Az óvárosiak tudják, hogy számíthatnak rám

Év végi interjú Szabó Gábor óvárosi képviselővel

Elmúlt egy év, a képviselő tanulóéve. Más lett, mint amit az induláskor képzelt róla?

– Igen eltelt, egy olyan év amire senki sem számított, még a képviselő-testület sokat tapasztalt tagjai sem. Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz helyzet fog előállni, de nem lehetek elégedetlen. Mint „első éves” képviselő úgy érzem, minden segítséget megkaptam és a kapok polgármester úrtól, a képviselőktől, de legfőképpen a hivatal dolgozóitól.

A világjárvány okozta gazdasági válság senkit nem kímél, az önkormányzatunk költségvetése is megérzi azt a bizonytalanságot, ami körülöleli az életünket. Az ismerkedés ideje elmúlt, eddig sem és ezután sem fogok tétlenkedni, hiszen azon a 382 választón kívül akik megtiszteltek a bizalmukkal, Óvárosunk minden lakója tőlem várja a kedvező változást városrészünkben.

Felsorolnám azokat amik megvalósultak ebben az évben az Óvárosban: közvilágítási problémák csökkenése, forgalomtechnikai tükrök és köztéri kukák kihelyezése, a temetőhöz vezető lépcsőhöz négy napelemes lámpaoszlop telepítése, több év után a RÉV ABC teljes kiürítése, Szent László úti régi óvoda értékesítése, igényeknek megfelelően különböző közlekedési táblák kihelyezése…

Nagy öröm volt számomra: a kültéri keresztút állítása a Sánc-hegyre a KÉSZ jóvoltából, Thália Tanoda érkezése a Zenálkó Etel Közösségi Házba, NaposHoldas Meseház Családi Bölcsőde megnyitása a régi óvoda épületében várhatóan januárban, az Omega Sportcentrum nyitása az Erőmű úton. A leginkább örömteli számomra újságunk, a Százhalom Magazin fennmaradása az önkormányzati támogatás elmaradása ellenére.

Nem hiányzik a civil kurázsi, a szabadság, az önkéntes közszolgáltatás (javítgatás, festegetés, szemétszedés, játékok stb?

– A 2020-as év a pandémia miatt nem a közösségi élet sikereiről lesz emlékezetes, de ebben is pozitív vagyok, hiszen rengeteg alkalom adódott így is, hogy együtt legyünk és alkothassunk. A teljesség igénye nélkül: medencés sárkányhajó verseny az Óvárosi Papírkutyákkal, Százhalom Kalendárium 2020 könyvbemutatója, óvárosi Pitypangos Tagóvoda alapítványi bálja, tavaszi szájmaszk kiosztás, a trianoni békediktátum 100 éves évfordulója, RÉV ABC kiürítése, Óvárosi Focikupa hat rendezvénye, Szent László napi megemlékezés, Szabadság utcai korlátfestés, Sirály és Köbüki játszótér megszépítése, családi nap az óvárosi focipályán, Szent László templomunk rendbetétele, Matta-kerti szomszédolás, Batta Bringa, Duna-part megtisztítása, óvárosi Pitypangos Tagóvodánál bokrok, cserjék, gyümölcsfák ültetése, Kárász utcai ároktisztítás, betlehemi jászol felállítása…

Sok minden elmaradt, de ezeket remélhetőleg 2021-ben bepótoljuk.

Hogyan változott a választókkal való kapcsolata (tapasztalatok, sikerek, kudarcok)?

– Számítottam erre a kérdésre. Annyit tudni kell, hogy minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy minél több kedvező változás történjen a faluban ebben az öt évben, de lehetetlen minden igényt kielégíteni. Folyamatosan azon dolgozom, hogy ne csak az apró-cseprő dolgok legyenek elintézve, hanem régóta elhúzódó problémákra és hiányosságokra megoldást találjak. Akiknek eddig nem tudtam azokkal is remélhetőleg közösen találunk megoldást az életüket befolyásoló gondokra.

Kudarcok talán akkor érnek, amikor nem olyan reakciót kapok vissza, mint ami elvárható lenne, és ezt nem csak az elutasító visszajelzésekre értem. Arról nem beszélve, hogy a képviselőségről is határozott véleménye van egyeseknek. A lelkiismeretem tiszta a munkámmal kapcsolatban.

Megítélése szerint mit nyert Önnel az óvárosi választó?

– Még korai kijelenteni, hogy nyertek velem a választók, hiszen csak egy közvélemény-kutatás tudná kideríteni, bár tény, hogy rengeteg biztató visszajelzést kapok. Rosszat szerencsére csak keveset. Arra törekszem, hogy egyre szélesebb körben eljusson, hogy számíthatnak rám és keressenek bizalommal.

Óvárosban jelenleg melyek a legégetőbb gondok, feladatok?

– Igazi „égető” problémák szerintem nincsenek, de feladat azért akad, felsorolnék egy párat: Szabadság út felújítása a Gyorma utca és Hét vezér utca között, RÉV ABC hasznosítása, közvilágítás (Álmos utca egy szakaszán, Matróz utca, Köbüki játszótér folytatásában), csapadékvíz elvezetés (Halász, Kárász utcában) parkoló kialakítása (Matta-kertben, Határ utcai buszfordulónál).

Maradt még ereje a 2021-es év végiggondolására? Milyen jövő évet tervez az Óvárossal?

– A 2021-as év szerintem nem ígér sok jót, de véleményem szerint a lehetőségekhez képest, ha előrelépés nem is fog történni, de felelős vezetéssel elkerülhetőek lesznek a váratlan meglepetések. Az Óvárosban ismertek a változtatásra szoruló dolgok, teendők előttem is, azon leszek, hogy apránként is, de ezek megoldást nyerjenek, ehhez kérem ezután is a barátaim és az óvárosiak segítségét.