Fejlesztő szeretet

Széles spektrumú tevékenységet, kiváló, lelkes, önzetlen szakembereket ismerhet meg az, aki meg akarja tudni, mit takar a Szülők Fóruma elnevezés. Kérdéseimre Schmidt Monika, az Egyesület elnöke válaszolt, amikor felkerestem a Kodály sétány 22-24. szám alatti központjukban.

Schmidt Monika: – Szülők hozták létre még 1991-ben Cseh Kornélné vezetésével, aki összefogta akkor az érdekelt szülőket. Elsődleges célja a gyermekek érdekképviselete volt, illetve egészségkárosodott gyermekek támogatása. Nem csak a sérült gyermekekre vonatkozott akkor, hanem a 18 év alatti korosztályra. Első fontos cselekedete mégis a sérült gyermekekért volt. Az ország különböző részein otthonokban nevelődő, súlyosan és középsúlyosan sérült, értelmi fogyatékos gyermekeket haza hozták a városba, és fejlesztő napköziben látták el őket.

Cseh Kornélné a Barátság Művelődési Központ népművelőjeként fogta össze a szülőket. Az Egyesület is ott kapott helyet a szervezet kezdetekor. Az azóta eltelt hosszú idő alatt folyamatosan változott tevékenységi köre, hiszen egy civil szervezetnek mindig az a fontos, milyen ellátásra van szüksége.

– Nagyon sok asztmás gyermek volt a városban 20-27 évvel ezelőtt, más volt a levegő minősége. Éveken keresztül a Szülők Fóruma szervezte a nyári szemlőhegyi barlang terápiát, asztmás és felső légúti betegségekben szenvedő gyermekeknek. Három hetet töltöttek el ott, kísérőkkel, szülőkkel a barlangban. Busszal utaztak oda, estére pedig hazajöttek. Napközben ott játszottak az őket kísérő szülőkkel, ami nagyon jó hatással volt rájuk.
Az egyéb fejlesztést igénylő gyermekek (mozgás, logopédia, korrepetálás) bejártak a BMK-ba heti 1-2 foglalkozásra.Óradaó konduktorként 1993-ban így kerültem az Egyesülethez. Akkor Cseh Kornélné Éva volt a vezetője. Heti 1-1 napot dolgoztam Százhalombattán, bejártak hozzám a mozgássérült gyermekek foglalkozásra, fejlesztésre.

Az egyesület a kezdetek óta végzett speciális úszásoktatást. Az úszás volt akkor a mozgás- és értelmileg sérült gyermekeknek a legfontosabb sportolási forma, amivel nagyon nagy sikereket tudtak elérni. Sokat jártunk úszóversenyekre is, melyeket kifejezetten sérült gyermekek számára rendeztek meg.

Ahogy múlt az idő szélesedett, bővült tevékenységeink köre. Egyre fontosabb lett, hogy minél korábbi életkorban biztosítsuk az ellátást a gyermekeknek. Hiszen legfontosabb mindenkor a megelőzés. Korai fejlesztésbe tartozik minden, ami az 5 éves kort megelőzően segíti a gyermekek értelmi, mozgásbeli, szociális fejlődését. Az egyesület számára ez olyan fontos, hogy jelenleg már magzati korban megkezdi a megelőzést – így a kismamákkal való foglalkozást.

– Az országban két városban van alanyi jogon megkapható csecsemőszűrés, Százhalombattán és Törökbálinton. Mindkettőt a Szülők Fóruma Egyesület szervezi a helyi Védőnői Szolgálattal közösen.

– Amiben a szervezetünk unikum – nagyon büszkék vagyunk rá -, hogy a különböző módszereket alkalmazó pedagógusok egymással együttműködve dolgoznak a gyermekek érdekében. Mindegy számunkra, hogy a Dévény-tornától vagy a konduktív pedagógiától lett ügyesebb. A szakemberek saját módszereiket alkalmazva foglalkoznak a gyermekekkel.

Battán jelenleg a TSMT-re van a legnagyobb érdeklődés és kereslet, amely az egyensúlyszervekre hat. Nagyon hatásos a hiperaktív, a megkésett beszédkészségű gyermekeknek. Bármilyen lemaradásnál – amiben kicsit ügyetlenebb – jótékony hatású. Segíteni kell őket, hogy mire iskolába mennek, ezek a nehézségek korrekcióra kerüljenek. Ők ép elméjű gyermekek, csak segítséget igényelnek.

