Természetgyógyász stúdió nyílik

„A gyógyítás sokkal inkább motivál”

Szegedinácz Anna

Holéczi Béla természetgyógyászat iránti érdeklődéséről és tevékenységéről, már készült riport a Százhalom magazin hasábjain. Újabb megkeresése azért történt, mert társával, Szabó Szilviával decemberben természetgyógyász stúdiót kívánnak nyitni.

A dunafüredi Nap utca 11-13. kapuján belépve, tágas szépen gondozott kert, és a kert hátsó részében megbújó takaros kis ház fogadott. Ahogy lépdeltem lefelé a lépcsőn a földszinti terembe, nem lehetett nem észrevenni a magyaros festésű hatalmas, széles, kényelmes – piros, fehér, zöld – lépcsők váltakozását.

A földszinti terembe lépve a keleti füstölők finom illata érintett meg, aztán szemügyre vehettem a számos hangtálat, melyet egyre többen használnak a test harmonizálására, gyógyítására. A rövid körül nézés után az emeletre vitt fel Béla és Szilvia, ott beszélgettünk terveikről. Az induló stúdió gazdag programjáról Béla beszélt:

– A stúdió nevéről most ötletelünk, még nem döntöttünk róla. A segítő szándék vezérelt a kialakításában. Úgy érzem jó irányban indultam el, komoly terveink vannak.

Milyen tevékenységek, gyógyító technikák lesznek nálatok?

A tevékenység egy része leginkább a fizikai testet érinti. Számos masszázzsal ismerkedtem meg korábban és gyógy­masszőr képesítésem van, gerinc- és ízületi problémák kezelésére, gyógyítására. Várom továbbá a pihenni vágyókat svéd masszázsra, lávaköves-, wellness-, mézes-, csokis masszázsokra. Reméljük egyre többen érdeklődnek majd irántuk.

Lesz-e másféle tevékenység is a tarsolyotokban?

Természetesen a léleknek is nagy területet szánunk. Gyógyítunk gonggal, hang­tállal. Aki bátrabb, szívesen látjuk kinezológia terápián. Ha szükséges hipnózisra, regressziós hipnózisra.

Fontos, kiemelt tevékenységünk az egész­ség megőrzésében a hagyományőrzés. Ősi magyar gyógymódok használata: ínrakás (régen elfeledett magyar masszázs) kezelés piócával, aki nem fél, nem idegenkedik tőle. Orvosi piócát használunk. Köpölyözünk, ha kell. Ugyanakkor van száraz infraszaunánk, mert ha a vért serkenti a szauna melege, nekem könnyebb a dolgom a masszázsnál egy felpuhult szövettel dolgozni.

Sokféle gyógyító technikát, módszert használunk: gyógyítunk lézerrel, ultrahang­gal, mágnes­terápiával. Foglalkozunk szen­vedély­betegekkel – használunk fül­addikto­lógiát. Foglalkozunk írisz­diagnosztikával. Testgyertyázunk, fülgyertyázunk, mokszá­zunk (nyirokmasszázs). A későbbiekben tervezzük az 5 nada pont kezelését, csakrák felmérését. A műszeri feltétele már megvan. Ezzel egy komplett test anatómiát tudnék fölállítani.

Folyamatosan képzem magam. Szívesen tanulok új dolgokat. Most gerincterápiát tanulok, japán gerinckezelést. A tanfolyamokon mindig van terapeutakereső. Ha elvégzem, a társaimmal létrejön egy kis közösség. Mindig biztosítanak nekünk a közösségi médiában, facebookon területi elérhetőséget.

Az S.I. terápiában (Sakra Iliáka – a csontos összenövés a keresztcsont és csípőcsont között) vagy gerinckezelésben a ’80-as években azt gondolták, hogy egy becsontosodott rész a medence hátsó falában, de kiderült, mozognak. Ugyanúgy, mint a szeméremízület. Ezeknek a beállása olyan hihetetlen derékfájdalmat okoz, amit már japán technikával ki tudunk mozgatni. A másik tanfolyam a hát, váll, banyapúp, és az 5 lumbális csigolya kimozgatásáról szól, kimozgatására tanít meg. Segít a banyapúp és gerincfájdalmak megszüntetésében. Már tudjuk kezelni a térd és boka elváltozásait is.

Hogyan látod? Megszaporodtak a csont problémák az embereknél? Ha igen, miért?

Igen. A mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, túlsúly, stressz a vezető okok. A stressztől az izmok befeszülnek. Örök feszültségben él a mai ember. Ezeket befolyásoló tényezők: pénztelenség, sárga csekk, családon belüli konfliktusok, a vele járó feszültség. Persze lehet ezeket mentálisan is kezelni, de az már kevés, ha vele párhuzamosan nem történik meg a test izomzatának a lazítása, helyreállítása. Nagyon sok ortopéd problémát látok: befelé-, kifelé fordult láb, x-láb. Ezeket már fel tudom mérni, kezelni.

Mikor indultok?

December elején. Karácsonyra szeretnénk lehetőségeket biztosítani, bérlet, ajándékutalványok megváltására. Az élénkítő, frissítő masszázzsal indulunk és amire még igény, szükség van.

Tehát van számos képesítésed, mellette gyakorlatod és ezért döntöttél úgy, hogy most ez lesz a fő tevékenységed?

Úgy gondolom, mindent a csúcson kell abbahagyni. A korábbi mesterségemet 40 évig csináltam. Ma már a gyógyítás sokkal inkább motivál.

Megváltozott, átalakult az érdeklődésed? Ebben az új tevékenységben szeretnél kiteljesedni?

Igen. Itt emberi kapcsolatok vannak és a gépek már nem szólítanak meg úgy, mint régen. Közeli ismerősöm kedvese nagyon komoly térdfájdalmakkal keresett meg. Merev, megdagadt térddel, csípővel közlekedett. A hagyományos orvoslással kezdte. A vizsgálatok végén térdprotézist javasoltak. Eljött hozzánk és két hét gondos kezelés után gyógyultan távozhatott.

Foglalkozunk szegment és kötőszöveti masszázzsal is, amelyet a cukorbetegek állapotjavítására tudok használni, fájdalmakat szüntet meg. (A gyógymasszázson belül vannak olyan alfajok, amelyeket magába foglal.) OKJT-s képzéssel, amely középfokú képesítést ad, már bátran merem az új vállalkozásomat indítani.

Mindenkor a probléma dönti el, milyen eszközt, módszert alkalmazunk a megoldására.