Óvárosi Foci Kupa

Mára már hagyomány

Szegedinácz Anna

Meleg, napsütéses időben értem a focipályára, ahol már javában folytak a játékok a nagyszerűen előkészített terepen. Egymás mellett számos csapat vetélkedett az elsőségért délelőtt 10 órától. Óriási tömeg, szurkoló családtagok, rokonok focirajongók népes tábora bíztatta a csapatokat – a kutya melegben – a zöld gyepen. A kicsik az ugróvárban hancúroztak, Szalai Attila főzött, mindenki tette a dolgát. Kitelepült a Százhalombattai Lövész Klub is – Kéri Attila vezetésével – színesíteni az egész napos eseményeket.

Szabó Gábortól – a program főszervezőjétől – kértem gyors tájékoztatást a résztvevőkről, a program menetéről:

– Öt esztendővel ezelőtt vette át az Óvárosi Papírkutyák az ”Óvárosi Foci Kupa” szervezését. 15 csapat vesz most részt – minden korosztályt képviselve 16-tól 60 évesekig. A legkisebbeket, 3-10 éveseket három – egyenlő játékerőt képviselve – csapatba szerveztük. Természetesen kapnak ők is érmeket, kupákat, mint a felnőttek.

Aki aktívan versenyez, a csapatok létszáma – mindenki battai a gyerekekkel együtt – 175 fő. A végeredmény 1-2 óra körül várható, mire a csapatok sorrendje eldől a vetélkedőn. Nem csak a versenyzők nagy száma, de a versenyre adott felajánlások – ajándékok, jutalmak – sokasága is örömmel tölt el. Az értékes, hasznos ajándékok között volt persze sör, bor, vásárlási utalvány, poharak, egyebek. Minden csapatnak jut majd belőle.

Gábort szólította a rendezés kötelessége és a Városi TV, én pedig megnéztem, mit főz Szalai Attila az idén az éhes sportolóknak? Attila hatalmas lábasban kavarta az ételt, miközben interjút adott nekem, a tőle megszokott vidámsággal:

Ötödik alkalommal készítek ételeket az éhes szájaknak itt. A lábasban éppen resztelt májat kavargatok, utána pedig bajor káposztás hús készül majd. Készen van a pincepörkölt, amiben kakas-, pulyka-, körömhús főtt. Az ugyancsak kész Gordiusz-fasírthoz tejfölt, fokhagymás kefírt, lila káposztát, lila hagymát, kenyeret ajánlunk kísérőnek. „Mucika husikája” szponzorunk nagy mennyiségű hideg élelemmel támogatta a programot, melyben kétfajta füstölt kolbász, kétféle füstölt szalonna, csípős mangalica tepertő van. Különösen ez utóbbi lett nagyon sikeres, népszerű a fogyasztók között.

Kik fogják mindezt megenni?

– Elsősorban a „Foci Kupában” résztvevő focisták – a csapatok tagjai -, edzők, bírók, segítők –, akik elősegítették a torna sikerét. Továbbá az íjászok, akik kedvükre és mások örömére íjászkodnak a verseny alatt.

– Kell-e ezért térítést fizetni?

– A hagyomány az, soha. Adakozásból – jó magam, Szabó Gáborékkal együtt megoldjuk a költségeket. Hagyományteremtő jelleggel a „régi módit” vettük elő, összedobjuk a rávalót. Megvendégeljük az óvárosi sportolókat és azokat, akik az „Óvárosi Foci Kupában” részt vesznek.

– Hány főre főztél?

– 160 főre kértek főzést, de itt 300 ember is jóllakhat.

Megköszönve az interjút, további jó főzést kívánva hagytam Attilát dolgozni, majd a Duna-part felé vettem az irányt. Csak délután, 1 óra után tértem vissza a tett helyszínére. Még várnom kellett, míg a csapatok végigjátszották az összes barátságos meccset és kiderült, kik lettek a legjobbak. Megvártam az eredményhirdetést, az ajándékok gazdára találását.

A szervezők, rendezők munkáját dicsérte nem csak a csapatok eredménye, az a családias, vidám, derűs hangulat, amely az egész programot jellemezte.

Álljon itt mementóként a versenyző csapatok sorrendje és a többi elismerés:

A versenyben első lett, kupát is kapott: Sonadoras csapata. Második helyezést ért el az In Team – csoport, aki szintén kupával távozott. A harmadik kupás helyezett a Levin csapata lett.

A többiek helyezése sorszám szerint:

4. Óvárosi Papírkutyák, 5. DLC Öregfiúk, 6. Bankos Team, 7. Kis DIC, 8. Ebatta, 9. G-Pont, 10. CSÁO, 11. Mucika Husikája, 12. Halom Truck, 13. GE METEM, 14. Elit Fc, 15. Mesterlövészek.

A legjobb kapus Telek Marcell lett, aki a DLC Öregfiúk csapatának volt a tagja.

A legjobb játékos: Zágoni Levente a Levin csapatából.

Gólkirály Fábry Olivér az In Team-ből.

A legidősebb játékos Koncsár Sándor volt a Halom Truck-ból.

Végül a legsportszerűbb játékos díját Joó Attilának ítélték meg a Mesterlövészektől.