A korai fejlesztésben a gyerekek életkori sajátosságai miatt az alkalmazott módszerek ötvözik a pedagógiai, egészségügyi és szociális megközelítést. A korai fejlesztés a mozgás- értelmi- és szociális fejlesztés mellett a gyermek egészségére is kiterjed! Ezért fontos, hogy a védőnőkkel dolgozunk közösen, mert ők látják legtöbbet a kicsi gyermekeket, rendszeresen látogatják őket az otthonaikban. A módszerek közösen fejtik ki a legeredményesebb hatást. Fontos az is, a családok milyen szociális körülmények között élnek. Továbbá beletartozik a szülők lelki, szellemi tevékenysége is, ezért az egyesületnek mentálhigiénés munkatársa is van. Gyakran a szülőt kell kicsit megtámogatni, hogy a gyermek harmonikusan fejlődni tudjon.

Egyesületünk szervez mentálhigiénés szülő csoportokat olyan szülőknek, akiknek problémái vannak a gyermekével. Ennek költséghátterét pályázatból biztosítjuk. A szülőnek mindig az a legnagyobb probléma, ami saját gyermekével van – autizmus, extra táplálkozási zavar, figyelemzavar, stb. Ha ebben szakszerű segítséget kap, feloldódik az a bűntudat, ami bennük van, hiszen gyakran úgy érzik, ők rontottak el valamit a nevelésben.

A lehető legtöbb oldalról kívánjuk a gyermek fejlesztését megközelíteni, hiszen öt éves korig nem lehet a gyermeket a szülőktől elhatároltan fejleszteni, csak a család egészét nézve. Más fejlesztő központban nem minden esetben használnak egymás mellett párhuzamosan ennyi módszert.

Ezzel együtt nagyon fontosak a kapcsolataink, egyedi esetekben abban tudunk segíteni, hová menjen tovább a család. Akár egy neurológiai vizsgálatra is. (Pályázati forrásból korábban biztosítottuk ez a vizsgálatot!)
Ami a finanszírozásunkat illeti, az önkormányzat támogat bennünket évente 5 millió forinttal, illetve pályáznunk is lehet a pótköltségvetésnél. Sok gyermeket láttunk, látunk el.

Jelenleg önkéntesen dolgozom az egyesület vezetőjeként, munkáltatóként és pályázatíróként. Van egy főfoglalkozású munkahelyem, ott kapok fizetést. Ha itt foglalkozást tartok, azért a szabályzatban előírt térítés jár. A szervezési feladatokat, az egyesület vezetésével járó munkát nagyon szeretem, ezért vállalom. A fejlesztésért a szülők nem, vagy jelképes térítési díjat fizetnek. Ezek a költségek Budapesten jóval magasabb összegűek, sokak számára megfizethetetlenek. Nálunk a szülők a töredékét fizetik annak, ami máshol 8-10 00 Ft alkalmanként.

Lecsökkent a munkaköri gárda is, egy adminisztrátor – aki mindent szervez -, egy félállású takarítónő, egy gyógypedagógus látja el a legszükségesebb feladatokat. Költségkímélés miatt külsős vállalkozókat foglalkoztatunk a többi szakmai területre. Fontos viszont, hogy a szolgáltatásokat biztosítani tudjuk – gyógytornász, gyógyúszás oktató, iskola előkészítő pedagógus.
Nagyon nehéz sokkal kevesebb összegből ugyanazt a szolgáltatást adni, de mindent megteszünk ennek érdekében. Időnként kapunk támogatást helyi cégektől is.

Az egyesület munkáját az önkormányzat 2000-ben „Gyermekekért” díjjal jutalmazta. Kaptunk elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériumától is 2014-ben. Mi magunk is alapítottunk egy díjat „ Arany Szárnyú Írisz Empátia Oklevelet” azok számára, akik a gyermekekért sokat tesznek. Bárki megkaphatja: szülő, munkatárs, külsős aktivista.

A 2018. április 20-án 13. alkalommal szervezett egyesületi konferenciát – ami nagyon jó hírű –, más vidékről, más városokból is látogatták.

