Andrés Iniesta meze

Szegedinácz Anna

Kedves meghívás érkezett Schmidt Mónikától, a Szülők Fóruma Egyesület elnökétől október 1-jén 9 órára a Hotel Training teázójába. Azért is különösen örültem a meghívásnak, mert állami elismeréséhez – a Magyar Ezüst Érdemkereszthez – még nem volt módom személyesen gratulálni.

Kíváncsian vártam a médiatájékoztatót, melyet az SZFE részéről Schmidt Mónika, a VUK SE elnöke Katona István és a VUK SE korosztályos labdarúgó edzője Bálint Tibor tartott. A találkozó apropója az az adomány volt, mely Andrés Iniesta spanyol labdarúgólegenda mezének árverésre bocsátásából származott.

Már a sajtótájékoztató szereplői is kíváncsivá tettek, az elhangzottak pedig meggyőztek a civil összefogás szükségességéről, értékéről.
Mindhárman saját szakmai területükről beszéltek nekünk. Mi, a hallgatóság, meghívott vendégek – civil szervezetek képviselői és a battai média munkatársai – voltunk.

Schmidt Mónika a Szülők Fóruma Egyesületről tartott rövid tájékoztatást:

– A Szülők Fóruma 27 éves szervezet, gyermekek fejlesztésével foglalkozik. Tevékenységével ahhoz alkalmazkodik, melyet a város megkíván. Fennállásunk alatt nagyon sok területen tudtuk a gyermekeket segíteni. Akár óvodákkal közösen, utazó konduktor vagy gyógypedagógus által, akár a speciális és egyedi fejlesztés mellett a több éven keresztül működtetett integrációs családi napközivel. Emellett a korai fejlesztés, csecsemőszűrés végig nagyon fontos szerepet kapott, hiszen szemléletünkben a megelőzés kapja a legnagyobb szerepet.

Az idei tanévre sikerült megvalósítani, hogy súlyosan-halmozottan sérült gyermekek is napi rendszerességgel iskolába járhassanak. Ez azért nagyon nagy dolog, mert ők eddig csak az otthonukban kaphattak fejlesztést.
Öröm látni, ahogy a gyermekek a közösség hatására kinyílnak, illetve a szülők legalább délelőttönként felszabadulhatnak az iskoláskorú gyermekeik ápolása alól. A Szülők Fóruma Egyesület segítségével négyoldalú együttműködés (Szülők Fóruma Egyesület, Érdi Móra Ferenc Iskola és EGYMI, Harmónia Támogató Szolgálat és az Összefogás a Magyar Családokért) lehetőségével tudjuk ezeket a gyermekeket is fogadni.
A jelenlévőket szívesen meghívjuk, hogy megmutassuk, hogyan működik intézményünk. Természetesen nem egyszerre, csak kisebb csoportokban. Azok a gyermekek, akik iskolába járnak, élvezik a közösséget, mert a halmozottan súlyos sérült gyermekeknek is szüksége van közösségre.
Tartunk HRG (hidroterápiás, rehabilitációs gimnasztika) gyógyúszást, foglalkozásokat Dévény-módszer szerint, mely az önkormányzat támogatásán kívül elnyerte a TESCO támogatását is. Bevételéből ingyen tudjuk nyújtani a városlakóknak a korai fejlesztést, mozgásfejlesztést.
A TSMT (Tervezett szenzomotoros tréning – a finommozgások fejlesztésére) nagyon felkapott, kedvelt módszer városban.

Kollégáimmal 13 éve szervezzük „Születéstől Felnőttkorig Konferenciát”, mely egyre népszerűbb a pedagógusok, segítő szakemberek és szülők körében. Témái mindazok, amik gyermekekkel kapcsolatosak, amire szükség van. Vannak együttműködő partnereink, nem csak az önkormányzat – aki az anyagi fedezetet biztosítja számunkra –, hanem civil szervezetek, sőt magánszemélyek is. Akik megkérdezik van-e valamire szükségünk, amivel segíthetnek bennünket. Nem csak az anyagi támogatás fontos, nagyon fontos számunkra az erkölcsi támogatás is.

Katona István – VUK SE (Százhalombatta Város Utánpótlás Közhasznú Egyesület):

– 2002-ben alakultunk a labdarúgó szakosztály gyermekeinek segítésére. Később csatlakoztak hozzánk a kézilabda, úszás, tenisz és triatlon sportágban versenyzők is. Létszámunk 550 fő. Sok gyermekkel találkozunk nyári táborainkban, akiket nem lehet még leigazolni. Évente legalább 800 gyermekkel kerülünk így kapcsolatba. Biztosítjuk az önkormányzat óvodáiban az úszás oktatást, mely 200 gyermeket érint.

