Óvárosi Búcsú

Szegedinácz Anna

2023. június 23-27.

Az Óvárosi Búcsú hagyománya a valamikori falu – Százhalombatta – Szent László templomának védőszentje ünnepéhez kapcsolódik. Az „Óvárosi Napok” helyetti elnevezést a „falusiak” örömmel fogadják. Így kerülnek lassan a helyére a dolgok. Vannak persze, akik inkább a „Szent László Napok” elnevezést támogatnák szívesen, ezzel is egyet lehet érteni, hiszen a megrendezett programok nem korlátozódnak csak a valamikor „búcsú” napjára, azaz egyetlen napra. És akkor röviden az eseményekről.

Június 23. péntek – kora este

Az Óvárosi Búcsú megnyitó programja pénteken 18 órától a Szent László templomban a Canticum Novum kórus koncertje volt, Csehák Izolda karnagy vezényletével. Nem csak a templomban volt forróság, de a kórus által előadott éneklés is megmelengette a szívünket. A kórus szépen szólt a szakrális térben. A program szerkezetéről, a megszólaltatott művekről a karnagyot kérdeztem:

Dr. Csehák Izolda: – Rövid műsorral készültünk, amely igazodott a helyszínhez és az Óvárosi Búcsú hangulatához.
Rövid egyházi művekkel kezdtünk. Lassus és Palestrina reneszánsz zeneszerző óriások műveivel nyitottunk, bemutatva a zenetörténet korai korszakát, a többszólamúság kezdeteit. A műsor Purcell barokk zeneszerző alkotásaival folytatódott. Előadásunkat színesítette egyik kórustagunk tehetséges gyermekének, Brunner Péternek a klarinétjátéka, melyet az énekkar könnyedebb hangvételű darabjai, Mozart 4 noktürnje követett, vidám fülbemászó, szellemes dallamaival.

A hangversenyt Kodály Zoltán „Ének Szent István királyhoz” című darabja zárta, melyet a kórus nagy átéléssel, szenvedélyesen adott elő a közönség örömére.

A templomi koncert után 19 órától aki kedvet kapott még egy kis szórakozásra, az részt vehetett a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban Cseke Katinkával és Zsiga Lászlóval egy nagyszerű kabaré előadáson, ahol kedvünkre nevethettünk és feledhettük az élet szomorúbb oldalát, mert nevetésben persze nem volt hiány az előadáson. Sőt Szabó Gábor óvárosi képviselőnket megismerhettük egy új szerepben, mint házasságkötő. A piros, fehér, zöld anyakönyvvezetői szalag remekül állt rajta.

Június 24. szombat – délelőtt

Szombat délelőtt 9 órától jelentek meg a hagyományos főzőverseny résztvevői a színen. Ahogyan tavaly is, elfoglalták a templom mögötti és melletti árnyékos helyeket. Előkerültek a bográcsok, főzőkanalak és persze a főznivaló alapanyagai. Ebben az esztendőben négy csapat mérkőzött meg az elsőségért. A verseny az előkészületekből láthatóan szoros lett, hiszen mindenki főzőtudományának legjavát akarta adni.

Elsőként Szathmári Lászlót szólítottam meg, aki az Óvárosi Papírkutyákat képviselte feleségével és lányával.

Szathmári László: – Még nem készülődünk, mert halételt készítünk, és az nagyon hamar elkészül. Főtt, füstölt, nyárson sült halat pontyból, majd kétféle halból – sügér és harcsa – zöldségekkel köretet, szintén nyárson. 11 óra körül kezdünk csak hozzá.

A második megkérdezett a Men-Edék csapata volt. Dúl Péter, Talabér Gábor és Stefano Vangelis mesterhármas.

Mivel készültök? – kérdeztem Dúl Pétert.
– Tavaly is voltunk és megnyertük. Most sertéspörköltet készítünk sült burgonya pogácsával.

– Milyen alapanyagokat, fűszereket használtok majd?
– A keleti ízvilágot fogjuk most hozni, ami azt jelenti: csillagánizs, szójaszósz, fahéj, illetve hagyma, ami a kínai kultúrában gyakori. Kb. 2-2,5 óra alatt leszünk kész.

Az ÉSZKE csapata reggel sátrat állított, felkészülve az ilyenkor szokásos hőségre.
– Ebben a formációban először veszünk részt a főzőversenyen – mondta Horváth Kristóf. Az „aranycsapatunk”: Házi Tamás, a Batta Balett Stúdió vezetője, Kuhár Alexandra legjobb kuktánk, Erdélyi Máté és Fekete Kornél és jómagam.

– Mi készül ma a bográcsban?
– Egy kicsit megbolondított paprikás ­krumpli lesz. Az alapanyagaink: krumpli, hagyma, paprika, paradicsom, szalonna, kolbász és afrikai harcsa. Előételnek meg egy kis tonhalkrém pástétom. A hagyományos paprikás krumpli az ugye ismert magyar étel, ahhoz hal nem igen szokott társulni, de mi most kipróbáljuk, újítunk egyet rajta.

