízelvezetést, a társasházas övezetben pedig a parkolási gondot kell megoldani.

A fejlesztés az anyagi forrás függvényében ugyan, de folyamatos. Van, ahol a tulajdonjogi viták akadályozzák, de például a Panoráma út és az Avar közi szennyvízprobléma hamarosan megoldódik. Sajnos vannak olyan (évekkel ezelőtt épült) társasházi övezetek, ahol annak ellenére sem épült ki a teljes infrastruktúra, amikor még a város költségvetése jóval nagyobb volt.

A Matta-kertben nagyon nagy gond a parkolás. Az autók össze-vissza állnak, akadályozva ezzel a gyalogos közlekedést, a kukás autók mozgását, sok esetben a tűzcsapra sincsenek tekintettel. A Polgármester úrral egyeztettünk, hogy az önkormányzat által vásárolt Matta-kerti telken 45 férőhelyes parkolót alakítunk ki, ami remélhetőleg csillapítja majd ezeket a gondokat.

Az István király útján a temető egyik területe lesz felparcellázva, de nem lesz újabb „Matta-kert”. Sajnos akkora a szakemberhiány, hogy a közműszolgáltatók kárelhárítás esetén is fontossági sorrendet állítanak fel. A jelenlegi helyzetben ezen a területen nem várható változás.

Örömhír, hogy a katolikus templom felújításra pályázati pénzt nyert, melyet az önkormányzat lehetőségeihez képest kiegészít, így még az idén megszépülhet a templomunk.

Ezekre a fejlesztésekre miből biztosítják az anyagi fedezetet?
Önerőből, illetve különböző pályázatokból. Az önkormányzat maximálisan kiaknázza a lehetőségeket, bár mostanában nem írtak ki ilyen típusú pályázatokat. Sajnos Százhalombatta az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatokon hátrányban van, mert a környező településeken – de akár az egész országot tekintve is – jóval rosszabb a burkolt utak, szennyvízelvezetés stb. helyzete. Ettől függetlenül, ha van kiírás, pályázunk.

A Téglagyári völgyben várható valami változás?
Ez a téma időről időre előjön. Sokan tudni vélik, hogy már eldöntetett, mi lesz ott. Ebben egyezség nincs, csak sok ötlet. Legyen közpark, termálfürdő, hajókikötő, lakópark, idősek otthona stb. Bármi is lesz majd egyszer ott, a lakosság véleményét kikérjük. A völgyben történő változás mindenképp forgalomnövekedéssel járna, ami zavarná az ott lakókat, és a jelenlegi útburkolat sem bírná el.

Az említett infrastrukturális gondok városképi szempontból nem olyan feltűnőek, mint a kompház és környezete.
Fejlesztés mindenképp jó lenne itt is, mert ha valaki átjön, akkor rögtön a kompházzal és környezetével szembesül ( 5000 fő alatti falvakban erre is volt pályázat kiírva ). Ráadásul rögtön szemben ott van a még lepusztult állapotban lévő egykori Rév ABC épülete is.
Egyébként a komp teljes kihasználtsággal üzemel, amit az önkormányzat is támogat. Beszéltem az üzemeltetővel, hosszú távú tervei vannak, felújításokkal, korszerűsítésekkel, előbb utóbb az esztétikai szempont is előtérbe kerül.

Vannak tervek a Régészeti Park, a Közösségi Ház, vagy a Duna-part közösséghasznosítására is?
A Közösségi Ház kihasznált, hiszen január közepén már a február hónap tele volt. Igaz piaci alapon lehet bérbe venni, azonban ha helyi közösség szeretné igénybe venni, akkor számukra ingyenes, csak ezt kérvényezniük kell. Sokan mondják, hogy állandó nyitva tartásra lenne szükség. Ez nem ilyen egyszerű, mert nem attól lesz élet a házban, ha folyton nyitva van. Ráadásul akkor állandó felügyeletre is szükség van, aminek már anyagi vonzata is van.

