A képviselő naplója

Szabó Gábor beszámolója

Gyorsan szaladnak a hónapok, bár az utolsó kettő, a március és az április igencsak mindenki türelmét és idegeit ugyancsak megviselte. Külön olvashatják a vírus szóló beszámolómat, a munka azonban nem áll meg, így aztán van miről beszámolnom.

Több éve húzódó lakossági igényeknek megfelelően kihelyezésre került az óvárosi (régi) óvoda melletti a temetőhöz vezető lépcsőhöz négy napelemes lámpaoszlop. A visszajelzések alapján jól működnek és a téli időszakban még nagyobb hasznára lesznek az arra közlekedőknek.

A faluban található négy szelektív hulladékgyűjtő szigetből a nem megfelelő használat miatt a Szent László úton található és a Kossuth Lajos utcai megszüntetésre került. A lakók által többször kért felszámolás miatt a Révész utcában és a Régészeti Parknál található gyűjtők bővítésre kerültek.
Ezek bekamerázásának lehetőségét javasoltam de a jelenlegi helyzetben a finanszírozása nem biztosított. Addig is a nyilvánosság bevonásával törekszem a „rend” betartására felhívni a figyelmet!

Amíg a Százhalombatta Város Önkormányzata által biztosított varrott maszkok kiosztásra nem kerültek, egy érdi vállalkozó barátom 2 x 120 db maszk felajánlását osztottam ki, azoknak, akik igényelték.
A türelemmel várt háztartásonként 3 db varrott szájmaszkot minden család postaládájába eljuttattuk önkéntesek segítségével.

*

Április 22-én és május 22-én videokonferencia keretein belül Polgármester Úr és a képviselő-testület tagjai megbeszélést tartva véleményeztek és javaslatot tettek. A legfontosabb a 2020. évi költségvetés egyensúlyba állítása és a járványveszély miatti módosítások ismertetések. Úgy gondolom átcsoportosításokkal városunk önkormányzata minden tőle lehetőt megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett.

*

A lakosok segítése és a felajánlások eljuttatása ebben a hónapban is folytatódott. Senki nem maradhat segítség nélkül. Az összefogásnak hála mindenkinek lehet mosolyt csalni az arcára és reményt ad a jövőre nézve.
A Kossuth Lajos utca játszótér felőli részén található két darab száraz fa is kivágásra került, az őszi ültetési időszakban pótolni fogom ezeket.

Megemlítendő a folytonos lakossági panasz a jelenlegi rossz közlekedési morálra az állandó gyorshajtásokra. Különösen felháborító ez a 30-as övezetekben, illetve a lakó, pihenő övezetekben. A lehel utca 19-26. számnál található kanyarnál is ez ügyben kérvényezik a forgalomlassító küszöb vagy fekvőrendőr kialakítását.

Közel két hónap elteltével elszállításra került településrészünkről a zöld hulladék. Javaslataim között szerepelt a havi kétszeres elszállítás, de a nyári hónapokban marad az egyszeri szállítás. Ezzel kapcsolatban a Polgármester Úr fog tájékoztatást adni.

Ezúton szeretném felhívni a figyelmet, hogy az Eperfa utcába a Szabadság útról behajtani tilos! Többen jelezték ezt a problémát. A szabályszegők a tiltó tábla kései észlelését jelezték, így a főútra egy jobbra kanyarodási tiltó tábla kihelyezése van folyamatban.

Április végén több felajánlónak köszönhetően a helyi polgárőrségünk tagjai ellátmányt kaptak megnövekedett munkájukat elismervén. A Kockás Kifőzde tulajdonosának, Osánd Dénesnek és Bankos Barnabásnak köszönhetően a májusi és júniusi hétvégeken szolgálatban lévők ebédjét is biztosítják.

Pár mondat a jövőről: június 20-án az óvárosi focipályán immár 6. alkalommal kerül megrendezésre. Az Óvárosi Focikupa részletes programja később található lesz a plakátokon és a Facebookon. Minden érdeklődőt szeretettel várják az Óvárosi Papírkutyák és a Battai Íjászok.

