Pajtatárlat

Szent László Napok 2021

Dr. Pozsgai Imre

Az Óvárosi Szent László Napok rendezvényei keretében, immár negyedik alkalommal sikerült megrendezni a „Pajtatárlatot”.

Minden évben keresem azt a koncepciót, amelynek vezérfonala mentén kiválasztásra kerülnek azon képző- és iparművészek, akiknek a munkáit bemutatjuk a tárlaton. Az idei évben tulajdonképpen egy emlékkiállítást szerveztünk, ami felidézi a Nemzeti Szalonban 1935 szeptemberében megrendezett Csoportkiállítást.

Három festő (Zsótér Ákos, Kemény László, Farkasházy Miklós) és egy szobrász Donner Gertrúd Mária) kiállításával kezdte meg az őszi szezonját 1935-ben a Nemzeti Szalon. Négy finom kultúrájú, ám különböző utakat járó, egyéni stílusú magyar művész munkásságába nyerhetett bepillantást az akkori műkedvelő közönség.

Külön újszerűség volt a kiállításon, hogy ott került először bemutatásra az a figyelemre méltó művészi kísérlet, amit Donner Gertrúd Mária szobrászművész és férje, Farkasházy Miklós festőművész „Fadofit” névre keresztelt. Ezek a művek színes vonalrelief kontúrokkal domborított, hidegen festett kerámia faliképek voltak. A vonalgazdagság grafikai bravúrján kívül a színek tónusos alkalmazása különíti el ezt az új „kitalálást” az egyszerű színes kerámiai lapoktól. Plasztika és festés együtt, a két művész tehetségének igen érdekes bizonyítéka.

A tárlaton mindhárom festőművész alkotásaival találkozni lehet és be tudunk mutatni 4 Fadofit fali kerámiát is, így valóban megidézzük az 1935-ös kiállítás szellemét. A bemutatott művek közül külön kiemelném Zsótér Ákos Hamburgban készült képeit és Farkasházy Miklós korai, a ’20-as évek elején készült színes tájképét.