Köszöntöttük Százhalombatta szépkorú polgárait

Október 1-jén ünnepeljük az Idősek Világnapját, amelyet az ENSZ csak 1991-ben nyilvánított hivatalos ünneppé. Az Idősek napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól.

Városunk szépkorú polgárait október 6-án ünnepeltük a Városi Sportközpont Sportcsarnokában rendezett ünnepségen. Önkormányzatunk nevében 3621 fő részére küldtem meghívót a rendezvényre. Ingyenes buszjárattal segítettük az idősek le- és visszautazását, a Volánbusznak köszönhetően. A szervezők mellett több, mint 60 fő önkéntes működött közre a felszolgálásban és az idősek segítésében. Köszönet a munkájukért!

Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt évek nehéz időszakai után rengetegen eljöttek, jó volt látni, hogy újra megtelt a csarnok. Sokan tartottuk fontosnak, hogy hogy találkozzunk, együtt töltsük ezt a kellemes délutánt.

Oszvald Marika és Buch Tibor operettművészek műsorával, valamint finom ebéddel kedveskedtünk a megjelenteknek. Nagyon fontos volt, hogy ez a nap csak róluk szóljon, hogy érezzék milyen fontosak!

Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek – önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával. Fontos, hogy ösztönözzük a párbeszédet az idősek és a fiatalabbak között. Biztosítanunk kell, hogy az emberek idős korukban is teljes, egészséges és biztonságos életet éljenek.

Sütő András örök érvényű gondolatát szeretném idézni: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött. A mi világunk Önökkel: apáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példáiból meríthetünk erőt hitet és bátorságot”.

Nekünk az a dolgunk, hogy vigyázzuk, segítsük mindennapjaikat, ott legyünk a háttérben, hogy érezzék azt, hogy mindig szeretettel gondolunk rájuk, nem csak ezen a napon, hanem az év minden napján. Ők azok, akik idős koruk tapasztalatával helyükre tudják tenni a dolgokat, tudják mi a jó, amit tovább adhatnak, s tudják mi az a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak. A tapasztalataikat átvéve, bölcsességükre hagyatkozva mi is tudunk útravalót adni gyermekeinknek. Az elöregedő magyar társadalomban az idős emberek többsége egyedül, vagy másik idős emberrel él együtt. Komoly kihívást jelent, hogy öregkorukra az esélyeik életútjukhoz méltóan alakuljon.

Százhalombattán az önkormányzat, a Képviselő-testület kiemelt figyelmet fordít az idősekre. Támogatjuk a nyugdíjas klubokat, hiszen nagyon fontos számukra a közösségi lét, a találkozás és azok a gazdag programok, amelyek átsegítik őket a nehézségeken. Lehetőségünk szerint ajándékcsomagot juttatunk el részükre évente két alkalommal, az Idősek Napján és karácsonykor.

Már hagyománnyá vált, hogy évente két alkalommal összejövünk azért, hogy kifejezzük megbecsülésünket azok iránt, akik városépítők, köztünk töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket. Az egyik ilyen találkozásunk minden évben a Battai Napok második napján van, ahol együtt örülhetünk egymásnak egy közös ebédet elfogyasztva egy kellemes műsor kíséretében. A másik alkalom pedig Idősek Napja, melyet Százhalombattán lassan negyedévszázada együtt ünnepelünk.

Az Idősek napja alakalmából most is ajándékcsomaggal járulhattunk az ünnephez. A Tescoban összeállított 3621 csomag mindegyike leveskockát, lisztet, cukrot, 100%-os gyümölcsleveket, mézet, teát, sütőport és csokoládét tartalmaz. Bízom benne, hogy sokan már meg is kapták, akik nem azokhoz is hamarosan eljuttatjuk.

A Gondozóházba is ellátogattam, ahol Török Sándor alpolgármester úrral, köszöntöttük a bentlakókat és elvittük Önkormányzatunk ajándékcsomagját.
Örömmel tölt egy, hogy az Idősek Napját sokan, újra együtt ünnepelhettük!

Isten éltessen minden szépkorú százhalombattai polgárt!

Vezér Mihály
polgármeste
r