A közösség az összetartozást jelenti

25 éves a Nyugdíjas Pedagógus Klub

Szegedinácz Anna

25 esztendő alatt felnőtté érik az ember és családot alapíthat. Egy nyugdíjas klub számára talán még nagyobb idő ez a negyed század, hiszen számunkra már nem annyira előre, mint visszafelé folyik az idő. Mégis, a közösséggel megélt élmények feledtetni tudják a múlását, értelmet adnak a hétköznapoknak. Kiemelnek bennünket egyhangúságából, ünneppé varázsolják a mindennapokat. Erről a negyedszázadról kérdeztem Nagy Györgynét, a klub vezetőjét, aki 12 éve gondoskodik arról, néhány aktív segítőjével, hogy valóban megszépüljenek ezek a tartalmas együttlétek.

Hogyan lettél a klub tagja, hiszen tudomásom szerint nem vagy pedagógus?

Valóban nem vagyok pedagógus. Munkás éveimet a számvitel, pénzügy, ellenőri szakterületen végeztem. 2000-ben mentem nyugdíjba és elhatároztam, belépek valamelyik battai nyugdíjas klubba. Utolsó munkahelyem a Dunastyr volt, ahol főkönyvelőként dolgoztam, de ennek a cégnek nem volt nyugdíjas klubja. Az utolsó előtti munkahelyem pedig a MOL volt, ahol húsz évig dolgoztam pénzügyi és belső ellenőrzési munkakörben. Nekik már volt nyugdíjas klubjuk, az OMNYE, de oda azért nem mehettem, mert nem a MOL-tól mentem nyugdíjba.
A pedagógus klub úgy került a látókörömbe, hogy a Liszt Ferenc kórusban megismertem Harangozó Sándorné Jucikát, akivel már 1973 óta együtt énekeltünk, azaz 2000-ben már 27 éve. Jó barátok voltunk és az ő hívására lettem a pedagógus klub tagja, melyet a férjével, Harangozó Sándorral együtt vezettek. Kedvesen fogadtak, rövid időn belül sok jó barátra leltem.

Kik alapították, kik a tagjai?

A klubba nyugdíjas óvodai és iskolai pedagógusok és azok hozzátartozói – férjek, feleségek, testvérek és barátok járnak. Jelenleg a klub létszáma 56 fő, ebből 30-an pedagógusok, 26-an pedig hozzátartozók, barátok.

Mikor lettél a közösség vezetője?

2011-ben már tíz éve voltam a klub tagja. 2010-ben a Harangozó házaspár úgy érezte, elfáradtak és év végén lemondtak vezetői tisztségükről. A klub tagjaiból alakult jelölő bizottság utódot keresett helyettük, aki vállalná a vezetői feladatokat. Egy pedagógus házaspárt és engem jelöltek a posztra. Végül a közgyűlés előtt, nyílt szavazással, nagy többséggel engem választottak vezetőnek és én elfogadtam azt.

Milyen céllal és programokkal indult a kezdet kezdetén, majd amikor a felelős vezetője lettél, mi változott a klub életében?

Már 25 éve, hogy az akkori fiatal nyugdíjas pedagógusok úgy gondolták, kellene egy kis csoportot alakítani, akik havonta egyszer-kétszer összejönnek valahol, ahol feleleveníthetnék a közös emlékeiket az iskolában vagy óvodában történtekről. Beszélgethetnének az élményeikről, a jelenükről, a jövőjükről.

Az elgondolást tettek követték. Szuláné E. Laura és Kovácsné Borika szervező munkája eredményeként létrejött a NYUPEK (Nyugdíjas Pedagógus Klub). Vezetőjüknek a Harangozó házaspárt kérték fel, akik örömmel vállalták a feladatot és 13 éven át vezették a klubot. Rövid időn belül a 3-as iskola egyik termében helyet is kaptak a klubnapok és egyéb összejövetelek megtartására.

2011-től a NYUPEK önálló civilszervezet lett – egyesület – mely klubnapjait havonta egy alkalommal a Barátság Kulturális Központban tartja. Az új vezető én lettem, azóta vezetem a közösséget. A vezetőváltással a klub célja nem változott: vagyis legyünk egy jó közösség, szervezzünk jó programokat. Vegyünk részt a városunk társadalmi és kulturális életében.

A kezdet soha nem könnyű. Először a választott vezetőséggel megbeszéltük, hogy kinek, milyen feladatot kell ellátni. Utána be kellett jelenteni a személyi változást a Cégbírósághoz, az Adóhivatalnál, az Önkormányzatnál, az OTP-nél, ahol a pénzeszközeink voltak. Megváltoztattuk a működési helyünket, az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumból átköltöztünk a Barátság Kulturális Központba.

A tagok javaslatai alapján a heti két alkalom helyett havonta egy találkozót terveztünk. Az előző időszakban kialakult és megszeretett programokon nem változtattunk, megmaradt a havi névnaposok köszöntése, a nőnapi, karácsonyi ünneplések, évadzárók tartása, kirándulások, gyógyüdülések szervezése.
A változás csupán annyi volt, hogy más segítők végezték el a feladatokat. A programok mennyiségét és minőségét az önkormányzattól kapott támogatások is – saját költségvállalások mellett – befolyásolták.

Mit jelent számodra ez a közösség, majd vezetőjének lenni?

