Napos-Holdas Meseház az Óvárosban

Szegedinácz Anna

Nem tegnap volt, amikor utoljára jártam abban az épületben, ahol ma ez a nagyszerű intézmény működik. 1969 szeptemberében házasodtunk össze a férjemmel és akkor jártunk ott, a boldogító igen kimondásakor. Aki Százhalombattán született és él, nincs olyan zeg-zuga, épülete, helyszíne a városnak, amelyhez szép emlékeivel ne kötődne.

A zárt kaput Szélpál Eszter, a családi bölcsi vezetője nyitotta ki. Bent gyermekbarát, színes környezet fogadott. Ebéd utáni szieszta időszakában érkeztem éppen, nagy csend volt, a gyerekek az igazak álmát aludták. Eszterrel az irodájában beszélgettünk. Az utolsó évek megélt eseményeiről kérdeztem, a covid időszakáról, energia gondjaikról, programjaikról, a bölcsőde életéről.

Szélpál Eszter: A faluban – a Szent László utcában – volt már korábban egy családi ház, ahol működtünk. Az alsó légtérben volt a bölcsi, az emeleten pedig mi laktunk a férjemmel. Jött a covid és sajnos el kellett onnan jönnünk.

Maga a bölcsi 13 éve üzemel, vagy talán ennél is több. Édesanyám Szélpál Stefánia és nagynéném Rédli Éva – mindketten óvópedagógusok és drámapedagógusok – ők kezdték a NaposHoldast. A covid miatt kellett szüneteltetni két évvel ezelőtt. Ezután kaptuk a lehetőséget arra,hogy beköltözzünk a mostani-régi falusi óvoda épületébe.

Nehéz volt az elmúlt időszakban talpon maradni, de szerencsénkre sikerült. Nagyon reklámozni sem kell magunkat, mert szájról-szájra terjed a hírünk. Mindig kis csoportokban dolgozunk, ami a szülőknek is egy nagy pozitívum. Jelenleg egy csoporttal üzemelünk. A foglalkoztatottak életkora 1,5-4 esztendő. Ketten vagyunk a csoportban a gyermekekkel de van dadusunk is és több fejlesztő pedagógus is megfordul nálunk egy héten

Hogyan oldjátok meg az étkeztetést?

Mi főzünk a gyermekek számára, igyekszünk minél egészségesebben táplálni őket, hiszen már ebben a korban is nagyon fontos a táplálkozás. Cukros üdítőket nem adunk, adunk viszont sok gyümölcsöt, zöldségfélét. Minden nap négyszer étkeznek a gyermekek, a reggeli érkezési sorrendben történik, utána foglalkozások vannak, aztán tízóraizunk és kimegyünk az udvarra játszani.

Mivel közel vagyunk a Duna-parthoz, sokszor megyünk ki piknikezni a természetbe is. A part remek lehetőséget nyújt, hogy a gyerekek felfedezzék a természet adta csodákat. Ezt követi az ebéd és utána pedig alvás, ahol egy jóízű mese után mindenki álomra hajtja a fejét. Ébredés után uzsonna, aztán még egy kis játék, amíg szülők meg nem érkeznek a gyemekekért. Reggel 8-tól délután 4 óráig tartunk nyitva.

Mi történik, ha késik a szülő?

Természetesen megvárjuk a szülőket, mindenkivel előfordulhat egy kis csúszás. Dugóba keveredik, vagy más ok miatt késik. Rugalmasak vagyunk.

Honnan jönnek hozzátok a gyerekek?

Vannak az óvárosból, a városból, Duna­füredről, Halásztelekről, Érdről, Budaörsről. Most éppen Beloiannisból is. Volt, aki Velencéről járt hozzánk. Bárhonnan az országból jöhetnek a gyermekek.

Sok szülő az interneten talál meg bennünket. Felkelti figyelmüket a nevelési szemléletünk, hogyan bánunk a gyermekekkel, hiszen az a célunk, hogy a picik szabadon, biztonságban és állandóságban legyenek. Ez az első kis lépcsőfok a nagy világ felé, így fontos számunkra, hogy minél gördülékenyebben, szeretetteljes környezetben legyenek a csöppségek.

Van lehetőség bérletre is. Heti két, illetve három napos foglalkoztatásra, délelőtti-délutáni kontstukciók. Ez a kis létszám nagyon gyorsan betelik. Szeptemberre már vannak előjegyzéseink, van, aki már két évre előre jelentkezett.

Hogyan éltétek át a covid időszakát, mit jelent a mostani energiaválság?

Mi felnőttek maszkban dolgoztunk. Minden nap ózonnal fertőtlenítettük az egész épületet. Fokozott fertőtlenítést alkalmaztunk az ajtókon, kilincseken, az előszobában, ahová a szülők bejönnek. Volt kézfertőtlenítő a szülők számára érkezéskor, távozáskor. Mivel kis csoportban dolgozunk így nálunk talán könnyebb volt ezeket betartani mint egy 120 fős intézményben.

Mi nem magánbölcsőde vagyunk, hanem kifejezetten családi bölcsi. A kis létszám lehetővé teszi, hogy mindenki külön figyelemben részesüljön és megkapja azt a törődést amire szüksége van.

Nagy az épületünk, bérelhetők a helyiségeink, így több mindennek tudunk helyet adni. Szerdánként pszichodráma foglalkozás, más napokon aikidó-edzés van nálunk. A tetőn napelemek vannak. Mindezek segítik a fennmaradásunkat.

Ugyanakkor a megemelkedett energiaárak miatt néhány helyiségben lezártuk a fűtést a téli időszakban. Ahogy melegszik az idő, újra használatba vesszük az emeleti tornatermünket is. Voltak persze lemondások, sajnos, de a szülők támogattak bennünket ebben. Kiálltak mellettünk.

Lassan jön a jó idő, már nagyon várjuk, a gyerekek és mi is. Kimegyünk az udvarra, lesétálunk a Duna-partra ahol mindent megfogunk, megszagolunk, hazahozzuk, lesatírozzuk, átfirkáljuk, hogy minden napra legyen valami kis kincs, amit gyűjtöttünk és akár haza is vihetnek a gyermekek.

Különböző foglalkozásaink vannak, amiket a gyerekek és a szülők is nagyon szeretnek. Kézműves foglalkozások, rengeteg mondóka, vers, zenei fejlesztés, lúdtalptorna, tánc. Sokszínűek vagyunk. Már ebben a kiskorban is rengeteg dolgot tudnak magukba szippantani a gyerekek, elindulnak a társaskapcsolatok, a csoportdinamika, a felfedezés, a játék. Csodálatos látni, ahogy mindennap mennyit fejlődnek, és milyen önfeledt és szép is a gyermekkor.

Mikor van nálatok nyári szünet?

Nincs nyári szünet. Mindig nyitva vagyunk. A szülők többségének dolgoznia kell, és mi igyekszünk nekik ebben segíteni. Azzal is, hogy jó helyen és biztonságban tudhatják a gyermekeiket.