Húsvéti Családi Nap az Óvárosban

Szegedinácz Anna

Bár kora reggel ragyogóan kisütött a Nap, délelőtt befelhősödött, a kissé hűvös időben is nagy, népes vendégsereg várta 2022. húsvét szombatján délelőtt 10 órakor a program megnyitását. A motorosok, táncosok, lovasok megérkeztek, a bográcsokat a hozzávalókkal a versenyzők előkészítették, minden készen állt az kezdésre.

A vendégeket Szabó Gábor óvárosi képviselő köszöntötte, aki a háttérből segítette a program szervezését: „Szép napot kívánok mindenkinek. Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek az első a Battai Motorosok által szervezett Húsvéti Családi Ünnepre. A Tánccsoport bemutatója után lesz a tojáskereső verseny. A megtalált tojásokat a nálam lévő kosárban lehet majd csokira váltani. Átadnám a szót Bercinek – Csaba Kálmánnak, a Battai Motorosok elnökének – , hogy a program részleteiről tájékoztasson bennünket.”

A vendégek köszöntése után Berci elmondta, hogy gazdag, minden korosztály számára színes programmal készültek. Egész délelőtt lehet lovagolni, a bográcsokban készülnek a versenyre az ételek, melyeket háromtagú zsűri fog értékelni.

Aki szeretne a vetélkedőn részt venni, azoknak lesz lehetőség rúgás helyett kapuba dobálni a labdát, főtt tojásba dobálni pénzérmét, patkóhajításra, sodrófahajításra, kijelölt aszfaltos pályán bicikli, roller versenyre. Folyamatos a lovagoltatás, íjászat. A vállalkozó szelleműek felülhetnek oldalkocsis motorkerékpárra, motoron egy körre. A főzőversenyen mindenki önállóan vesz rész, amelyre külön kis csapatok indultak.

Elmondta, hogy bár Bercinek ismeri mindenki, a polgári neve Csaba Kálmán és ő fogja össze a battai motorosokat. Célja létrehozni egy olyan közösséget, akik „együtt gurulnak”, szívesen töltik szabad idejüket együtt. Ezeket kívánják színes programokkal gazdagítani, amibe a családtagok, battaiak, vagy akár a környező településeken élők is szívesen részt vesznek, kicsik és nagyok egyaránt. Kezdték ezt a „Mikulás felvonulással”, mely a visszajelzések szerint sikeres volt. A programokkal szeretnének hagyományt teremteni.

– Én vidéken nőttem fel, „vidéki gyerek” vagyok – mondta, nálunk mindig voltak kis húsvéti játékok, melyben a felnőttek is részt vettek. Ezt szeretnénk megvalósítani itt is.

A gyerekek azonnal birtokba vették a játszótér szabadtéri sportfelszereléseit. Miközben nézelődtem megszólítottam egy anyukát kicsi gyermekével, megkérdezve honnan tudtak a programról?

– Veronika vagyok, a kislányom Nóra két éves. A bölcsődei csoportban osztották meg velünk az információt. Mi a lakótelepről jöttünk.

Körbenéztem, mi fő a bográcsokban és kik vállalkoztak a versenyre? A motorosoknál Berci volt a főszakács:

– Nálunk egy csülkös marhapörkölt készül. Mindenkinél „meglepi főzés” lesz.

A második bográcsban az Óvárosi Papírkutyák verseny étkét dr. Szatmári László készítette:

– Kakaspörköltet készítünk, ha oda nem ég. Lesz hozzá friss kenyér, saját készítésű savanyú uborka és káposztasaláta.

Harmadikként Dúl Péter és csapata mutatkozott be:

– A „Men-edék” csoportja vagyunk. Ez egy új üzlet – férfifodrászat – a Csokonai utcában, a Víztorony tövében, a nevünk Barber Shop. Almás, zöldséges (sárgarépás, céklás, zöldborsós, hagymás, paprikás) sertésragut készítünk. Mindezek alá egy medvehagymás tócsnit – köretnek.

