X. BattaSlam

Fergeteges ünnep kerekedett a X. BattaSlamen, 2022. december 10-én az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. Nyitányként a Flexibility Crew zenélt, majd Nagy Gábor szövegére Enyedi Katalin és Király Anikó mutatott be műfajteremtő slam-balettet. A közönség magas színvonalú és mélyre nyúló, igényesen felépített, izgalmas szövegeket hallhatott az open mic és a verseny során. Az estet Saiid koncertje koronázta.

A slam poetry egy költői-előadói verseny, ahol a szerzők saját szövegükkel állnak színpadra, és igyekeznek azonnali hatást gyakorolni a közönségre, elsősorban a közülük választott, civil, öttagú zsűrire, akik 1 és 10 pont között értékelik az előadást. Az idén harmadik helyen Kovács Nóra Judit (Budapest) végzett, aki egyébként ugyanannyi pontot szerzett, mint Pege Ibolya. Az ilyen esetekben a a már említett öttagú zsűri választ a pontegyenlőséget elért versenyzők között. Ugyancsak pontegyenlőség alakult ki az élen is, így itt is a zsűrinek kellett döntenie.

Második helyen Dénes Szilveszter (Pécs) végzett, aki több éve visszatérő fellépője a BattaSlamnek, és rendszerint az első vagy második helyet szerzi meg.
Az est győztese – minden szempontból – Hlinyánszky Doma lett, aki ugyan jelenleg Ráckeresztúron lakik, szeretünk rá százhalombattaiként gondolni, hiszen ide járt iskolába, ide kötik a barátai, és a slam is. Az idén 10 éves BattaSlam dobogósai az első években különböző helyi vállalkozások és intézmények felajánlásaiból összeállított csomagokat kaptak. Aztán kialakult, és a BattaSlam védjegye lett – ritka az ilyen a hazai slam életben – az 50.000 forintos összdíjazás. Az első helyezett 25.000, a második 15.000, a harmadik 10.000 forinttal ünnepelhet.

A plakát grafikáját évről évre Varga László százhalombattai képzőművész tervezi, és a győztesek minden alkalommal egy-egy képet is kapnak tőle. Idén a százhalombattai szerző, Nagy-Rakita Melinda Bolygónk a Föld című kötetét is megkapták.

A X. BattaSlam valójában nem pont a tizedik, hanem inkább az ikszedik a sorban. 2012. májusában, a szép emlékű BattArt Összművészeti Fesztivál keretében volt először Százhalombattán slam poetry. A ­SZIKE szervezésében képzőművészet, zene, és ekkor még újdonságként az irodalom is megjelent a fesztiválon. Nagy Gábort, akit addig elsősorban a battai extrém sporttal kapcsolatban ismerhettek a városban, ekkor érintette meg a műfaj, és kezdte – már korábban is meglévő íráskészségét – ebbe az irányba, az élő, színpadi előadás felé fordítani.

Azóta bejárta az ország számtalan slam poetry klubját, magas helyezéseket ért el, többször szerepelt az Országos Slam Poetry Bajnokságon. Mindemellett lelkes szervezője lett a battai slamnek, és ezen keresztül a SZIKE-Ifjúsági Műhelynek (ebből nőtt ki a BattaIsland, ami évről évre kultúrszigetként jelenik meg a Ladánybene27 ReggaeCamp-en – de ez egy másik történet).

Nagymértékben az ő érdeme, hogy az első, 2012-es MikulásBattaSlam óta minden télen (kivéve a gyászos/covidos 2020) egy estére Százhalombattára gyűlnek a műfaj kedvelői és művelői az ország minden területéről, és Szegedtől Győrig, Miskolctól Pécsig viszik jó hírét városunknak. „Az azóta kultikussá váló, Százhalombattán rendezett, általában masszív atomvillanásokba torkolló Mikulás slamek” – írta Bokor Krisztián 2016-ban (www.kulter.hu/2016/05/a-slam-nem-er-veget-a-szinpadon/).

Ez alatt a 10 év alatt lépett fel a BattaSlam színpadán Kemény Zsófi, akinek már olvasható negyedik önálló kötete (Az aranykor fénykora); Simon Márton, Belányi József, Csider István Zoltán, Pion István, Purosz Leonidasz, Hegyi Zoltán, Bokor Krisztián, akiknek versesköteteik jelentek meg időközben. Igaz, nem fellépőként, hanem érdeklődő barátként itt volt a 2012-es Mikulás-Slamen Szendrői Csaba (azóta két kötet szerzője), aki akkor azt újságolta, hogy a zenekarával elkészítették az első stúdiófelvételüket. Ez a zenekar a mára teltházas koncerteket adó fesztiválcsillag, az Elefánt.

