OMNYE: Otthon az Óvárosban

A közel 130 fős tagságot tömörítő, 2009-ben alakult Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete (OMNYE) immár tíz éve tartja havi klubnapjait a Zenálkó Etel közösségi házban. Az éves tervek szerint lebonyolított programjaink felölelik a tagság szakmai, műszaki-tudományos-kulturális érdeklődését. E mellett belföldi kirándulásokat, szakmai utakat és külföldi utazásokat is szerveztünk. Szoros kapcsolatokat ápolunk korábbi munkahelyünkkel, a MOL-lal is, éves közgyűléseinket, ha tehetjük, a Dunai Finomítóban tartjuk.

Bár a 2020. és 2021. évi tervezett programjainkat a Covid-19 pandémia alaposan keresztülhúzta, néhány összejövetelt azért a „karantén-mentes” időszakokban tudtunk teljesíteni.

Kirándulás – Észak-Magyarország

A 2022-es egyesületi naptárt az elmaradt programok visszaemelésével, és a tagság javaslatai alapján optimista szemléletben állítottuk össze (reméljük a Covid nm lesz már akadály). Folytatjuk újsütetű hagyományainkat: az egyes klubnapoknak más-más felelős házigazdái vannak, heti kétszer, az aktív tagság jelentős részét megmozgató gerinctornát tartunk, és saját magunk szerkesztette műsorral idén is megrendezzük a Farsangot.

Hagyományos év eleji programunk idén a Nemzeti Galéria felkeresése volt, ahol megtekinthettük a Szirnyei Merse Pál kiállítást. Januári klubnapunkon előadást hallgattunk meg a latin nyelvről (élő-e avagy holt?) és megismerkedtünk „tornacsoportunk” fittségi tesztjével európai uniós összehasonlításban. Megjegyzés: sok tekintetben élen járók vagyunk, pl. rugalmasság, állóképesség.

A Szinyei Merse kiállításon

Februárban vendégünk volt a városban lakó Závecz Tibor közvélemény-kutató. Tagtársunk, Németh Ernő pedig – mint érintett – a valamikori vállalati gazdasági munkaközösségek (VGMK) megszületéséről, virágzásáról és megszűnéséről beszélt.

Elkezdtük a Halom TV Ezüst évek c. műsora OMNYE-t érintő adásainak tallózását is a klubnapokon. Már felidéztük a 2013-as tudósításokat, amit márciusban a 2014-es riportokkal folytatunk.

Klubnap

Áprilisban hátizsákos kirándulást szervezünk az unokákkal a Börzsönybe, május elején, a rhododendronok és az azáleák virágzásakor meglátogatjuk a Jeli Arborétumot. Márciusban és novemberben színházlátogatást ütemeztünk be.

Június végén a csónakházban, bográcsban főtt finomságok elfogyasztásával, tartalmas baráti beszélgetésekkel megtartjuk hagyományos Juniálisunkat. Augusztusban belföldi utazásokat szervezünk: egynaposat a Paksi Atomerőmű meglátogatásával Bölcskére, és 4-éjszakás kirándulást Hévíz- és környékére.

Juniális

Programunk tartalmaz két külföldi utazást: Észak-Nyugat Erdély, illetve Albánia úticéllal. Októberi klubnapunkon meghallgatjuk egyesületünk világjáróit, kaliforniai, valamint mexikói vetített képes élményeikről.

Az évet hagyományosan a kiskunmajsai disznóvágással és az unokáknak szervezett mikulásnapi ünnepséggel zárjuk. 2023-ban folytatjuk tovább.