Hétköznapi hősök

Nagykorú lett a Gólyahír Egyesület

Szegedinácz Anna

Gólyahíres családoknak szervezett az egyesület konferenciát 2018. március 3-án. Az egész napos programról és két megjelent kiadványról – könyvről beszélgettünk Mórucz Lajosnéval – Gabikával – az egyesület irodájában.

Miközben a Polgárok házában – a volt Erőműves szállón – várakoztam rá, régi emlékek jutottak eszembe. Fiatal házasokként itt éltünk férjemmel, más fiatal párokkal, az erőműben dolgozó magánzókkal együtt 1969-1971 között. Akkor költöztem el, amikor első gyermekem születése napján a mentő Budapest felé robogott velem.

Az első emelet volt a miénk, ahol Gabikáék irodája is van. A mi szobánk helyén nyitott étkezőt alakítottak ki. A szépen felújított épületben csend, nyugalom, béke honolt. Csoma Antalné – Borika néni – hangját most is hallani véltem és láttam, ahogy kidugja fejét a szolgálati lakásából, hogy megnézze, megkérdezze, ki jön be az ajtón a szállóra. Nagy volt a rend és a szigorúság akkor. Csenterics elvtárs nem engedélyezte a fiatal pároknak, hogy az ágyakat egymás mellé tegyék a szobákban, éjszakára vagy hétvégeken sem. Borika néni ezt rendre le is ellenőrizte.
A szomszéd szobában lakott Éva és Sándor, akiknek vidám kacagására ma is emlékszem. Ha hosszú ideig élünk egy helyen, már mindenhez emlékei kötődnek az embernek.

Megérkezve az egyesület vezetője mesélni kezdett:

– A Gólyahír Egyesület 2000. március 11-én alakult, most lettünk nagykorúak – 18 évesek. Ennek apropóján szerveztük meg második konferenciánkat a gólyahíres családok, szülők részére, ha valamilyen gondjuk, problémájuk van, segítséget kapjanak hozzá, egy kis útravalót – és legyenek boldog családok.
Az előadókat egyórás előadásokra kértük fel, ne csak pár perces ízelítőt adjanak a témájukról, hanem legyen lehetőségük alaposan körül járni, kifejteni azt.

Az első konferenciát 2015-ben rendeztük meg, hasonló előadásokkal, előadókkal. Egy konferenciának akkor van értelme, ha alaposan körbejárhatja azt, amiről beszélni, hallani szeretnénk. Az előadók ki tudják fejteni, meg tudják magyarázni a problémák gyökereit, okait és választ adjanak a megoldásra. Akik hallgatják, azoknak fontos legyen a dolog.

Első előadónk Kiss Éva, a Gordon módszer nemzeti képviselője volt. Hosszú évek óta együtt dolgozik velünk. Sokat segít az egyesületnek közgyűléseken, konferenciákon. Csoportos megbeszéléseket tart szülőknek, szakembereknek. A mostani konferencián arról beszélt, hogyan neveljünk sikeresen együttműködő embereket – gólyás gyerekeket. Rajta kívül van már két Gordon trénerünk is – gólyahíres szülőkből. A módszer lényege: az értő figyelmet, visszajelzéseket jelenti. Hogyan tudjuk mások problémáit letenni – ne cipeljük azt magunkkal- az életbevágóan fontos ügyek intézése közben. Munkatársaknak, szülőknek nagy segítség ez a nevelésben.
Jávori Ildikó, az Eleven Team vezető szakértője gólyahíres anyuka. A tanulási nehézségek felismeréséről, kezeléséről beszélt.

Uzsalyné Pécsi Rita docens az önbizalom, önértékelés, önbecsülés témájában tartott egy frenetikus előadást nagy-nagy sikerrel.
A program 10 órakor kezdődött, 13-14 óra között szendvicses ebédszünetet tartottunk, melynek költségeit az egyesületünk állta.

Szünet után dr. Bátkai Anna klinikai szakpszichológus, család terapeuta beszélt arról, mikor kell, érdemes, mikor nem kell pszichológus segítségét kérni.

Ungvári Bélyácz Betti tanár, meseíró következett, aki szintén gólyahíres anyuka. Arról beszélt, hogyan meséljünk gyerekeknek az örökbefogadásról. Hogyan vezessék be a szülők a gyerekeket saját történetükbe. Több mesekönyvet is írt erről,melyet jó haszonnal forgatnak szülők, szakemberek egyaránt. Szerencsés volt, hogy személyesen találkozhattak vele a szülők, megismerhették őt. A kötet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával készült.

Levetítettük Máté Kriszta Gólyahíres filmjét, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a program este 6 órakor. Kriszta filmjéhez pályázati pénzt nyertünk, hogy elismertessük, népszerűsítsük az örökbefogadást. A közvélemény ne ítélje el az örökbeadó – életadó anyát. A szülők időben beszéljenek, meséljenek a gyerekeknek róla. Krisztina szuper filmet készített erről. Nálunk volt a film ősbemutatója a konferencia alatt. Megtekinthető a YouTube-on. A filmet Rényi Ádám filmrendező, gólyahíres apuka mutatta be. Jelen voltak, megszólaltak a film szereplői is. Filmünk is az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával készült.

