Pulik a Parkban

Nemzetközi pulikiállítás és tenyészszemle

Balpataki Katalin

Húsz éves jubileumi kiállítást és tenyészszemlét tartott a Hungária Puli Klub június 2-án a Régészeti Parkban. A kiállítás fő szponzora Százhalombatta város polgármestere és Bóna Zoltán országgyűlési képviselő volt. A rendezvényt Vezér Mihály nyitotta meg, örömét fejezve ki azért, hogy helyszínül Százhalombattát választották, aminél remekebb helyet nem is találhattak volna. Arra kérte résztvevőket, hogy nézzék meg a Régészeti Parkot és tegyenek egy sétát a városban is, hiszen tele van remek programokkal.

A Hungária Puli Klub alapító elnöke, Szabóné Iványi Katalin el volt ragadtatva a helyszíntől. Megköszönte a város és a polgármester hozzáállását a rendezvényhez és dr. Brauswetter Viktor tenyésztésvezetőnek a kitartó, lehetetlent nem ismerő szervezési munkáját. Külön köszöntötte a nagyszámú külföldi pulisokat, akik az évfordulóra tekintettel ajándékokkal érkeztek. A napi program ismertetése után bemutatta a kiállítás bíráját, Hódosi József nemzetközi küllembírót.

Vezér Mihály kérdésünkre elmondta, hogy a helyszín ötlete Brauswetter Vik­tor­tól származik, aki aktív tagja a puli klubnak és mivel a program nem ellentétes a Régészeti Park törekvéseivel, ezért is támogatta. Ő maga is nagyon szereti a kutyákat és a sok gyönyörű puli láttán úgy vélte, hogy a bírónak nehéz dolga lesz.

Szabóné Iványi Katalin elnök asszony tájékoztatása szerint ötvenhét pulit neveztek a szépségversenyre, többeket külföldi kennelből. A kiállításon cseh, lengyel, holland és angol tenyésztésű kutyák is részt vettek. Nem számítottak ilyen nagyarányú nemzetközi érdeklődésre, hiszen nem reklámozták különösebben és nagyon örül, hogy együtt ünnepelhetnek. Az eltelt húsz év alatt rengeteg kiállítást rendeztek, vagy vettek részt.

A Kárpát-medencében van a puli legjobb génállománya, a Hungária Puli Klub feladata a törzskönyvezett puli állomány fenntartása, nemesítése, szakszerű tenyésztésének irányítása, a puli népszerűsítése.

Hódosi József nemzetközi küllembíró szerint az egész felhozatal ragyogó volt. A kutyákat hét korosztályi, szín és nemi kategóriákba sorolva bírálta. A bírálat során rengeteg szempontot vett figyelembe, kategóriánként vizsgálta többek között a mozgást, a küllemet, a szőrzetet, a testfelépítést stb. A puli munkakutya, ezáltal rendkívül közel áll az emberhez, nagyon tanulékony, terhelhető, alkalmazkodó. A fajtatiszta tenyésztésnél jellemző betegségek a pulinál nem jelentkeznek, mert egészséges fajta, erre a Klubban különösen odafigyelnek.

Dr. Brauswetter Viktor, a Hungária Puli Klub tenyésztésvezetője arról tájékoztatott, hogy a rendszerváltás óta a törzskönyvezett magyar kutyafajták száma drasztikusan csökkent. Míg például negyven-ötven évvel ezelőtt évi ezer-ezerkétszáz törzskönyvezett puli születés volt, napjainkban már csak évi háromszáz. Annak ellenére, hogy a magyar vizsla után a második legkedveltebb magyar kutyafajta az egész világon. A puli különösen kedvelt Németországban, Lengyelországban, a skandináv országokban, a Benelux államokban, az Amerikai Egyesült Államokban és Oroszországban is egyre keresettebb. Szerinte a puli tartása nem problémásabb más kutyáknál, csak a szőre jelent gondot, de kordában lehet tartani.

A kiállítás legszebb fehér és fekete pulijának megválasztása után került sor a tenyészszemlére. Ide egy éves kor felett lehetett nevezni. A szemlén alaposan, részletesen megvizsgálták a kutyák küllemét és viselkedését is. A lényeg, hogy az ősi jelleg ne csak a külsőségekben, hanem a belbecsben is fennmaradjon. A nevezett kutyák tenyészthető, nem tenyészthető és tenyésztésre javasolt minősítést kaphattak.

A szemlén résztvevőkön kívül számtalan érdeklődő volt, illetve a családi találkozót tartó pulitulajdonosok is eljöttek.