A Csónakos Team a templom mellett egy kis fa árnyékában állította fel nem csak a bográcsát, és a szépen feldíszített asztalát, hanem egy újjászületni készülő sparheltet, azaz régi tűzhelyet is.
Krójer Zsombort a „főszakácsot” kérdeztem, mivel készültek ma?
– Gulyáskeveréket készítünk többféle húsból: köröm (előfőztük kuktában, mert ez fő meg a leghosszabb idő alatt), oldalas, lapocka, sertéscomb, bőr.

– Milyen fűszereket használtok?
– A fele titok, a másik fele: hagyma, paprika (édes és csípős), paradicsom, kétféle pirospaprika (édes és csípős).
– Látom, van itt még fokhagyma és Egri Bikavér is. Szoktatok a pörköltbe vörösbort tenni?
– Meginni hoztuk, de lehet, teszünk az ételbe is. Köretként pedig lesz egy burgonyás laska, amit a sparhelten sütünk meg.
– Kik a társaid?
– Adorján Milán, Adorján Géza és Krójer Antal az édesapám.

*

Mire az összes csapatot végig kérdeztem, addigra összegyűlt a résztvevők sokasága a Bike Safe kerékpártúrára. A Bringatúra hagyományosan a résztvevők figyelmeztetésével és tájékoztatásával kezdődött. Elöl rendőri felvezetés, hátul ők zárták az indulókat.

A szervezők a Battai Motorosok voltak. Oldalról biztosították a biciklizőket. 9-től 9.45-ig lehetett jelentkezni. Idősebbek és sok fiatal is részt vett rajta, valamint egész családok is. Egy hattagú családot szólaltattam meg, akik nem csak kerékpáron, de egy kis „pótkocsival” vettek részt a versenyen. Benne a legkisebbek ültek.

– Honnan jöttetek?
– Az Urbáriumból jöttünk: Tittelék vagyunk. A feleségem és a gyerekek: 8, 4, 2 és 1 évesek.

Indulásra kész volt a csapat. Mit gondoltok ki ült a vezérpároson? Hát persze ­Szabó Gábor óvárosi képviselő és Rosskopf Attila. Szerencsés visszaérkezésük után a résztvevőket tombola ajándékokkal jutalmazták.

Játszóházak

Szombat délelőtt játszóházakkal indult a program. Először a „Matrica” Múzeum játszóházával ismerkedtem meg, amelyet két munkatársa Petró Magdolna és Németh Mária vezetett.

– Százhalombattán az Óvárosban lakom – mondta Petró Magdolna. A múzeumban, mint külsős segítő dolgozom kézműves oktatóként és idegenvezetőként. Hűen az őskori technikákhoz állatoknak kis kerítést szövünk.

– Hoztunk egy kis ékszer másolatot – válaszolt a kérdésemre Németh Mária. – Vörösréz huzalból készítünk hajlításos technikával. Bőrszíjat, textil fonalat vagy kötelet teszünk rá és így ékszerként nyakban lehet viselni.

A 1026. számú Szent László király cserkészcsapat sátrat állított. A hosszasan felállított új sátor láthatóan igénybe vette a kreativitásukat, találékonyságukat, de csinos lett. A hozott programjukról Hopka János csapatparancsnokot kérdeztem.

– Tábort építettünk, tábori felszereléseket hoztunk, játékokkal, túlélési tippekkel. Hatan jöttünk, a társaim: Bus Enikő, Réti Mihály, Mátyás Csenge, Szőke Zsófia és Zsebők Flórián.

*

A főzőversenyen nem egy időben lettek kész az ételek, így a zsűri alkalmazkodva a befejezésekhez, két órakor zsűrizte le az utolsó kondért. A végeredményt titokban tartva távozott, hogy majd az esti programon tudjuk meg, ki lett a győztes, mi lett a verseny sorrendje. Persze mindettől függetlenül kiürültek a bográcsok, elfogytak a nyárson sült ételek a jó étvágyúak örömére.

Június 24. szombat – délután

A délutáni egyik játszóházas csapat a Hamvas Béla Városi Könyvtáré volt. Ők már 3 órakor készen álltak a játékoskedvűek fogadására.

– „Szabadulószobát” hoztunk a játékosoknak – válaszolt a kérdésemre a könyvtár igazgató helyettese, Paulusz Katalin. – Hárman jöttünk, velem van Kolláth Sára és Hegedűs Anita játékvezetőnek.

A „szabadulószoba” úgy működik, hogy a részvevők kapnak egy fejtörőt. Végig kell menni a feladatokon. Vannak benne logikai, matematikai és verses feladatok is. Ha azokat megfejtették, akkor ki kell nyitni egy dobozt. A dobozban lévő végső feladatok megoldása után lehet „kiszabadulni” a könyvsátorból. A kiszabaduló játékosoknak ajándékokkal készültünk.

