Tápai Vencel, az év első babája

Czifrik Katalin

Minden kisgyermek születésével megváltozik a világ, hiszen mindegyik a jövő reménységét hordozza magában – nemcsak a családja, hanem a tágabb környezete számára is. Százhalombattán 2020-ban az óvárosi Erőmű útra érkezett az első kisbaba, Tápai Vencel január 5-én.

A szülők, Tápai István és Kovács Klaudia csak novemberben költöztek az Almafa utcából az Erőmű úti társasházba, az előzőnél tágasabb lakásba. István Százhalombattán nőtt fel, Klaudia három éve jött Óvárosba Budapestről. Azt mondja, a főváros után felüdülés neki itt élni, elsősorban a nyugalom miatt. Az ifjú anyuka a Pepko vezetőhelyettese volt a szülés előtt, míg párja a Dunai Finomító energiahálózatán dolgozik, és egyebek mellett a talajvíz tisztaságát ellenőrzi. Neki előző házasságából már van két kislánya, akik nagy izgalommal várták öccsük születését. A kisebbik talán aggódott is valamelyest, de mostanra nála is csak a rajongás maradt.

Vencel 16 óra 35-kor jött világra 3700 gramm súllyal és 52 centiméter hosszúsággal a Jahn Ferenc kórházban, dr. Bárány János segítségével. Néhány nap múlva már haza is térhetett az ifjú mama és a kisfiú, akinek a további egészsége felett Hegyiné Soós Ilona védőnő és dr. Ács Beáta gyermekorvos őrködik. Mindkét szakemberrel nagyon elégedett a család.

Az első két nap szinte minden óraműpontossággal történt, Vencel két óránként evett, és semmi fejtörést nem okozott a szüleinek, azóta azonban már volt néhány álmatlan éjszaka. Klaudia szerint nehéz megállni, hogy az ember ne aggódja agyon magát, de nagy segítség számára István, aki már tapasztaltabb a gyermeknevelésben.

A „falu” és a város jókívánságaival és ajándékaival érkezett a fiatal családhoz Vezér Mihály polgármester és Szabó Gábor óvárosi képviselő január 24-én. A vidám és meghitt hangulatú látogatást végig aludta Vencel, aki azonban így is nagy hatást gyakorolt az önkormányzati „delegáció” hölgy tagjaira. A polgármester és a képviselő egyformán örömének és büszkeségének adott hangot, Szabó Gábor különösen boldog volt, hogy az első baba Óvárosba, ráadásul egy régi ismerős, kedves barát otthonába született idén.

A szülők elmondták, hogy nagyon nagy várakozás előzte meg kisfiuk születését, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, kicsit fáradtak, de mindannyian tökéletesen egészségesek és boldogok. Boldogságukban pedig az önkormányzattól érkezett látogatók is boldogan osztoztak. Persze, „mindenütt így van ez a nagyvilágon, ha egy kisgyerek megszületik. Mert a kisgyerek egyszer felnő, s talán sikerül neki, hogy a könnyeket nevetéssé, a gyűlöletet szeretetté, az ellenségeket barátokká változtassa.”