Mindenki erre várt

Szent László Napok

Czifrik Katalin

Az igazán jó történeteket századszor is szívesen hallgatjuk. Százhalombatta Óvárosa több mint száz éve ünnepli Szent László napját. Az egykori falusi búcsú rengeteget változott. A vallásos ünnep számos kulturális és közösségi elemmel, újabb és újabb hagyományokkal gazdagodott. A lényege azonban ugyanaz: megélni az összetartozást.

Sok víz lefolyt a Dunán az elmúlt egy év során. Így kezdte beszédét Vezér Mihály polgármester az Óvárosi Szent László Napok június 28-i ünnepélyes megnyitóján. Fontos változásnak nevezte, hogy sikerült a korábbinál jobban közösségi alapokra helyezni a Zenálkó központ működtetését.

Az egykor a falu összefogásával épített művelődési ház a megkérdezett óvárosiak szerint valóban nyitottabbá vált az utóbbi hónapokban. Több a program, az üzemeltető Korshak Kft. munkatársai arra törekednek, hogy a közösségi ház klubként, családi és közösségi rendezvények állandó helyszíneként szolgálja a településrészen élők igényeit. Abban mindenki egyetért, hogy ezek feltérképezése, az új működési rend széles körű megismerése és megszokása időbe telik.

A településrészen élő civil közösségek persze soha nem vártak arra, hogy mások találják ki, minek örülnének, mindig a kezükben tartották a kezdeményezést. Idén is se szeri, se száma nem volt a rendezvénysor civil közreműködőinek. Programokat hirdetett az Óvárosi Falusi Közösség, a KÉSZ, több nemzetiségi önkormányzat és a katolikus egyházközség – amivel persze korántsem teljes a felsorolás. Vezér Mihály megnyitójában megemlítette Prohászka Ottokár püspököt, aki 109 éve szentelte fel a katolikus templomot, valamint a Szent László tér magával ragadó, spirituális hangulatát. Mindenkinek nagyon kellemes szórakozást, kikapcsolódást kívánt és annak a reményének is hangot adott, hogy június 30-án, amikor majd befejeződnek az Szent László Napok, a legtöbb résztvevő úgy gondolja majd: jó döntés volt a közösségi házak működtetését közösségi alapokra helyezni.

A főszervező szerepét az önkormányzati tulajdonú Korshak Kft. vállalta fel. A cég munkatársai számos nagyrendezvény szervezésében, lebonyolításában vettek részt korábban a Battai Napokon, rutinosak ezekben a feladatokban – mondta el Imre János ügyvezető. Szerinte nagyon jól sikerültek a programok, de ennek megítélését elsősorban azokra bízza, akiknek szóltak. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a szerb templomra és történetére, amit 29-én óránkénti tárlatvezetésen mutatott be a szerb lelkész.

A két közösségi ház üzemeltetésének átvételekor Dunafüreden és Óvárosban is lakossági fórumot rendezett a Korshak, hogy felmérjék, mit várnak a településrészek lakói. A Szent László Napokat hangulatilag megkoronázó utcabált például azért rendezik csak éjfélig, mert nagyjából ennyi a környéken élők tűrőképessége. A fürediek határozottan kérték, hogy este nyolc után ne tartsanak hangos szabadtéri rendezvényt.

A házak egyébként 15 és 19 óra között mindig nyitva vannak, ezen kívül pedig előzetes egyeztetés alapján lehet használni őket. Ingyenes Közösségi programokra díjmentesen állnak a helyi közösségek rendelkezésére, a fizetős rendezvények, illetve a magánjellegű, illetve családi összejövetelek szabott áron kaphatnak helyet. Az árlistát kifüggesztették a helyszíneken, de elérhető a kozossegihazak.battanet.hu oldalon is. A cél, hogy a központok a lakossági és civil kezdeményezések szolgálatában álljanak.

