Betlehem az Óvárosban

Az idén először az óvárosiak a Szent László téren felépítik a kültéri jászolt. Ennek körülményeiről Loós Attilát kérdeztem meg, aki elhozta a jászolt, nem kevés munkával. A decemberi karácsonyfa-díszítésről beszélgettünk az Óvárosi Falusi Közösség tagjaival és eszünkbe jutott, hogy vajon miért nincs a faluban kültéri jászol?

– A templomban van, de nagyon jó és szép is lenne egy kivilágított betlehemi jászol. A gondolatot tett követte, de már ahhoz kevés volt az idő, hogy magunk készítsük el a komplett berendezést, ezért elkezdtünk körebe telefonálni, hogy hol lehet ilyet szerezni, illetve felmerült az élő betlehem is, ami más városokban nagyon jól működik. Kaptunk egy információt, hogy a városnak van egy nagyon rossz állapotban lévő leselejtezett betlehemi jászola, illetve figurái, amit már kidobásra szántak. Elkértem ezt a jászolt és a Falusi Közösséggel együtt, akik lelkesen álltak az ötlethez. Sokan jöttek, felnőttek, gyerekek, a cserkészek és közös erővel kijavítottuk és felállítottuk a Szent László templom előtti kertben.

Tudtommal már sokkal kisebb településeken is van kültéri jászol és van ahol élőben játsszák el Jézus születését. Bár a jászol a faluban van, de minden kedves város lakót szeretettel várunk 2019. decemberben az Ádvent időszakában.