A győztes jogán

Mónus József, a „Farkas” Battán

Szegedinácz Anna

Többszörös világbajnok íjász volt a vendége előadásával a KÉSZ Százhalombattai Alapszervezetének a Zenálkó Etel Óvárosi Művelődési Házban, 2019. június 30-án vasárnap délután. „A győztes jogán megmutatni a világnak a magyar zászlót” címmel tartott előadást, filmvetítéssel győzelmeiről, életéről, céljairól.

Mónus József rendkívüli egyéniség. Hazaszeretete, hitvallása példaértékű minden ember számára, aki magyarnak tudja, vallja magát. A lendületes, mondhatnám fergeteges előadása után három kérdést tettem fel.

Volt-e tudomása arról, hogy vannak nálunk, Százhalombattán is íjászok? Mi az oka, hogy az íjászat újra az érdeklődés és figyelem központjába került, népszerű lett. Mennyire költséges?

A legnemesebb harci eszközünk volt valamikor az íj. Összeköti a mostani világunkat a múlttal. A jelenben harcolunk ugyan, de a múltban vagyunk ugyanakkor. Onnan jönnek az emlékképek. Aki vágyja a magyarság érzését, a magyar zászlót, vágyik arra, hogy előjöjjenek a múlt pillanatai, ha megfog egy íjat, az újrateremtő erő.

– Nem tudtam, hogy lesznek battai íjászok az előadásomon. Második kérdésére válaszolva azt gondolom, ha valaki megfog egy íjat, kilövi a nyílvesszőt és boldogságot érez, akkor valahol a múltban van.

Régi fegyvereink, régi szokásaink, nyelvünk használata, a zászlótudat, régi bástyáink, harcaink helyszínei felidézik azt, amit már vélhetően megéltünk. Mert fontos a múltat megkutatni, az ember rájön arra, a világ szükséges. Magyar múltunk szenvedélyekben gazdag. Dicsőség, büszkeség, győzelmek fénye a Földünkön. Nem divat ez, ezt a régi érzést akarja az ember újra érezni általa.

Vannak történelmi nagyjaink. Mi magyarok vagyunk, ezért akarunk a magyarokhoz tartozni. Felsorakozni zászlóink, jelképeink mögé. Múltunk büszkeségünk, tisztességünk mögé. Itt élünk, ez a múltunk, a sorsunk.

A feleségem fizetéséből élünk boldogan – aki tanítónő. Én otthagytam a „gazdasági világot”. Amit az íjak készítéséből, előadásokból összegyűjtök, a versenyekre költöm. Ehhez évente 3-4 millió forint kell.

Tiszta lélekkel, mindent megteszek a céljaimért. A test gyarló és esendő – az enyém szétszakadva –, de a lélek erős. Addig megyek, míg a lelkem viszi ezt a testet.