Működésünket kezdetben alapvetően önkormányzati támogatásból biztosítottuk. Azóta kiemelt sportágakban – kézilabda, úszás, labdarúgás – TAO támogatás bevételeihez is juthatunk. Mi működtetjük az óvodákban az úszás oktatást, az Óvárosi Sportközpontot. Ott vannak az utánpótlás edzések, mérkőzések. Az elmúlt évben megvásároltuk Dunafüreden a műfüves focipályát, öltözőket. A következő években szeretnénk felújítani, megfelelően karbantartani. Új öltözőkkel bővíteni. Komoly feladataink vannak, mert eléggé elhasználódott az épület. TAO támogatásból kívánjuk megvalósítani.

A mostani sajtótájékoztatónak a célja – mi is gyermekekkel vagyunk kapcsolatban –, hogy cégként vagy magánszemélyként segítsük a beteg gyermekekkel foglalkozó szervezetet – a Szülők Fóruma Egyesületet. Ennek részleteiről Bálint Tibor tájékoztatja Önöket.

Bálint Tibor (VUK SE korosztályos labdarúgó edző):

– Lehetőségünk adódott Budapesten egy olyan konferencián jelen lenni, melyet a barcelonai utánpótlás edzői tartottak. Olyan nagy volt az érdeklődés iránta, hogy az ország minden részéből voltak résztvevők.
Délelőtt elméleti előadást hallottunk, délután gyakorlati bemutató volt. Azzal kedveskedtek a Barcelona vezetői, hogy három mezt hoztak magukkal, majd kisorsolták közöttünk. Kettő két futball legendáé volt, azok nevével, egy pedig az egész csapatéval. Az 1200 résztvevő között Andrés Iniesta mezét nekem sikerült megnyerni.

Katona Istvánnal azon gondolkoztunk, ha árverésre bocsátjuk, hol lenne a legjobb helye a bevételnek. Így esett a választás a Szülők Fóruma Egyesületre, akit 100 ezer Ft-tal támogathattunk „szerencsénknek köszönhetően”.

Schmidt Mónika: A támogatásnak nagyon örültünk, a legjobbkor jött, ki tudtuk festeni belőle az egyesület helyiségét, ahová az iskolások járnak. És ezt nagyon köszönjük.

*

A bemutatkozások és a sajtótájékoztató céljának megismerése után a meghívottak tettek fel kérdéseket a szervezőknek.
Schmidt Mónika – a százhalombattai Szülők Fóruma Egyesület elnökeként – a „Magyar Ezüst Érdemkeresztet” vette át az államalapítás ünnepén – Budapesten, 2018. augusztus 17-én – Rétvári Bencétől, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) államtitkárától.

Mikor értesült a kitüntetésről, hogyan fogadta? – kérdeztem meg tőle.

– Nagyon izgalmas volt, mert nem tudtam, hogy előterjesztettek. A nyári szünetben éppen külföldön voltam, amikor megcsörrent a telefon. A Miniszterelnöki Hivatalból hívtak. Ha megkapom a kitüntetést, elfogadom-e? Teljes volt a meglepetés, a döbbenet. Megkapom ezt a díjat. Ezzel együtt nagy volt az öröm.

– Nagy öröm, nagyszerű dolog, hogy a városból valaki kiváló és önzetlen munkájáért állami kitüntetésben részesült. Országosan felfigyeltek arra, valami nagyszerű dolog történik itt.

– Igen, én is nagyon örültem, meg annak, hogy a sérült gyerekek fejlesztésére felfigyeltek, hogy érdemes. Ez volt a legnagyobb öröm számomra.

A mai program nagyon jól sikerült. Nagyszerű ötletnek tartom, hogy a civileket összehoztad a tájékoztatóra a média képviselőivel. Találkozhattunk, megismerhettük egymást. Lehetne ennek valami rendszeressége. Ha történik valami fontos vagy jó dolog valamelyik civil szervezetnél a városban, akik nem tagjai annak a szervezetnek, esetleg még a működéséről sincs információjuk, tudjanak róla, mit csinálunk, mivel foglalkozunk, mi történik ott?

Nagyon fontos a kapcsolattartás. A konferenciákon nem csak a tudást tartom fontosnak, hanem a szüneteket is, ahol még fontosabb, hogy ott végre tudunk egymással találkozni, beszélgetni. Igen, benne lennénk abban, hogy segítsünk megszervezni, időnként találkozzunk, személyes kapcsolat alakuljon ki.