Ugyanígy – baráti érdeklődésből – csatlakozott a közönséghez Sára Gergely, azaz GEGE, aki ugyancsak klubokat megtöltő rapperként mozgat meg tömegeket. Ám a 10 év alatt nem csak ezeken a téli esteken jelent meg a slam poetry városunkban. Bemutatkozott a műfaj az (ugyancsak szép emlékű) Százhalombattai Ifjúsági Zenei Napokon, volt tematikus tavaszi slam, mikor a „folyóval” kapcsolatban kellett szöveget alkotni, máskor adott szavakat kellett felhasználni. Szervezett a SZIKE különböző work shopokat, ahol a műfaj legjobbjai – Simon Márton, Horváth Kristóf „Színész Bob” – vezettek írói és előadói foglalkozásokat.

Doma, az idei győztes 2012. decemberében találkozott először a műfajjal. Akkor azért ment el az első Mikulás BattaSlamre, mert azt hallotta, hogy ott esetleg találkozhat Saiid-dal. Süveg Márk Saiid, a méltán közkedvelt Akkezdet Phiai (AKPH) kéttagú rapformáció egyik tagja, slammer. (A másik tag, Závada Péter mára költő, drámaíró.)

A slam poetry 2006-ban jelent meg Magyarországon, de az igazi berobbanást 2009 környékén az AKPH hozta el a műfajnak, mikor koncertjeiken, szövegeikben népszerűsíteni kezdték („van most ez a slam poetry, nem vágod, hogy kik írják?”). Igaz, Doma 2012-ben nem találkozott Saiiddal, de találkozott a slam poetryvel. 14 évesen elkezdett szövegeket írni, versenyekre járni, sikereket aratni. Egyik alkalommal büszkén újságolta, hogy a slamjével megríkatta Saiidot (akivel tehát végre találkozott). Aztán elkanyarodott a slamtől, leérettségizett, majd elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetem drámainstruktori szakát.

Jelenleg a budapesti Radnóti Miklós Színházban szervez színházi nevelési foglalkozásokat, és drámacsoportokat vezet általános és középiskolás gyerekeknek. A tavalyi BattaSlamen tért vissza, újra szövegeket kezdett írni, amelyekben leginkább a hazai közéletet boncolgatja, könnyed formában ugyan, de mélybe vágó gondolatokkal. Idén ismét bejutott az Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjébe, megnyerte a BattaSlam-et, és Saiiddal is (újra, és azóta már többször) találkozhatott, sőt együtt rappeltek.

A X. BattaSlamen ugyanis tényleg ott volt Saiid, igaz, nem slammerként. Az óvárosi közösségi ház színházterme kínálta a lehetőséget, hogy az este egészüljön ki koncerttel is. Az Akkezdet Phiai régi formájában már nem koncertezik, de 4Raize és DJ QCee támogatásával, régi AKPH számokkal és új szerzeményekkel sikerült Saiidnak remek rap-eseménnyel koronázni a X. BattaSlamet. Több alkommal reflektáltak Százhalombattára, a slamre, élvezték a budapesti tömeges megőrülések után a családias, vidéki hangulatot. A közönség az elejétől együtt énekelt/szövegelt a rapperekkel, majd az egyik számnál Saiid lenyújtotta a mikrofont a színpadról, ami aztán Doma elé került – így azt együtt adták elő Saiddal.

Akárcsak az első, 2012-es BattArtot, az idei slamet is a SZIKE szervezte. Az időközben sokat fejlődött egyesület, kiegészülve az Ifjúsági Műhellyel továbbra azzal a céllal szervez különböző eseményeket, hogy közösséget kovácsoljon, segítsen egymásra találni az azonos érdeklődésű fiataloknak. Szervezőként a legnagyobb öröm és visszaigazolás egy rendezvény sikeréről: boldognak látni a résztvevőket, közönséget és a fellépőket egyaránt. Látni őket masszív közösségként. És ez ezúttal is szívmelengetően jól sikerült. Régi barátok találkoztak újra egymással, és új barátságok szövődtek.
Bár nehéz megmondani, hogy az idei, téli BattaSlam pontosan hányadik volt a sorban, az biztos, hogy nem az utolsó!