A Régészeti Park remek közösségi tér és nagyon sokat gondolkodunk azon, hogy hogyan használjuk ki. Ötletek vannak, nagyon várjuk, hogy a járványügyi szabályzatok feloldódjanak.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a Duna-partot használják, nem csak a kutyasétáltatók. Ugyan a szalonnasütők már eléggé leromlott állapotban vannak, felújításuk remek közösségi programra ad majd lehetőséget. Nagy a kihasználtsága a játszótérnek is. Nagy vágyam ide egy kutyafuttató kiépítése. Erről is egyeztettünk a Polgármesterrel, hogy lenne-e erre lehetőség? Nagy igény lenne rá, nagyon sokan járnak a partra sétálni kutyáikkal és szívesen besegítenének a kivitelezésbe is.

Az EuroVelo alapkőletétele évekkel ezelőtt megtörtént az Óvárosban. Lehet már tudni, mikor kezdődik a kivitelezés?
Azt tudom, hogy a tervek és a költségvetés elkészült, a beruházó is megvan és a kisajátítások is folyamatban vannak. Az építkezés csupán azért nem kezdődött meg, mert a XXII. kerületben van egy 800 méteres szakasz melynek nyomvonaláról nem tudtak még megegyezni. Jelenleg a Fővárosi Önkormányzat és a XXII. kerület egyezkedése folyik. Abban a pillanatban, hogy sikerült megegyezniük megindul a kivitelezés. Hozzánk az érdi Mély utcából a Régészeti Parkhoz érkezik az út, amely két kopóréteggel lesz ellátva és vízelvezetőket, lejárókat is kialakítanak. A Régészeti Parktól a kompig a meglévő útburkolaton felfestéssel jelölik ki az útvonalat.

Ön remek közösségi szervezőként lett képviselő, a járványügyi helyzet viszont pont a közösségi programokra gyakorolta a legnagyobb negatív hatást. Hogy viselte ezt?
Nehezen, és vannak, akik ezt a szememre is vetik. Ötlet rengeteg van, a megvalósításhoz is akad mindig segítség. Szerencsére a Polgármester úr is maximálisan támogat minden olyan kezdeményezést, ami a közösséget erősíti.

Azt azért nem mondhatnám, hogy nem voltak közösségi programok. A Szent László téren bolhapiacot szerveztünk Kanicsár Betti segítségével. Nagy sikere volt. Eredetileg a Közösségi Ház árkádja alá terveztük, de olyan sokan voltak, hogy az egész teret ellepték az árusok. Még össze se pakoltunk, amikor már kérdezték, hogy mikor lesz a következő. Szemétszedési, állagmegóvási, több városrészünket megszépítő akcióink is voltak. Ezeket fontosnak tartom, mert, akik eljönnek, jól érzik magukat, közösségben vannak, ahol meg lehet beszélni további közösségi dolgokat, problémákat, javaslatokat.

Az tény, hogy több közösségi program elmaradt. Remélhetőleg a járványügyi helyzet idén már nem fogja megakadályozni a rendezvények megtartását. A 2022. évi költségvetésbe bekerült az Óvárosi Kulturális Napok és Szent László Napi Búcsúra 3 millió forint. Mivel az elmúlt két évben nem sikerült ezt megrendezni, az idén civilek és szponzoráció bevonásával minden eddiginél program dúsabb júniusi hétvégét szeretnénk.

Sok program önerőből több-kevésbé megvalósítható. Nagyobb rendezvényre, de akár a szemétszedésen használt zsákok beszerzésére, vagy játszótér felújítás során mindenképp szükség van anyagi forrásra. Működik a szponzoráció, mennyire partnerek a helyi vállalkozók ebben?
Nehéz helyzet ez, nem csak a Covid járvány miatt, hanem mert megszűnt a kulturális alap is. Így szinte mindent szponzorokkal kell megoldani. A mai világban ez nagyon nehéz, hiszen mindenki meggondolja, hogy mire költ, ettől függetlenül a vállalkozók abszolút partnerek. Most nehéz hosszú távra tervezni, ráadásul én alapvetően óvatos, spórolós ember vagyok. A közösségi programok szervezésénél is nagyon óvatosan, körültekintően kell eljárni, mindig kell, hogy legyen vészterv is. Ha olyan programot szeretnénk, amihez nem kell különösebb anyagi forrás bátran belevágunk. A Motoros Mikulás, ami nagy siker lett és már akkor tudtuk, hogy folytatni szeretnénk. Ennek mintájára Húsvéti családi napot tervezünk a Sirály játszótérre, a szokásos szabadtéri programokkal és népi játékokkal, melyekhez jóformán csak kreativitás kell.