Visszatérve a motorosokhoz a szabadtéri „isteni” pizzasütés rejtelmeivel ismerkedtem meg:

– Csabi vagyok a Battai Motorosoktól. A pizza 24 órán át kelt tésztából készült. Kibucizva, kinyújtva, paradicsomszósszal leöntve, sajttal, sonkával, kukoricával töltve, sütőben egy perc alatt készre sütve.

Mindezek után a Kadar Lovastanyások felé vettem az utam, akik szinte már hagyományosan minden óvárosi játszótéri programra eljönnek lovaikkal. Takács Tamarát kérdeztem:

– Két lóval jöttünk csak, mert két kancánk vemhes. Az egyik alatt egy háromhetes, a másik alatt egy négy hetes kis csikó van. Velük még nem mertünk eljönni.

– Messze vagytok. Pedig mekkora öröm lett volna a gyerekeknek. Talán az Óvárosi Napokra már itt lehettek velük is. Készültök-e nyári táborokkal?

– Három nyári táborunk lesz ugyanúgy, mint tavaly és tavalyelőtt. Nem annyira a lovaglás, hanem az állatok gondozása lesz a programja. Vannak malacaink, kis malacaink, tehenünk, bárány, nyulak. A nyuszikat mi hoztuk az „állat simogatóba”, kis nyuszikat és felnőtteket is. A táboraink június 27-én, július 11 és 18-án kezdődnek.

Az íjászoknál népes csoport várta türelemmel, hogy sorra kerüljön. Loós Attila értő segítéssel gondozta a próbálkozókat.

Miközben körbejártam, az RFitness bemutatója már az érdeklődők gyűrűjében folyt. Örömmel fedeztem fel a csoportban a szomszéd kislányt – Dombai Valentínát -, és megörvendeztettem magam is a különböző korú gyermekek bemutatójával. Egy röpke percre sikerült a mesterüket is meginterjúvolni:

– Tobak Roxana vagyok. Az RFitness próbaterme a vasútállomás melletti üzletközpontban van. Köredzést tartunk, különféle gyakorlatokat kell csinálni darabszámra és időre.

– Látom, a gyerekeknek nagyon tetszik és a nézőközönségnek is.

Roxána már el is illant, mert a következő számban ő is fellépett a gyerekekkel.

Kint az úton a bátrabbak oldalkocsis motorkerékpárra és motorra ülhettek a körre – karikára.

Délután fél egykor az elkészült ételeket a szűri tagjai: Szalai Attila képviselő és szakács, Nagy Zoli a Harcsa csárdából és Rácz Richárd gasztronómus kellő komolysággal értékelte.

A zsűri elnöke, foglalta össze a legfontosabb észrevételeket.
– A zord idő ellenére négy csapat megtisztelt bennünket a rézvételével. Vannak töretlen versenyzők és újak is, akik jövőre is csatlakozni tudnak – mondta. Szoros volt a küzdelem, mint minden évben, de meghoztuk a nehéz döntést.

A negyedik helyezett éppen hogy lecsúszott a dobogóról. Az Óvárosi Papírkutyák a kakaspörkölttel a 4. helyezés különdíját érdemelték ki.

A 3. helyet a Battai Motorosok csülkös marhapörköltje vitte el.

Az 1-2 helyezett között tényleg csak egy hajszál volt a különbség. Dúl Peti és a Barber Shop lett a II. helyezett. Az I. egy igen jól készült marhapörkölt lett, amiben volt egy kicsi friss íz, ami nagyon megfogott bennünket. Alapvetően nem vagyok egy „pörkölt fanatik”, jó pár félét megkóstoltam már, de szerintem ez bárhol megállná a helyét. Úgy döntöttünk a zsűrivel, egyértelműen ez az első.

*

A zsűrizés után kiürültek a bográcsok, elfogytak az összes ott készült ételek. Nem hagyhattam ki, a kakaspörköltet én magam is megkóstoltam. Jó nap volt, valóban érdemes hagyománnyá tenni.