Postanyitás Óvárosban

Szegedinácz Anna

Gyermekkoromban még a kisbíró dobolta ki a legfontosabb – az egész falut érintő – híreket. És persze volt posta is. Az én időmben még lejártunk a Duna-partra, ahol Vali néni Kossuth Lajos utcai házában lehetett ügyes bajos dolgainkat rendezni. A posta kicsi volt ugyan, de a mienk! Aztán később már a Fő utca vége felé – egy kicsit a szerb templomon túl, a túloldalon – volt a postahivatal. Levelet, csomagot feladni, átvenni – talán az adókat is csekken befizetni a szüleinknek – itt lehetett. Barátok, rokonok levelei, na persze a szerelmeslevelek is postán érkeztek.

Lássatok csodát! A várossá fejlődéssel a mi postánk nem nagyobb, hanem sokkal kisebb lett és Borika volt a postáskisasszony abban az időben. Nem örökre! A postát bezárták. Hosszú szünet és várakozás után 2019. február 25-én délelőtt 10 órakor megnyílt a várva várt új, szép, tágas óvárosi postahivatal a Szent László utca 17. alatt. Kedves, barátságos postáskisasszonnyal, Anikóval.

A megnyitóra szép számú tömeg gyűlt össze. Voltak közöttük óvárosiak, a kivitelező Szákom Kft. munkatársai, a Polgármesteri Hivatal vezetői, munkatársai, képviselők. A megnyitóra érkezett a Magyar Posta hálózati, területi igazgatója, a városi postahivatal vezetője, Hanzélik Zsuzsanna és az érdi 1-es postahivatal vezetője, Papp Zoltán is. Jelen voltak a városi intézmények, cégek vezetői és a százhalombattai rendőrőrs vezetője.
Polgármesterünk, Vezér Mihály azokról az erőfeszítésekről szólt, amelyek a mai örömteli megnyitót megelőzték. Így nyílt lehetőség az óvárosban is a postai szolgáltatások széles spektrumának igénybevételére. Megköszönte a Magyar Posta vezetőinek az eredményes, sikeres együttműködést.
Kocsis István, a Magyar Posta hálózati igazgatója elmondta, Százhalombattán három posta van, és több mint 1000 ember fordul meg bennük naponta. Megemlítette, a város polgármesterének levelére, kérésére reagálva született meg közös akarattal és összefogással az új óvárosi postahivatal. Reményét fejezte ki, felfedezzük, megszeretjük, egyre többet igénybe vesszük szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a sikeres átadáshoz a város jelentős – 15 millió forintos – költségviseléssel járult hozzá.

Sinka László alpolgármester is történelmi pillanatnak nevezte a megnyitás aktusát, amelyre több mint tíz éve vártunk. Megköszönte Kocsis István igazgató úrnak, hogy a Magyar Posta befogadó volt kérésünket illetően. Vezér Mihálynak, a képviselőknek az ügy anyagi, erkölcsi támogatását. Nem csak a helyiségek átalakítását vállalta fel, azt is, eltekint a bérleti díjtól, továbbá fizeti a fenntartás, üzemeltetés költségeit is. Sporthasonlattal szólva remélte, új csúcsokat fogunk dönteni postalátogatásainkkal.

Megköszönte Janovszky Károlynak és a Szákom munkatársainak kiváló szakmai munkáját a külső-belső kivitelezésben, mellyel méltó munkahelyet, szolgáltató helyet hoztak létre.
Kiemelte a „postáskisasszonyok” korábban Borika – Kaposvári Borbála – szerepét, aki nem csak postai szolgáltatásokat nyújtott a falu idős polgárainak, de ha szükség volt rá, tanácsokkal segítette ügyes-bajos dolgaikat is. Megköszönve hosszú szolgálatát az óvárosban, emléklapot adott át számára.
Egy jó munka, szoros együttműködés végén vagyunk – mondta –, legkevésbé merte volna gondolni, hogy az első tárgyalás követően másfél évvel célba érünk.

Klimsa Arthur képviselő örömét fejezte ki, hogy végre megnyílt a posta, még a Nap is örül, mert kisütött ezekben a percekben – mondta. Sinka Lászlóval sokat dolgoztak ezért. Tudomásul kell venni, az óvárosban van egy idősödő korosztály, akiknek problémás mindenért a városközpontba utazni. A posta megnyitása egy lépés előre. Remélte, a következő lépések is megvalósulnak a többi kérés – jogos szükséglet – tekintetében.

*

Természetesen az ünnepélyes pillanat – a nemzeti színű szalag átvágása után – léphettünk be szépséges kispostánk szentélyébe, ahol Pier Anikó az ablak mögött várakozott, hogy postai szolgáltatást nyújt son ettől a pillanattól kezdve mindannyiónk számára.
Miután mindenkit türelmesen, de gyorsan kiszolgált, hogy megismerjük, és megtudjuk milyen szolgáltatásokat vehetünk nála igénybe, szóra bírtam őt:

Postaforgalmit végeztem, közel 25 éve vagyok a posta alkalmazottja. Több helyen – postafiókban is – dolgoztam már: a Batta 1-en, lent a TESCO-ban- a posta kirendeltségén, kint a MOL területén – a 3-as Postán. Többen segítettek felkészülni mostani feladatomra. A százhalombattai 1-es Posta Postahelyi Üzemeltetési Csoport vezetője Pogácsné Csombok Krisztina. A Központi Igazgatóságról Tar Veronika – a Hálózatszervezési és Üzemeltetési Csoport vezetője, aki a költözéshez, a szolgáltatások kialakításához is segítséget nyújtott. Egri Mária Viktória gazdászati ügyintéző az Érd 1-es Postáról szintén segítségemre volt.

Szervezetileg az Érd 1-es Postához tartozom. Körzeti vezetője, Papp Zoltán is sokat segített a felkészülésben.
Egyedül leszek, nem lesz váltótársam.délelőtt: 8-12-ig, majd rövid munkaközi szünet után 12.30-tól 15.30 óráig lesz nyitva tartás. Sem cégeknek, sem magánszemélyeknek nincs egyenlőre lehetősége postafiókra. Lehet nálam levelet feladni, csekket befizetni, csomagot feladni 40 kg-ig. Vásárolni lehet lottót – a szerencsés nyertesnek a kifizetése is itt történik. Napilapok, folyóiratok bő választékban vannak nálam, meg lehet vásárolni. Vannak banki szolgáltatásaink, lehet Posta Takarékos Könyvet nyitni. Számos biztosítás köthető: Élet-, Lakás-, Utazásbiztosítás.

*

Egy könnyű séta után az óváros minden területéről könnyel elérhető az óvárosi postafiók. Igazán kényelmes, kellemes körülmények között vehetjük igénybe szolgáltatásait. Az új postáskisasszony kedves, megnyerő személyiség. Kívánunk neki kellemes időtöltést – még ha ez munka is – közöttünk.

Talán érdemes lenne megfontolni, hogy hetente, legalább két alkalommal, az esti órákban is elérhető legyen, azaz nyitva. Akkor nem csak a napközben mobil nyugdíjasok és kismamák vehetnék igénybe szolgáltatásait, de azok is, akik napközben dolgoznak – nem feltétlenül a városközpontban, ahol könnyen elérhető, hanem itt is, a lakóhelyünkön, szeretett óvárosunkban, kedves falunkban.

Jankovits Márta: Egy kis postatörténet