Egyébként remek példa a vállalkozói támogatásra a Százhalom Magazin, hiszen az önkormányzati támogatás megszűnésével, így javarészt csak szponzorációból tud megjelenni. Egyébként én nem feltétlenül pénzügyi segítségre számítok, lehet az tárgyi is. Most például festéket kapunk egy környezetszépítő tevékenységünkhöz. Korlátfestés, játszótér rendberakása, szemétszedés, ezek aprónak tűnő közösségformáló tevékenységek és így válik tényleg otthonunkká az Ófalu. Ezért vigyáznak rá, felügyelik.

Az Óvárosi lakosság nagy része szép korú, sokan élnek egyedül, de az aktív korúak is kerülhetnek nehéz helyzetbe. Közösségi segítséget magánszemélyeknek is nyújtanak?
Abszolút. Az Önkormányzat is segít, és a közösségi média lehetőségét kihasználva rendszeresen felhívást intézek, hogy aki tud olyan egyedülállóról, akinek segítségre lehet szüksége szóljon és felkeresem. De fontos, hogy keressenek. Mint képviselő bizalommal fogadják a segítséget, amit természetesen diszkréten kell kezelni.

Sok magányosan élő igényelné, hogy máskor is menjek, beszélgessünk.
Szörnyű, hogy úgy élünk egymás mellett, hogy nem tudunk a másikról semmit. Minden esetben az a célom, hogy aki megteheti a saját lehetőségeihez képest segítsen, hiszen sokaknak nincs mit ennie, nincs mivel fűtenie, de sokaknak problémát okoz például egy kérelem megírása is. Az anyagiaktól függetlenül is sok mindenben lehet segíteni egymáson.

Az óvárosiak is igénylik a naprakész informálást. Ehhez nem elég a képviselői fogadóóra. Ön hogyan próbálja ezt az igényt kielégíteni?
Én mindent megteszek, hogy az információ áramoljon. A szájról szájra terjesztés megy, az interneten szinte azonnal minden megjelenik. Az információ eljuttatása az idősek számára továbbra is nehézkes. Miután a postai terjesztés megszűnt, a Hírtükör postaládás terjesztését egy ideig saját erőből megoldottam, de ez a lehetőség sajnos megszűnt. Jelenleg a lapszámok minden eddigi helyeken megtalálhatóak (virágbolt, kisbolt, dohánybolt). A Százhalom Magazin azonban korlátozott példányszámban továbbra is bekerül a postaládákba.

Egy időben sok probléma volt az Óvárosban az internethálózattal, illetve a Halom Televízió vételével. Ez rendeződött?
Az internetszolgáltatás a 2000-es évek elejétől is számos változáson ment keresztül kezdve a kínálat növekedéssel, tulajdonos, illetve név változásokkal. A légkábelek ugyanazok maradtak, ellenben a felhasználók megsokszorozódtak. Nemrég újrahúzták ezeket, talán már nem lesz annyi probléma vele. A helyi televízió adásait most sem lehet mindenhol fogni, szolgáltatótól függ, de a interneten az is elérhető.

Mitől lenne elégedett a ciklusa végén?
Ha minden régi elmaradást – utak, vízelvezetők, közvilágítás – rendezni tudnánk. Szerintem ezek a legfontosabbak. Egyébként a munkámat akkor érezném eredményesnek, ha az óvárosi közösség – amikor alkalma van rá – azzal fejezné ki elégedettségét, hogy szüksége van rám.