A Napra lehet nézni

Közel 9000 háztartást lát el energiával a Dunai Solar Park

Sikeres próbaüzem után elindította kereskedelmi termelését Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve. A MET Dunai Solar Park a MET Csoport első megújuló energia-beruházása, közel 9000 háztartás ellátásához elegendő villamos energiát termel. A naperőmű, amelynek kapacitása 17,6 MW, részben a vállalatcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű ipari területén épült meg.

A MET Csoport a beruházás előkészítését 2016 elején kezdte meg, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában indult. Közel kétéves előkészítést követően az építkezés alig egy év elteltével, 2018 augusztusában fejeződött be. A sikeres tesztidőszak utána MET Dunai Solar Parkmár kereskedelmi üzemben termel.

A MET Csoport a 25 millió euró értékű beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül hajtotta végre. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházás a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg, így új, értékteremtő funkciót biztosít az eddig kihasználatlan területeknek.

„A MET Csoport új üzleti stratégiájának egyik kulcseleme a sokoldalú eszközportfólió kiépítése, amelynek elengedhetetlen része a megújuló energiaforrások felé nyitás. A fenntarthatósági szempontok mellett üzleti fantáziát és jövedelemtermelő képességet egyaránt látunk benne” – mondta a MET Dunai Solar Park ünnepélyes átadója után Horváth Péter, a MET Dunai Solar Parkügyvezetője, egyben a MET Power üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: „Százhalombatta kiváló, már kiépített ipari adottságokkal bír, a MET Dunai Solar Parknak ideálisabb helyszínt nehezen találhattunk volna.”

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy városunk ad otthont Magyarország egyik legnagyobb naperőművének. Százhalombatta energiatermelésének új mérföldköve a MET Csoport beruházása, amely tisztán zöld fejezetet indít el városunk életében” – mondta Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere.
A MET Dunai Solar Park az első eleme a MET Csoport hazai megújuló portfóliójának.A vállalat további befektetéseket is tervez, összesen 50–100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon.

A MET Csoportról

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A MET Csoport tulajdonosai a vállalat vezetői és alkalmazottai, többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin vezérigazgató. A cég több mint 1700 munkatársa összesen 32 nemzetiséget képvisel.