Duna-parti piknik

Szent László Napok 2021

Szegedinácz Anna

A Duna-parti fák hűvösében 2021. június 26-án várták a szervezők gazdag programokkal a battai közönséget, amely minden korosztály érdeklődésének megfelelt. Délelőtt 9 órakor érkeztem a Kossuth Lajos utca alatt lévő Sirály játszótérre. Az információs pontnál – amely a nyárfa törzsét ölelte körbe, mint egy hirdetőoszlop – találkoztam dr. Pozsgainé Szabó Évával, a Szent László Napok koordinátorával, az utolsó információs anyagot helyezte el az érdeklődök tájékoztatására. Közben pár gondolatot megosztott velem:

Szabó Éva:

2016 óta évről évre azonos programokat tudunk összerakni. Ez az év azért is különleges, mert teljesen a civil szervezetek és baráti társaságok által nyújtott programokkal találkozhatnak az érdeklődök. A város szűkös anyagi helyzete miatt nem maradhat el az Óváros egyetlen közösségeket összekovácsoló Szent László Napok rendezvénye. Az itt élők számítanak ránk és mi is számíthatunk a falusiakra.

Ebben az évben először a gyerekek részére bolhapiacot is szerveztünk, érdekes, hogy még az óvodás korosztályból is érkeztek „árusok”. Az ötlet az 1-es iskolában rendszeresen megrendezett programból jött, gyermekeim anno nagyon élvezték.

A falfestés helyett, most lehetőség van kézműves- és családi ügyességi játékokban részt venni. Itt meg kell említeni, az új generáció megjelenését, „Regnum Matricum” csapatát, akik középiskolások és egyetemisták. Egykor a Nagy Rozál által az Óvárosi Közösségi Házban minden évben megrendezett tematikus táborba jártak és a középiskolás évektől már segítőkként vettek részt. A szervezést Vicus lányomnak köszönhetjük, az egykori tábori segítőtársakkal együtt ötleteltek alakították ki azokat a feladatokat, amelyeket itt a Duna-parton megvalósíthatnak.

Kedveztünk azok számára is, akik szívesen részt vesznek egy „óvárosi falusi sétán” itt a Duna-parton a Téglagyári-völgyig. Kilenc állomáson található táblákon, Pozsgai Éva Katalin néprajzkutatói munkájából találnak tájékoztatót az arra járó túrázók. Újabb információt kaphatnak egy-egy érdekességgel az Óváros múltjából, vagy csak nosztalgiával gondolnak a falusi életére. Dubecz Tibi bácsira emlékezve alakítottuk ki az egyik állomás témáját.

A Duna-parti séta ötlete a Batta Túra applikáció kapcsán lett továbbgondolva. Azok számára is elérhető, akik nem rendelkeznek az alkalmazással. Haladunk a korral, ezzel egy teljesen más érdeklődésű ember részére is érdekes lehet a Duna-part, az Óváros. Ezt a hétvégét a legjobb tudásunk és anyagi lehetőségeink szerint alakítottuk ki.

Az előző napon hangulatos péntek estét szerveztünk az óvárosi falusi közösség részére a Pajtában, ahol Kővári Lászlóék biztosították az igényes zenét. Reméljük, hogy minden részvevő és szervező élményekkel teli 2021-es Szent László Napokra fog visszaemlékezni.

Minden készen állt és érkeztek az első érdeklődők. Megszólítottam a programok vezetőit, mivel készültek:

Pozsgai Vicus:

Ügyességi versenyekkel – célba dobás, zsákba futás, kötélhúzás, patkódobás – készülünk. Az érdeklődők számától is függ, de készültünk csapat- és interaktív játékokkal. Nagy Rozál táborában nagyon széleskörű ismeretekre tettünk szert, az utolsó években pedig segítőkként a gyermekek érdeklődésének és korának megfelelően megtanultuk kialakítani a foglalkozásokat.

Kézműves foglalkozásoknál természetes alapanyagból készülnek tárgyak. Levendulából, fűzfaágból koszorút fonunk, buzogányt készítünk. A fejemen lévő koszorút krepp papírból készült virág díszíti. Az asztalon látható lampionokat még 2016-ban készítettem az Óvárosi Napokon. Most ismét lehetőség van alkotni.

A gyerekek nagy kedvence a „tetoválás”, most megajándékozzuk hennával készült virágmotívumokkal az ide látogatókat.

Mikulásik Gábor:

Mini cserkésztábort állítottunk fel: tábori konyha, fürdőszoba, háló körlet, étkező. Ha valaki idejön tájékoztatást adunk a cserkészetről, cserkészjátékokról, melyek nagyszerűek.

Beneveztünk a főzőversenyre is. Bud Spencer rajongók vagyunk, ezért Bud Spencer féle chilis, paradicsomos bab lesz a menü, amelyet egy kis fekete csokival bolondítunk majd meg.

A cserkészek után a bográcsok felé vitt az utam, ahol már készültek a főzőversenyre a többi résztvevők ételei is.

Szabó Gábor:

A Papírkutyák csapatával serpenyős burgonyával – házi kolbásszal, uborkával, friss kenyérrel – versenyzünk. A bogrács aljára szalonnát pirítunk, erre kerülnek a többi hozzávalók. A végén nokedlit teszünk bele.