A játékba éppen Szabó Gábor és kedves felesége, Faragó Katalin temetkezett bele.
– Ők rendszeres résztvevői a játékainknak – mondta Paulusz Katalin.

A másik játszóházas csapat a Barátság Kulturális Központé volt. Nagy Rozália színes kreatív kézműves játékokat hozott a gyermekeknek.

– Magképeket hoztunk a kicsiknek, színes alapú formába magokból kell kirakni az almát, körtét, gyümölcsöt. A legkisebbeknek papírtépésekkel, színes ceruzával lehet feldíszíteni a megrajzolt, kivágott formát. Nekem a BKK-s hostess lányok segítenek.

*

Ezek után felkerestem a játékos sátrakat.
– Kik vagytok, honnan jöttetek? – kérdeztem meg a játékokat árusító sátor vezetőjét?
– Magárius Edit vagyok a Fejér Megyei Tabajd községből. Játékokat, buborékfújókat, héliumos lufit hoztunk, amit a gyermekek szeretnek. Az édességstand is hozzánk tartozik, a lányom, Cseke Horváth Karola dolgozik vele. Jó a kapcsolatunk a Barátság Kulturális Központ rendezvényszervezőjével, Május 1-jén, Gyermeknapon is részt vettünk a városi programokon. Sokféle játékot hoztunk, édességet is. Tavaly voltunk már az Óvárosi Napokon a standjainkkal, és bár nem túl nagy volt a forgalmunk, nem hagytuk most sem cserben a „falut”.

Körülnéztem, mit lehet fogyasztani a lángosos sátorban? A kérdésemre Zám Angéla, a törökbálinti „Lángosváros” csapatának a vezetője válaszolt.
– Törökbálinton a Munkácsy Mihály utca 77-ben van a boltunk. Készítünk: sima fokhagymás, tejfölös, tejfölös sajtos, tejfölös sajtos sonkás lángost és sütünk kolbászt is. Árulunk maffint. Alkoholmentes italokat lehet vásárolni hozzá.

16 órakor kezdődtek a táncos programok

A Batta Balett Stúdió Házi Tamás vezetésével nyitotta meg a táncosok és a délutáni színpadi előadások sorát.
Őket 16 órakor Fábián Zsófi és Muzsa Josy zenés, táncos foglalkozása követte. A talpalávalót Josy szolgáltatta, a táncra pedig Zsófi csábította el a gyerekeket.

Mujahid Zoltán táncdalénekes, akit a nagyközönség az első „Megasztárból” ismerhet, Szécsi Pál, Szenes Iván és Máté Péter dalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Gyönyörű hangja van, kiváló előadó és a nagy örökösök méltó tolmácsolója.

Az Anna Dance Company Nyírő Anna vezetésével színes színfoltja volt a délutánnak.
Majd Teremi Trixi és Faragó András operettműsora hozott vidámságot az operett kedvelőinek.
Már háromnegyed hatkor került színpadra a B-Cool Dance Team, akiket a JP Dance Company követett.

A BKK két szólistájának – a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház – műsora zárta a táncos bemutatókat.
A Kóló Zenekar Halász Laci vezetésével negyed hétkor táncra perdítette az óváros szerb lakóit, persze lehetett próbálkozni a nem szerb táncoskedvű egyéneknek is. Szabó Gábort és kedves feleségét, Faragó Katalint örömmel láttuk közöttük.

Nyolc órakor Vezér Mihály polgármester és Buzay József építész ünnepélyesen felavatta Tóth György bíró emléktábláját, a háza helyén épült szép új parasztház stílusú épület homlokzatán. (lsd. külön cikkünket)

Vezér Mihály ünnepi köszöntője után végre megtudhattuk a főzőverseny eredményét. Az elkészült ételek illata, ízei és állaga, látványa voltak az értékelendő szempontok. Továbbá a tisztaság, a munkamenet, recept különlegességek, a csapat által megteremtett hangulat és a megjelenésük voltak a legfontosabb ismérvek.

És akkor a sorrend:

Elsők lettek az Óvárosi Papírkutyák – a hihetetlenül színes zöldséges halételükkel, a második hely a Men-Edéké lett a keleti ízekkel, a harmadikat az ÉSZKE csapata nyerte el a nem mindennapi krumplipaprikással, és a negyedik helyet a Csónakos csapat biztosította magának a finom pörkölttel és a terítés mesteri rendezésével.

A verseny, mint mindig nagyon szoros volt, mert hihetetlen lelkesedéssel készültek a versenyzők a megmérettetésre. Az ételek színesek, finomak voltak és elfogytak a látogatók és csapattagok örömére.

Egri Péter és Mystery Gang fergeteges koncertje – lehetett rockizni – fejezte be az esti DJ előtt a rendezvényt, melyet a 24 óráig tartó utcabál zárt.

Fotók: Tóth Erzsi