Az örökbefogadás…

Gólyahír Egyesület

Fabóné Mórucz Kinga

A Gólyahír Egyesület 2000.03.11.-én alakult meg Százhalombattán a bölcsőde épületében. Már előtte is sokat segítettem édesanyámnak, Mórucz Lajosnénak, vagy ahogy mindenki ismerte, Gabikának. Mindig támogattam őt, mert láttam, milyen sokat adott neki lélekben a saját családja mellett.

Anyukámnak mindig is a gyermekek védelme volt a legfontosabb, hiszen védőnő volt. Érezte, hogy a munkáján kívül még többet szeretne tenni az újszülöttekért, a gyerekekért. Azt gondolta, hogy ezt egy egyesület megalakításával, szervezett kereteken belül megteheti. Az egyesület nevét egy örökbefogadó anyuka találta ki, ami anyukámnak nagyon tetszett, így ezt választották.

Eleinte voltak nehézségek, főleg anyagi jellegűek, de ahogy az egyesület jó híre elkezdett a köztudatba beférkőzni, egyre több támogatást kapott. A kiadásokat az adó 1%-ának felajánlásából egyenlítették ki, illetve adományokból, tagdíjakból.

Ez a közhasznú civil szervezet országos lefedettségű volt, minden megyében egy telefonos segítőnk vette fel a telefont, főleg védőnők, akik segítséget tudtak nyújtani a bajba, krízis helyzetbe került várandós anyáknak. Még a mai napig is így van, a kismamák keresnek meg minket és a döntéseiket is maguk hozzák meg. Mi mindig abban segítjük őket, amiben a segítségünket kérik. Semmire sem beszéljük rá őket. Hagyjuk, hogy önállóan hozzanak döntést, és mi ennek a megvalósításában támogatjuk. Sajnos már nincs minden megyében munkatársunk, de akik még karitatívan segítenek, igyekeznek a többi megyében is helytállni.

Édesanyám halálával (2018. július 29.), hatalmas űr keletkezett… mindenkinek nagyon hiányzik. A családok a mai napig emlegetik, nagyon jó szívvel gondolnak rá. Sok családban gólyamamaként emlegetik. Amikor át kellett venni az egyesület vezetését, akkor derült ki, hogy milyen sokrétű feladatai voltak, amit egyedül, mint ügyvezető látott el. Fáradhatatlan és lelkes volt.

A kolléganők átvették a feladatokat, már halála napján is, de egyértelművé vált, hogy ez egy embernek nagyon sok. Édesanyám nyugdíjasként dolgozott, sok munkatársunk pedig főállás mellett végzi ezt a segítő tevékenységet.

Azért, hogy az egyesület ne maradjon vezetés nélkül, össze kellett hívni egy rendkívüli közgyűlést. Arra törekedtünk, hogy a vezetőség lehetőleg több tagból álljon, hogy a feladatokat el lehessen osztani. Így 2019 elején egy taggyűlésen lett megválasztva a mostani elnökség 3 tagja: Mercs Ilona, aki az örökbefogadásokért felelős szakmai vezető, Mócsa Nikoletta, aki a napi szintű feladatokat koordinálja és szervezi, és én, Fabóné Mórucz Kinga, aki az egyesület elnöke lettem.

A további munkánkban igyekeztünk megőrizni minél többet édesanyám szemléletéből. A fő irányadó vonalak megmaradtak, az egy olyan biztos alap, amire bátran támaszkodhatunk. Továbbra is az életet adó anyuka és a szíve alatt hordott gyermek számunkra a legfontosabb. Ha kelengyecsomagot szeretne, akkor azt küldünk az adományokból, ha anyaotthonba szeretne menni szülés után, de nem tudja hol lakjon addig, akkor a krízislakásunkban helyezzük el őket, ha pedig örökbe szeretné adni gyermekét, és így kíván gondoskodni róla, akkor abban. Mindig az életet adó dönt, hogy mit szeretne.

A Covid-19 koronavírus járvány a mi munkák elé is akadályt gördített. Az ügyek intézése a járvány elején kisebb problémákba ütközött, amit sikeresen megoldottunk, illetve a személyes találkozások száma is csökkent.
A gólyahíres programokat le kellett mondani, a születésnapi konferenciánk is elmaradt. Nagyon sajnáljuk például, hogy a Gólyahírnél várakozók találkozóját sem tudjuk megtartani, hiszen azok mindig erővel töltötték fel a nálunk várakozó házaspárokat. Ezen a rendezvényen találkozhattak a korábbi örökbefogadó családokkal és gyermekeikkel is, és láthatták, hogy az örökbefogadási útjuk végén ott fogja majd várni őket is a vágyott gyermekük. Jelenleg 370 házaspár várakozik az egyesületnél. Közöttük vannak olyanok, akik második gyermekre várnak, hiszen az egyesület a második gyermekig segíti a családokat.

Szeretnénk, ha indítanának olyan tanfolyamot, amin a munkatársainkat tovább képezhetjük, hogy többen is tarthassanak tanácsadást a krízishelyzetben lévő várandósoknak.

Örülünk neki, hogy az egyesület meg tudta tartani jó hírnevét, és a munka zökkenőmentesen zajlik. Idén már 16 örökbeadásnál segítettünk, és ebből már 12 jogerőre emelkedett. Édesanyám mindig azt mondta, hogy szeretné megélni az 1000 gyermek örökbeadását, de sajnos ezt nem élhette meg. Idén viszont megszületett és már szerető családjában nevelkedik az ezredik kisbaba, egy kisfiú.

*

Százhalombatta mindig segítette a Gólyahír Egyesület munkáját, anyukámat többször is elismerték munkássága miatt. Ahogy búcsúztatóján a Polgármester Úr elmondta, a város a Gólyahír Egyesület bölcsője. Régebben több minitalálkozót is szerveztünk a pest megyei családoknak, aminek hol a Kulturális Központ, hol pedig az Óvárosi közösségi ház adott otthont. A várakozós találkozókat is Battára szervezzük, hiszen itt ingyen biztosítanak nekünk ehhez helyet és ezért a támogatásért rendkívül hálásak vagyunk.

Reméljük a járvány miatt több rendezvényünk már nem fog elmaradni, és újból visszaállhat minden a rendes kerékvágásba.
A bajban lévő várandós anyák továbbra is a 06 80 203 923-as ingyenesen hívható zöld számon kérhetnek tőlünk segítséget.