A közösség számomra az összetartozást jelenti. Hasonló érdeklődésű emberekkel egy közösségben lenni éltető öröm. Közösséggel sokkal többet lehet elérni, mint egyedül. Egy jó társaságban szeretetet adunk és kaphatunk, ami örömet okoz. Örülök, hogy tagja lehettem, lettem a pedagógus klubnak, számtalan örömteli órát éltem át közöttük és sok barátom lett.

Egy közösség vezetőjének lenni nem könnyű, vagyis nehéz. Felelősségteljes, fárasztó, sokrétű sokoldalú feladatokat jelent. Viszont egy jól sikerült program után látni az örömet, jókedvet a társaságon, nagyon jó, felemelő érzés.

Milyen programjaitok voltak az elmúlt 12 év alatt?

A programjainkat a BKK NYUPEK naplójában folyamatosan rögzítjük. Fotókat is készítettünk a 12 év eseményeiről. A vezetésem idején nem csak az aktuális névnaposokat ünnepeltük meg, de a nőnapokat, ahol szintén virággal köszöntöttük az ünnepelteket. Évadzáró bulikat tartottunk nyár elején, általában a szabadban. A karácsonyok megünneplése sohasem maradt el. Budapestre 11 alkalommal kirándultunk, ahol megismertük a főváros nevezetességeit. Jártunk a Zeneakadémián, a Szépművészeti Múzeumban, a Vigadóban, a Mátyás templomban, az Országházban, a Dohány utcai zsinagógában, New York Kávéházban, a kőbányai Szent László templomban, a Róth Miksa Múzeumban, megnéztük a Tutanhamon kiállítást. Látogatást tettünk a Budavári Palota Szent István termében, a Néprajzi Múzeumban, a népligeti Magyar Zene házában.

Kirándultunk az ország minden szegletében, de eljutottunk Burgenlandba, a Vajdaságba és a Felvidékre is. Meglátogattuk: Kismartont, Doborjánt – Ausztriában. Eszéket, Dakovót, máskor Zentát, Szabadkát a Vajdaságban, Niklát, Zágrábot Horvátországban. Szlovákiában Horpács, Mohora, Csesztve, Szklabonya, Kékkő, egy más alkalommal Nyitra, Pöstyén volt az úticélunk.

Itthon: Mohács, Szekszárd, Kisbér, Ászár, Majkpuszta, Komárom, Nagyatád, Buzsák, Csurgó, Székesfehérvár, Veszprém, Zirc, Ráckeve, Edelény, Boldva, Miskolc, Vác, Vácrátót, Esztergom, Dobogókő, Sümeg, Ópusztaszer, a Fertődi kastély, Fertőrákosi kőfejtő, Kalocsa, Hajós, Kápolnásnyék, a Pákozdi Katonai Emlékpark, a Dinnyési Várkert, a Kisbalaton, Tata, Martonvásár, Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum, Kiskörei Kilátó, Nádasladány, Várpalota meglátogatása, látnivalóinak megismerése volt -mindösszesen 23 alkalommal – volt.

Tizenkét alkalommal vettünk részt 6 napos gyógyüdüléseken: Gunarason, Berekfürdőn, Gyopárosfürdőn, Makón kétszer is, Sárváron, Kecskeméten, Kaposváron, Nyíregyházán – a Sós-tó, Állatkert, tiszadobi Andrássy kastély megtekintésével, Szigetváron – a pécsi Zsolnai negyed meglátogatásával, Győrben – pannonhalmi kirándulással egybekötve és Szegeden.

Magyarország gyönyörű, a látnivalói életre szóló élményt jelentettek nekünk, ahogyan a találkozásaink is mindenkor.

Hogyan készültetek a 25 éves Jubileumra?

A 25 éves Jubileumra színes, képes emlék kiadványt készítettünk. Sok fotót válogattam hozzá – melyek a programjainkon készültek – az írásos megemlékezések mellett. Az emléklapot többen készítettük el. Részt vettek az anyag összeállításában: Péli Zsuzsa, Damakné Ferenczi Anna és Pál Attiláné. Felelős kiadója én magam voltam, a szerkesztője Szegedinácz Anna. A kiadvány igényes nyomdai munkáit a Hírhalom Egyesület végezte el. A városi önkormányzat is részt vett a pénzügyi támogatásában.

2022. november 22-én az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban ünnepeltük meg a közösség fennállásának 25 éves Jubileumát. Jelenlétével megtisztelt bennünket Vezér Mihály polgármester úr és Török Sándor alpolgármester úr is. A jó hangulatú program méltó lezárása volt annak a 25 évnek, melyen tizenkét évig a klub vezetője lettem, lehettem.

A közösség nevében Nagy Ferencné Kamilla így köszönte meg a sok évi munkát:

Egyrészt azoknak a nevében, akik, ha nem is a klub alakulásától, de a te vezetésed óta első perctől veled voltak, másrészt azoknak a nevében, akik betegség vagy egyéb okok miatt nem tudnak itt lenni és erre külön megkértek, szeretnék köszönetet mondani sokéves munkádért.
Hogy mit jelentett nekünk a klub? Nagyon röviden a leglényegesebbek: A sok-sok éven keresztül jókedvet, vidám, kellemes sokszor nótás kirándulásokat, jobbnál jobb programokat. Többeknek a valahova tartozást jelentette, életre szóló bartáságok közöttetek.
Az üzenet: Pihenj ki minket, van mit. Nagyon jó egészséget, nyugalmat, boldogságot kívánunk. Nagyon szépen köszönünk mindent, gondolj ránk szeretettel!

A szavak meghatottak. Csak annyit tennék hozzá, hogy köszönöm nektek! Megérte.