A vetítés után a Kamarateremben szüli napi bulit tartottunk, szüli napi tortával. Velünk voltak különböző korú gyermekek is. A nagyobb lányok vigyáztak a kisebbekre, játszottak velük, míg az előadások tartottak. Ugyanis sok szülő magával hozta gyermekét, gyermekeit is.

Az egynapos konferenciára nem csak szülőket hívtunk meg, a városból – bölcsődéből, óvodákból, a Családsegítőből, a Nevelési Tanácsadóból – helyi szakembereket. Meghallgathassák előadóinkat, ezekről a fontos, közérdekű témákról. Sajnos Novák Katalin államtitkár más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a konferencián. Ugyanis őt kértük fel a megnyitására. Felolvastuk viszont a konferencia előtt a köszöntőjét, melyet számunkra – levélben – készített.

A szülőknek tehát ez volt a második konferencia. Tartunk viszont két évente találkozókat, megbeszéléseket – konferenciákat -szakembereknek is. Ezek Budapesten voltak – MOM-ban és más helyeken, ahol helyet kapunk – védőnők, szociális munkások, TEGYEK munkatársak, gyámhivatali dolgozók vettek rajta részt.

2018-ban – az idén – őszre, az Egészségügyi Minisztérium konferencia termében rendezzük meg. A szülőknek mindenkor egyesületi finanszírozással rendezzük, a szakemberek konferenciájához valamennyi támogatást kapunk.

Köszönjük a Barátság Kulturális Központnak, hogy ebben az évben itt lehettünk, mert tőlük a helyet, a lehetőséget támogatásként kaptuk. Az előadások a Színházteremben, a program többi része – a gyermekek elhelyezése – pedig a Kamarateremben volt.Ezzel szponzoráltak bennünket.
A konferencián 200 fő vett részt az ország minden részéből, és kb. 30 gyermek.

Nagy élményem volt, jött olyan 19 évesünk, akinek a szülei egyesületi alapítók voltak. Jött a nyolcadik gyermekem is, akit sikeresen örökbe fogadtak és nemsokára 18 éves lesz. Nagy élmény, nagyon jó érzés volt találkozni velük.

A gólyahíres szülők összefogással készítettek egy kis könyvet, a 2. Gólyamesét, melyet életadó anyák, gyermekre várakozó és örökbefogadó szülők, örökbefogadott gyermekek, szakemberek írtak, hogy több oldalról közelítsük meg az örökbefogadást. A könyvet, melyet Ungvári Bélyácz Betti vezet be, „gyermekeink életadójának” ajánlja, akik nélkül nem válhattak volna szülőkké. Ezt a kis kiadványt pályázati pénzből készítettük, hogy megajándékozhassuk vele azokat, akiktől támogatást kapunk.

Varga Attila újságíró készített egy könyvet Hazai Hősök címmel, melyet közéleti szereplőkről írt. Ő gólyahíres szülő, talán ezért gondolt rám és írt rólam is a könyvében. Neves emberekről készültek benne portrék, akik valamilyen példamutató dolgot tesznek. Pesten a „Nem adom fel” ételbárban, kávézóban volt a bemutatója március 6-án. Ezt a vendéglátóhelyet sérültek működtetik, sikerrel. A nyolcadik kerületben van.
A könyvet Lévai Anikó mutatta be a közönségnek. Megragadtam az alkalmat, hogy a mi kiadványunkból átadjak egyet ajándékba. Nagy örömömre szolgált, hogy tudott rólunk és a könyvet örömmel fogadta.

2018-ban már 12 örökbefogadás történt meg a közreműködésünkkel. Ezzel a kezdet óta 888 aláírt örökbefogadásunk van. Az egyesület tagjainak száma – 32-en alapítottuk – ma 280 fő. Éves tagdíjunk mindössze 2000 forint. A tagságot minden örökbefogadó szülőnek felajánljuk, de nem kötelező. Továbbra is elfogadunk minden olyan segítséget, mellyel megkönnyíthetjük azoknak az életadó anyáknak a dolgát, akik bajba jutottak, ezért segítségre szorulnak.

*

A beszélgetés után Gabika megmutatta nekem az Egyesület féltve őrzött iratait – könyvelés, örökbefogadás hivatalos dokumentumai – és azt a három fiókot, melyben félezer szülő arra vár, hogy örökbefogadó lehessen. Olyan kisgyermeket ölelhessen az örökbefogadó anya a karjaiba, akinek – a szülőanya hozzájárulásával – ott lehet a születésénél. Magához ölelheti, majd a hivatalos eljárás után hazaviheti. Akit sajátjának tekint, mert nem adatott meg számára a teremtő anyaság lehetősége.