– Milyen szerepedben veszel részt a mai programban ?

– A főzőversenyt én szerveztem. A focikupát sajnos el kellett halasztani, mert a rendelet szerint védettségi igazolványt kellett volna kérni résztvevőktől. Hogy kiállítsak egy embert és harcoljon, ki jöhet be és ki nem, nem vállaltam fel ennek az ódiumát. Ezért döntöttem úgy, hogy Szabó Évinek segítek. Az egész programot viszont ő fogta össze.

Ugyanaz történt most, mint öt évvel ezelőtt. Azokat hívta meg, akik akkor is örömmel jöttek: flottillások, cserkészek, Kadar-tanya lovakkal. Most egy magánember – Fehér Csaba – hozta el a motorcsónakját. A megfelelő biztonság mellett viszi majd a Dunára a gyerekeket. Mivel a városban elmaradtak, elmaradnak a központi rendezvények, ezért bár nem örömmel, de elfogadták, hogy az Óvárosban sem lesz központi nagy műsor. De jött az ötlet, hogy akkor a Duna-parton úgy, ahogyan öt évvel ezelőtt, meg 2019-ben is, történjen valami.

Szeretnénk a nyár végén, de még szep­tember elején a foci kupát megszervezni a közösség részére. Az időjárás ma tökéletes és ilyen is lesz egész napon. Bízom benne, sokan eljönnek majd. Mert öröm, ha lejönnek és jól érzik magukat.

Loós Attila:

– Íjászkodni fogunk és a főzőversenyen is elindulunk. Marhalábszár pörköltet készítünk, habart kapros mártással. 2012-ben a Balatonon nyertünk ezzel, ahol marhapörkölt volt a verseny készülő étele. Arra gondoltunk akkor, a zsűri nehezen tudja majd megkülönböztetni a sok egyforma pörit, ezért behabartuk egy kevés kaporral a miénket. Ez olyan kuriózum volt, hogy meg is nyertük.

*

A gyerekek már nagyban íjászkodtak, ezért megszólítottam egy kisfiút, honnan jött és kivel, milyen sikeres az íjászkodása:

– Szalai Gergely vagyok a Géza fejedelem útján lakunk. Apával meg a testvéremmel jöttem. A hét nyílból hatot sikerült a céltáblába lőni. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulója vagyok, Minárovics Edit néni és Székely Edit néni a tanáraim. Nem tudom, de remélem, lejönnek az osztálytársaim is, jó lenne velük találkozni.

*

Radován Gyuri a kislányával, Teodórával izgatottan várta a lovasok érkezését, hogy felülhessen végre a pacikra. A Kadar-tanyáról Takács Tamarát kérdeztem róluk:

– Két nagy lóval és egy pónival érkeztünk. A legnagyobb lovunk, Adonisz, két éves herélt. A kisebb a három éves kanca, Barbi. Az öt éves pónink neve pedig, Arabella.

Hogy sikerült az első táborotok? – kérdeztem, mivel volt tudomásom róla.

– Eddig egy bevezető táborunk volt, ami azt jelenti, hogy három napos volt és a kisebb korosztálynak, 5-8 éveseknek szólt. Nagyon élvezték a gyerekek. Júliusban lesz még táborunk, nagyobb és kisebb gyerekeknek is.

*

Később visszatértem hozzájuk. Tamara elmondta, folyamatosan dolgoznak, nagy sikere van a lovaiknak. Radován Teodóra pedig már a harmadik lóra is felülhetett.

A meghirdetett programok része volt a bolhapiac. A megunt játékokat lehetett eladni, csereberélni. Bischof Eszter két kislányával, Grétivel és Elinával hozott sok szép játékot magával. Majd ők is részt vettek a kézműves foglalkozásokon, ahol gyönyörű festett tetkók kerültek a kezükre.

A flottillások népes csapata a Duna-part közelében várakozott az érdeklődőkre.

Tóth Ákos:

– Most tízen jöttünk, a csoport létszáma egyébként 25-30 fő. Lehet velünk kenuzni, ha valakinek van kedve hozzá. Sokadik napja ez a csapatnak a vízparton, mert napközis táborokat tartunk. Július elején lesz az egy hetes tábor a csónakházban. Július végén két hetes vizitúrára készülünk, megkerüljük a Csepel-szigetet.

*

Dr. Pozsgai Imre falusi házának pajtájában ismét nagyszerű kiállításban gyönyörködhettünk. Igazán példaértékű, ahogyan évről évre, értékes és gyönyörűséges képzőművészeti alkotások megtekintésének lehetőségével ajándékoz meg bennünket.

*

Mire visszaérkeztem a Dunapartra, elkészültek a főző verseny résztvevői az ételekkel és megérkezett a háromtagú zsűri is: Szalai Jacsa János, Nagy Csipa Zoltán és Rácz Ricsi. A cserkészek csapata lett a harmadik a Bud Spencer féle chilis babbal, a második helyet a Papírkutyák csapata nyerte el a serpenyős burgonyával.

A pálmát pedig itt is a habart-kapros marhapöri házi tarhonyával. Megkóstolva mindhármat, a maga műfajában viszont szerintem ötöst érdemeltek. A bográcsok pedig gyorsan ki is ürültek a jó étvágyú vendégek által.