Kirándulás Szigetvárra

Szegedinácz Anna

Az utazás bonyodalmakkal kezdődött. A Nyugdíjas Pedagógus Klub tagjainak többsége – már aki eljött Szigetvárra – a kényelmesebb gépkocsit választotta. Mi nyolcan viszont vonattal utaztunk. Kelenföldön a Dráva Intercity ajtajai nem akartak kinyílni. Aki le akart szállni az nem tudott, mi pedig nem tudtunk felszállni. Már majdnem elindult, amikor a vasutasok érzékelték a bajt. Végül hosszú percek után csupán két ajtón sikerült az utasoknak le és felszállni. Csak Dombóváron nyílt ki valamennyi. A kalauznőnek, aki egyedül volt, kellett mindegyiket egyenként becsukni.
Szentlőrincre 40 perces késéssel érkeztünk, lekéstük a csatlakozást. Nagy szerencsénkre sikerült taxit szerezni. Egy öreg, rozoga mikrobuszon tehettük meg a maradék utat.

Kényelmes szálláshelyünk, a Kumilla Hotel, közvetlenül a gyógyfürdő bejárata mellett volt. A félpanziós ellátás bőséges, jóízű és változatos kosztolást biztosított. Szigetváron néhány étterem, kiváló pékség, cukrászda biztosította a „bűnbe esés” lehetőségét, amit persze nem hagytunk ki.
Nekem különösen „rossz szokásom”, hogy az első embertől a település legjobb cukrászdái felől érdeklődjek. Tehát már az első napon felfedezhettük a Tesco külső terében található kiváló magáncukit, ahol élvezhettük az élet édes örömeit.

Hétfőn – aug. 31-én utaztunk, délután már csak egy röpke csavargásra futotta. Kedden tettünk várlátogatást. A vár eredetileg – ahogy a neve is jelzi – vízzel körül ölelt, mocsaras területen épült fel. Ma ligetes erdő övezi. Volt egy jól védhető belső és a népesség biztonságát szolgáló külső vár. Az erőd a belső-várban volt. Gátak kötötték mindhármat össze. A külső vár is jól védett gáton keresztül volt csak megközelíthető. A törököknek fontos volt a birodalmi határukat biztosító két várnak: Szigetvárnak és Gyulának a bevétele. Ez nyitotta volna meg számukra a kaput, az utat Nyugat-Európa felé. A várak bevétele tehát nem véletlen, hanem egy jól felépített stratégia része volt, kitolva idáig a birodalom határait.

A várfalak felújítása utolsó fázisaihoz érkezett. Kiváló idegenvezetőnk nagy tudásról, a hely szelleme iránti mélységes tiszteletéről meggyőződhettünk. Sziget vára „a Nemzeti Emlékhely” méltó a megismerésünkre, mert „a nyugati világ minden történelemtanára megtanulta, hogy Zrínyi Miklós és a mellette álló hős katonák 1566 nyarán megállították az Oszmán Birodalom félelmetes hadseregét.” Idegenvezetőnk azt is elmondta, hogy minden katonai akadémián tanítják a leendő katonáknak az ostrom történetét. A keleti népek és tanítóik számára pedig Szulejmán halála és eltemettetése miatt fontos ismerni a helyet.

Az óvárosban található belsővárban látható romok Szigetvár legrégibb történetébe engednek betekintést. A Szulejmán emlékére épült dzsámi különlegesen érdekes és szép épülete, ablakaival több, mint egy imaház. Valójában spirituális szentély.

A csoport részére a katonai öltözékekről és korabeli fegyverekről izgalmas előadást láthattunk. Az Andrássy kastély épületében kialakított múzeum kiállító terében bemutatott vártörténeti emlékek, korabeli tárgyak megtekintése után vásárolhattunk azokból a könyvekből, amelyek a vár ostromáról, a Zrínyi családról felkutatott ismeretekről, és a város látnivalóiról szólnak.

Másnap a város látnivalóival ismerkedtünk. Sétánkat a néhai Óváros piacterén kezdtük. Az impozáns Szent Rókus Plébániatemplom uralja a tér déli részét. Egykor ez volt Ali pasa dzsámija. Szép barokk szobrain kívül megnézhettük a Városházát is. Körben épültek fel a város legszebb lakóépületei. Török Bálint egykori háza helyén épült fel romantikus stílusban 1870 körül Török Bálint „palotája”. A plébánia templom mellett megtekintettük a Hősök Ligete emlékparkot. I-II. Világháborús és 1956-os hősöknek állít emléket. A városi séta és a török ház megtekintése után végül a Makovecz Imre által tervezett Vigadóban tettünk látogatást.

Csütörtökön Pécsre utaztunk, a „Zsolnai negyed” csodálatos kiállításaiban gyönyörködhettünk. Az üzletek utcájában kézműves műhelyben készült cukorkaboltban és csokiboltban csábultunk el. A Zsolnai család mauzóleuma után még futotta egy rövid időre a zsinagóga és a dzsámi megnézésére.

Aki korábban nem szakított délutánonként időt a fürdőzésre mert a városban vagy a környéken csatangolt, annak pénteken és szombaton délelőtt még volt lehetősége kiélvezni a napfényt, a gyógy- és termálvizet a Szigetvári Gyógyfürdőben.

Szobatársammal ketten nem hagyhattuk ki pénteken este a várban Moravecz Levente által rendezett Zrínyi rockmusical megtekintését. Zrínyi erkölcsi, emberi nagyságához nem férhet kétség. Az előadás impozáns, érzelemgazdag, elgondolkodtató, a zenéje kiváló. Az élet és a halál nagy drámáját szép előadásban, hiteles szereplőkkel nagyszerű énekesekkel, táncosokkal láthattuk.

Az est nyitja meg az emlékhét a „Zrinyi Napok” további programjait, amely kegyeleti ünnep, emlékezés, koncertek, kiállítások, várjátékok, kirakodóvásár gazdag kavalkádja szeptember 7 és 13 között.

Minden utazás egyszer véget ér. Most sem történt másként. Szigetvárról, a kedves történelmi kisvárosból pontosabb történelemismerettel, megnyerő szigetvári emberekkel megismerkedve, jót pihenve utaztunk vissza szűkebb pátriánkba.