Cserkészbál a Zenálkóban

Az 1026. számú Szent László király Cserkészcsapat 2024. februárjában ismét megrendezte éves jótékonysági bálját a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban. A bál idei címe a Livin La Vida Loca, a híres Ricky Martin szám után. A bál témája a Fiesta, a latinos életérzés, ahol a retro és modern spanyol számok mellett természetesen az örökzöld slágerekre is tudták ropni a kedves vendégek. Az este során idén kivételesen nem koncert volt a műsorszám, hanem visszatértünk a színpadi előadáshoz, amelynek keretén belül egy szappanopera epizódját láthatták a bálozók.

A történet két család közti viszályt helyezi a központba, nevezetesen a Dulce és Caliente család közti viszályt. A történet szerint réges-régen ez a két család összetűzésbe került és a családfők halálát az édes valamint a csípős paprika okozta. Természetesen a romantikus szál sem maradhat el, így a két család ifjai egymásba szeretnek, amit a családtagok nem néznek jó szemmel. Az este folyamán a már jól megszokott módon volt lehetőség ital és étel fogyasztására, sztárséfeink készültek a szokásos bala zsírral megkent kenyér mellett, különleges ételekkel, mint a churros vagy házilag készített empanada.
Néhány szerencsés nyertes pedig a bál után egy karikatúrával térhetett haza.

Az idei év volt a legsikeresebb, ugyanis 168 belépőjegy talált gazdára a bálozók és támogatóink által. Köszönjük szépen, hogy ennyien eljöttetek, és ennyien támogatjátok csapatunkat! Találkozzunk jövőre is!

A csapat és cserkészet:

A 1026. számú Szent László király Cserkészcsapat 1991-ben alakult Sefcsik Gergely vezetésével. A csapat nevét a helyi Szent László templom ihlette, valamint a Lovagkirály a mai nap példakép az ifjúság és a magyarok számára. Jelenleg 80 fővel működik a csapatunk, melyben 6-60 éves korig minden korosztályból képviseltetik magukat az emberek. A csapat alapegysége az őrs, ami 4-10 azonos nemű, nagyjából azonos korú gyermekből áll, akiknek van egy pár évvel idősebb őrsvezetője. Több őrs alkot egy rajt, azaz azonos korosztályú őrsöket. A rajoknak szintén van egy dedikált vezetője, aki a raj vezetéséért és a raj tagjainak nevelésért felelős, ő a rajparancsnok.

Évközben főként az őrsgyűlésekben merül ki az aktív cserkészmunka, amit péntekenként 16-18 óra között tartunk az óvárosi focipályánál lévő cserkészparkban és cserkészotthonban. Ezen kívül a városi megemlékezéseken képviseltetjük magunkat, a keresztút járáson, valamint a jótékonysági bálunkon.

A cserkészetet Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell of Gilwell (azaz BiPi) alkotta meg az 1900-as években. A cserkészet alapvető célja, hogy támogassa a fiatalokat testi, lelki, társadalmi és szellemi képességeik teljes kifejlesztésében mind egyénként, mind felelős állampolgárként és helyi, nemzeti és nemzetközi közösségeik tagjaiként.

A cserkészetnek megvannak a sajátos elemei és eszközei, mint például:

A „Légy résen!” köszönés. A cserkészek egymással bal kézzel fognak kezet, jobb kezük három ujját tisztelgésre emelve. Ez a három ujj jelképezi kötelességeiket Istennel, hazájukkal és embertársaikkal szemben. Ezen kívül a „Jó munkát!” köszönést is rendszerint használjuk válaszként.

A cserkészliliom a helyes irányt mutatja, mivel ezt a jelképet gyakran használták az iránytűkön az északi irány jelölésére. A liliom három ága a cserkészfogadalom három részét jelképezi: kötelességteljesítés Isten, haza és embertárs iránt, segítőkészség, valamint a cserkésztörvény megtartása.

Egyenruha és nyakkendő: A cserkészeknek is megvan a saját egyenruhájuk, amelyről egy rutinosabb cserkész másodpercek alatt megmondja, hogy ki mely csapat tagja, milyen próbákat teljesített és milyen táborokban volt már. Az ingen kívül az egyenruha fontos eleme a nyakkendő, amely a korosztályokon kívül (napsárga- kiscserkész, zöld-cserkész, kék-kósza, galambszürke-vándor, barna-felnőttcserkész) a képesítést is jelképezi. (sárga csík – segédtiszt, lazacszín- cserkésztiszt)

A cserkész kerületek minden évben szerveznek a folyamatos szakmai fejlődés céljából vezetőképzéseket, hogy a különböző feladatokat hozzáértő cserkészvezetők láthassák el az országban. A legismertebb az őrsvezetőképzés, ahol a leendő őrsvezetőknek tanítják meg a szakmai csínját-bínját, hogyan kell felelős vezetőnek lenni, valamint hogyan kell bánni a gyerekekkel és mire kell figyelni a sikeres élménypedagógia és nevelés eléréséhez.