A kevesebb több, a mentes jobb

Mentes Anyu Százhalombattán

Balpataki Katalin

Nemes Dórát nem kell bemutatnunk a százhalombattai újságolvasónak, hiszen éveket töltött a Hírtükörnél újságíróként, szerkesztőként. Nemcsak ide született, de itt alapított családot, itt fedezte fel és kísérletezte ki azokat a konyhai ötleteket, recepteket, amelyek országszerte híressé tették. Mióta betette a lábát a konyhába, igyekezett egészséges ételeket készíteni. Több évtizednyi tapasztalatát 2020-ban egy szakácskönyvben adta közre. Azóta még két kötet született, szintén egészséges és mentes ételreceptekkel, tippekkel. Az elmúlt három év történéseiről, terveiről Mentes Anyuval, a százhalombattai Nemes Dórával beszélgettünk.

– Három év alatt három kötet, utánnyomások. Ez azt mutatja, hogy igény van az egészséges, mentes, változatos étrendet bemutató szakácskönyvekre.

– A könyvek eladásával a kiadó is és én is határozottan elégedettek vagyunk. Sőt, az én várakozásaimat, de még az álmaimat is felülmúlta. 2020-ban, a karácsonyi szezonra jelent meg az első kötet, rá egy évre a második és újabb egy évvel később a harmadik. Több ezer példányt nyomtunk mindegyik kiadványból, az első kettőt már után is kellett nyomni a harmadik megjelenésével egyidőben. 

Az olvasói visszajelzések is azt igazolják, hogy van erre igény. A legtöbb olvasói visszajelzést azzal kapcsolatban kapjuk, hogy köszönik a munkánkat, a recepteket, mert valóban családbarát receptek, fél-egy óra alatt elkészülnek. Biztos, hogy sikerül, nem fog a kukában landolni és változatosak. Az uzsidoboztól az ünnepi asztalig minden alkalomra és a hét minden napjára készíthetünk finom, egészséges ételt.

– Sokan csak akkor gondolkodnak az egészséges, mentes táplálkozás bevezetésén, ha egészségügyi problémák merülnek fel. Nálad nem így indult.

– Én mindig szerettem kísérletezni az egészséges ételekkel, hozzávalókkal, hogy ezt-azt kicserélek, helyettesítek, kihagyok. Nem azzal a szándékkal, hogy mentes legyen, hanem, hogy a végeredmény egészségesebb, ugyanakkor finom legyen. A receptjeimet folyamatosan tesztelem a családtagokon és a baráti körömön. Néhány éve egy munkám kapcsán megismerkedtem Csonka Balázzsal, a Dívány akkori főszerkesztőjével. Ekkor kezdtem el a www.divany.hu oldalon megosztani a „komoly” szűrőn átment receptjeimet és innen indult a könyvkiadás ötlete is. A könyv összeállításában már Szarka Dorka, dietetikus szakértő és séfek is segédkeztek.

Közben a kamasz lányaim inzulin­rezisz­tensek lettek, így adta magát, hogy a nekik kikísérletezett receptekből álljon össze a második szakácskönyv, amely kifejezetten cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak ajánlottunk. A harmadik kötetben ötven kedvelt mentes receptet válogattunk össze a visszajelzések alapján.

– Egészséges konyhát vezetsz óriási tapasztalattal, a lányaidnál kialakult inzulinrezisztencia azért kihívás volt?

– A kamasz lánykáimnál néhány éve alakult ki inzulinrezisztencia, de szerencsére más érzékenységük, vagy allergiájuk nem volt. Mivel a mentes konyhában is jártas voltam annyira nem voltam elveszve, mint egy teljesen kezdő. Ráadásul az első könyvem óta együtt dolgozom dietetikus szakértővel is. Egy teljesen speciális étrendet kellett kialakítani. Ennek megfelelően kezdtem kísérletezni, fejleszteni a recepteket.

A mentes étrend hatására a lányoknál mára elmúlt az inzulinrezisztenica. Szerencsés vagyok, mert a családom egyik tagja sem allergiás és így „csak” meggyőződésből tartjuk szem előtt az egészséges életmódot, a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet. Aminek következtében az általános közérzetünk jó, szinte soha nem beteg senki, vagy ha mégis, nagyon gyorsan, könnyen meggyógyulunk. 

– Szinte közhely, hogy az egészséges és mentes táplálkozás drága.

– A mentes alapanyagot ugyan aranyárban, de lehet kapni. Hatalmas a választék, nagyrészt helyben is beszerezhetők. Nagyon jól ellátott a Szent István téri biobolt, a netes rendelések, a futárszolgálatok, csomagátvevő automaták elterjedésével akár másnapra is meg tudjuk rendelni, amit csak akarunk. Mindig vannak akciók is, ezeket érdemes figyelni.

– Három év alatt három könyv és folyamatos receptalkotás. Mit csinálsz most?

– Szerintem még bőven van lehetőség a mentes receptekben. Vannak ötleteim, terveim, de egyelőre a családra koncentrálok. Most a tíz hónapos pici babámmal itthon vagyok és még nem döntöttem el, hogy mikor szeretnék visszatérni a munka világába. Amikor várandós voltam, beszélgettünk a könyveim állandó dietetikus szakértőjével és ő javasolta, hogy ha az anyukának nincs allergiája vagy érzékenysége a terhesség alatt sem kell mentesen táplálkozni. Már bizonyított tény, hogy azok a babák, akik az anyaméhben nem találkoznak a különböző allergénekkel könnyebben lesznek később érzékenyek. A várandósságom alatt én orvosi kontroll mellett tartottam a szénhidrátdiétát, de egyéb mentességre nekem sem kell odafigyelnem.

Fotók:
Mentes Anyu szakácskönyve
www.feminashop.hu