Vírusnapló

Talán még a közöttünk élő nagyon idős emberek emlékeznek az olyan kifejezésekre, mint kijárási tilalom (most csak korlátozás), kötelezően előírt szabályok. Most egy egész világ megtanulta, hogy mi az, amikor a háborúk alatt mindenki köteles volt engedelmeskedni. Az más történelmi helyzet volt, de az eredmény ugyanaz. Sok ember megtanulta, hogy mi az ha nincs élelmiszer, előírás szerint tud bevásárolni, gyógyszertárba menni, nincs teljes körű orosi ellátás, kijárási tilalom.

Mi itt Magyarországon és szűkebb lakóhelyünkön, Százhalombattán remélhetően elkerültük a azokat a szörnyű dolgokat, amik nagyon sok országban bizony naponta szembesültek az ott lakók. Kevés élelmiszer, közös sírba temetett halottak százai, de remélhetően ezt sohasem fogjuk megismerni.

A tizenhárom „vírusos” hét után kijelenthető, hogy Százhalombattát, azon belül Óvárost megkímélte a koronavírus. Ez vajon minek köszönhető? Úgy gondolom, az eredményes védekezésnek, a megelőzésnek, a battaiak fegyelmezettségének. Bármelyik is vagy mind a három köszönet azoknak, akik tartották a frontot ezekben az különleges körülményekben.

Hivatalosan nem volt fertőzött a faluban , önkéntes karanténban természetesen voltak itt is. Többen jelezték, hogy láttak piros cédulát kiragasztva a kerítés kapujára. Ez nem a betegséget jelezte, hanem a külföldről hazatérőknek kellett önkéntes karanténban vonulni, vagy akik esetleg érintkeztek vírus hordozókkal, de maguk nem kapták el.

A városunk által vásárolt vírustesztekből először az Egészségügyi központ, az Idősek Otthona, a Polgármesteri Hivatal, a Szákom Kft, a Sporthalom Kft és a média dolgozóit szűrték. Utána következtek a nagyvállalatok és a kereskedelmi dolgozók.

Mint képviselő, én is sorra kerültem. Nem mondom, hogy nem izgultam, mert, mint képviselő és egy házhoz szállítással foglakozó cég munkatársa fokozottan ki voltam téve fertőzésveszélynek, ahogyan sok más, aki munkája miatt nem tudott otthon maradni. Ahogy reméltem az eredmény negatív lett.

Munkahelyem már a az elején megtette az óvintézkedéseket (a termékek fertőtlenítése, szájmaszk, kézfertőtlenítő, védőszemüveg), így mindent megtettünk a megelőzésre. Így aztán, amikor megkerestek a rengeteg felajánlással, hogy juttassam el a rászorulóknak, már nyugodtabban tettem eleget a kéréseknek, tudva nem teszek ki senki veszélynek. Egy 15-20 nevet tartalmazó lista van a birtokomban, akiknek mindig elkél a segítség. Meg kell mondanom, hogy rendkívüli segítő készséggel találkoztam ebben az időszakban és bízom benne, hogy ez így is marad, hiszen sokan fognak a sok segítség ellenére is kilátástalan helyzetbe kerülni. Lehetőségeim a segítség terén azonban korlátozottak, így a VCSGK munkatársait kértem meg és ők készségesen segítettek.

Mára eljutottunk odáig a korlátozás feloldásával, hogy a bevásárlások igénye megszűnt, a szépkorúak is maguk végzik a megfelelő szabályok betartásával.

A járványhelyzet alatt a Polgárőrség és a Rendőrség fokozott jelenlétét jól fogadták, sőt további igényüket fejezték ki városrészünkben.
Tudom, hogy naponta hallják a médiában, hogy bár nagyon sok az engedmény, de a vírus még köztünk van. Rajtunk múlik, hogy egészen eltűnjön és, amit mindnyájan remélünk: nem is jön vissza.

Szabó Gábor
települési képviselő
Elérhetőségeim: 06 20 222 29 30
szabogabor@mail.battanet.hu