Nagy Rozáliával és Őri Ildikóval, a füredi és óvárosi közösségi házak programszervezőivel a megnyitó forgatagában beszélgettünk. Kiemelték, hogy minden kezdeményezésre nyitottak, és szeretnék, hogy a közösségi házak is minél inkább azok legyenek. Óvárosban például pingpong, jóga, babamama klubok használják rendszeresen az épületet, de szeretnének például rajzstúdiót indítani, és ha igény van rá, az eddiginél több napközis nyári tábort szervezni, valamint azt is, hogy internetsarok, kávé, tea, könyvespolcok, magazinok, sakk, társasjáték várja a betérőket.

A Szent László Napok június 28-i megnyitóján Sinka László alpolgármester, Óváros képviselője is üdvözölte a megjelenteket. Felidézte, hogy gyerekkorában mennyire várták a búcsúkat, hogy azoknak milyen jó volt a hangulata, és hogy miként ma, akkor sem számított a résztvevők felekezete vagy nemzetisége, összetartó közösségként ünnepelt együtt a falu.

Bár azokat a nyarakat nem ismerte a harminc éves Dubecz Gyöngyi, most minden évben részt vesz az Óvárosi Napokon. Szerinte a legjobb az egészben, hogy „összegyűlik a brigád” és kötetlenül szórakoznak, táncolnak, beszélgetnek. Barátaival, ismerőseivel a főzőversenyre is kilátogattak, a szomszédai ugyanis neveztek, és biztosan részt vesznek az utcabálon is. Gyöngyi a faluban nőtt fel és most megint ott lakik. Azt mondja, furcsa, hogy gyerekkorában, az iskolában kicsit szégyellte, hogy „falusi”, jelenleg azonban „nagyon menőnek” érzi.

Annak idején az ercsi cigányok zenéltek, és a martonvásári meg a pesti rokonok is eljöttek a búcsú napjára. Az asszonyok sütöttek-főztek és egész nap jövés-menés volt a házban – emlékszik vissza Buzay József. A Szent László napi ünnepségekhez családi névnapozás is társult: az Annákat és Györgyöket is felköszöntötték. Néhány éve még hatalmasakat rokiztak, mostanában inkább csak derűsen és békésen üldögélnek a „haverokkal”. A Szent László nap a hozzá kapcsolódó programokkal már nem az a vallásos ünnep, ami régen volt, de a lelkisége, az összetartozás élménye megvan.

A rendezvények alatt már harmadik alkalommal rendezett pajtakiállítást az óvárosi Pozsgai-család, de udvarukon tartotta nyitott estjét a Muslinca Dalárda is. A Pozsgai-lányok még szombaton éjféltájban is kedvesen fogadták a betérőket. Komolyan és lelkesen magyarázták a kiállított festmények történetét. Pozsgainé Szabó Évával a sütivásáron futunk össze. Idén több mint húszféle felajánlás érkezett, akadt, aki háromfélét is készített. A bevételt a Szent László téri utolsó falusi iskola emlékére szánják. Egy köztéri iskolapadot képzeltek el nyitott könyvvel a tetején.

A Szent László tér különösen az utolsó két este, péntek és szombaton telik meg. A nappali meleg után mindenkinek jól esik a hűvösebb levegő. A kisgyerekesek még maradnak a napközbeni családi programok után. A gyerekek vidáman szaladgálnak és érdeklődve bámulják a színes forgatagot, a beszélgető, fröccsöző társaságokat. Nemcsak az asztalok mellett, hanem a korábbi programokra bekészített, de kint maradt székeken, sőt, a lépcsősoron is békésen üldögélnek az emberek. A péntek estét szerb bál zárja. A kólózók szilaj köre egyre zárul és nyílik: bárkit befogad. Amit szombaton az Exotic felmelegít – a ráadás Trabantot mindenki nagyon várta, nem maradnak meg a székben, összekapaszkodnak, táncolnak, énekelnek –, azt Kéményék a Coctail Partival fel is robbantják.

Csodálatos nyár este van, száll a muzsika, táncolunk, együtt énekeljük a refrént. Ciao, Marina! Erre vártunk tavaly óta.