Egy kiállítás apropóján

Nagy-Rakita Melinda

A „Matrica” Múzeumban 2020. október 13-án megnyílt kiállítás témája Százhalombatta elmúlt 50 éve. Az az ötven év, amely alatt egy kis falusias településből felnőtt egy élhető, szerethető kisváros

Amikor 1974-ben mi – az akkor még három tagú kis család – megérkeztünk ide, Százhalombatta már néhány éve hivatalosan város volt. A háztömb, amelynek a középső részébe költöztünk, utolsó harmada még épült. Mögöttünk a szántóföldön elsárgult kukoricaszárakat zörgetett a novemberi szél, de a csapból meleg víz folyt, a radiátorból kellemes meleg áradt. Mi pedig táncra perdültünk a másfél szobás lakásban, amely csak a miénk volt.

A város akkoriban még igencsak gyerekcipőben járt, ahogy a kiállításon az időben visszafelé futó filmszalag első kockáján olvashatjuk: egy általános iskola, két óvoda és bölcsőde, egy rendelő, egy mentőállomás, egy nagy ABC, egy nagyobb étterem… – nagyjából ennyi volt. Meg rengeteg fiatal, akik az ország minden részéből idesereglettek.

Ötven év alatt ebből az alapból fejlődött, épült ki a mai város. A település lépésről lépésre haladt előre a kiteljesedés felé, és ért valódi várossá. Ezeket a lépéseket követhetjük végig a kiállítás filmkockáin. Ahogy visszafelé az időben vezet a filmszalag láthatjuk a mérföldköveket.

A benyílókban berendezett két enteriőr visszavezeti a látogatót a múltba, a korhű berendezési tárgyak a legtöbb lakótelepi lakásra jellemzőek voltak az akkori otthonokban. Habár mai szemmel ezek nagyon furcsának, régimódinak tűnnek – ahogy Vicze Magdolna igazgató asszony is kiemelte megnyitó beszédében – ez ne tévesszen meg senkit. Akkortájt nagyon modernnek, nagyon újnak számítottak. Éppúgy, mint az öltözékek, amelyek szintén megtekinthetők itt. Azokkal a relikviákkal együtt, amelyek mind az elmúlt évtizedek eseményeit, sikereit idézik.

Török Sándor alpolgármester beszédé­ben személyes élményeit is felidézve beszélt a kiállítás értékeiről. Elmondta, a város vezetése komoly rendezvény sorozatot tervezett az idei évben az ötven éves jubileum megünneplésére. Sajnálatos, hogy a koronavírus-járvány miatt ezek többsége elmaradt, vagy elhalasztódott. Ezért is örvendetes, hogy a „Matrica” Múzeum munkatársainak köszönhetően mégis végig tekinthetünk azon az úton, amelyet ötven év alatt járt végig a város. Miközben a nyolcszáz fős lakosságú kis település közel húsz­ezres várossá növekedett. Olyan hellyé, ahol jó élni.

A kiállításhoz kapcsolódóan került sor a KÉSZ és a Múzeum közösen meghirdetett rajzpályázatának díjátadójára. Tóth Ernő, a KÉSZ elnöke ismertette a pályázatot, amelynek témájául Trianon 100. és Százhalombatta várossá avatásának 50. évfordulója szolgált. A rendkívül magas számban beérkezett alkotások szakmai bírálója Csóka László festőművész volt. A díjazott pályamunkák megtekinthetők a kiállítás keretében. Minden látogató megnézheti a 14-18 éves korosztály által készített kisfilmeket is, amelyek magas színvonala méltó a két évfordulóhoz.

A nyertesek az Önkormányzat értékes ajándékait vehették át Török Sándortól és Tóth Ernőtől.

A Vissza a jövőnkbe című kiállítás 2021. április végéig látogatható a „Matrica” Múzeumban szerdától vasárnapig 11-17 óra között. Ne hagyják ki! Igazán érdekes, tanulságos, szívet melengető élmény.