– Tavaly egy menedzser be akarta vinni Budapestre, de nem engedtük. A 13 alkalomból 9 alkalommal volt Battán, és ott, ahol támogatást kaptunk a tevékenységünkhöz, ahol dolgozunk – pl. Érden, Törökbálinton. Az első még 2005-ben volt, az idei Törökbálinton. Ha sikerül hozzá pályázati támogatást kapni lehet három napos, ha nem csak egy. A három napos konferencia esti előadással indul. A második napon szakmai előadások vannak. A harmadikon műhelymunka. Ha valaki a gyakorlatban el akarja sajátítani valamelyik módszert, van rá lehetősége.

Ebben az évben csak egy napos volt, egy-egy előadó kifizetését hat civil szervezet biztosította. Az előadásokat a Halom TV felvette, adásban bemutatta. Gyurkó Szilvia „Digitális gyermekkor, digitális szülők” címmel tartott aktuális előadást kb. 200 résztvevő előtt. A szülőket ma arra kell nevelni, ami számunkra és az előző generáció számára természetes volt, hogy a kismama, amikor szoptat, a gyermekre figyeljen és ne a tabletet vagy telefont nézze közben. Gyurkó Szilvia elmondta, a mai gyermekek között azért van olyan sok hiperaktív, mert szeretné felhívni magára az anyja figyelmét, legyen vele szemkontaktusa, rá figyeljen, ne külső dolog vonja el a figyelmét. Tíz éve egy konferencián csak módszereket tanultunk, most az előadások témája áttolódott a pszichológia területére.

Kedvezőtlen tapasztalat, az egyik városban, ahol a családsegítőben azt látják, baj van az 1-2 éves gyermekek nevelésével, mert tablettel, telefonnal alszanak el a gyerekek. Következmény: megkésik a beszédfejlődés, az érzelmi intelligencia és a komplex fejlődés. Erre az a reakció, a kis gyermeket bölcsődébe küldik, mert ott legalább tudják, hogyan kell vele foglalkozni.

Nem ez az egészséges megoldás, hanem az, a szülőket kell erre megtanítani. Ha a gyermeknek az orvosi rendelőben telefont adunk a kezébe, ettől nem tanul meg várakozni. Teljesen torz irányba viszik az emberi magatartást, ez nagyon nagy baj.

– Személyes elismerésüket a szülőktől és a foglalkoztatott gyermekektől kapják. Az a legnagyobb öröm, ha ragaszkodnak, szeretnek hozzájuk járni. Jó érzéssel emlékeznek vissza a velünk eltöltött időre.

– Mint civil szervezet alulról építkezünk, tehát azoktól kapunk elismerést, akikkel foglalkozunk. Pályázatot nyújtottunk be az idén a TESCO-hoz, amit első menetben megnyertünk és beválogattak bennünket két másik szervezettel együtt a pályázati projekt támogatására. Az első helyett 400 ezer, a második 200 ezer, a harmadik helyezett 100 ezer forint támogatást – adományt – fog kapni.
Minden meghirdetett pályázatot megpályázunk céljaink elérésére.

Nekem úgy tűnik nagyon összetett feladat, amit elláttok. Számomra az a furcsa, nem állami háttér van mögötte, hanem alulról jövő kezdeményezés. Vajon miért? Az nyilvánvaló, jobb, rugalmasabb ellátást kívántok nyújtani, mint az állami intézmények. Mégis, elsősorban állami feladatnak érzem a tevékenységeteket. Központi forrásokkal biztosítani a munka hátterét, hiszen felkészült szakembereket kíván, komoly költségvetési vonzattal jár. Mert nem arról van szó, néhány ember érdeklődésből, szerelemből csinál valamit.

– Valóban ez törvényben meghatározott állami feladat, amely meghatározza, hány éves gyermek, heti hány alkalommal, hány órában jogosult fejlesztésre, ha ez szükséges. De ahhoz, hogy megkaphatja a fejlesztést, ahhoz neki szakértői vélemény kell. Ahová több hónap, esetleg egy év alatt sikerülhet bejutni. Addig pedig nem kaphat államilag finanszírozott ellátást. Vannak tehát technikailag kialakult hézagok, ezt az időt a gyermekeknek pótolni kell. Erre szerveződtek a civil szervezetek, mint a miénk is.
Sok olyan kisgyermek van, akiket kiszűrünk már a csecsemőszűréssel. Akiknél azért dolgozunk, ne is legyen szükség szakértői véleményre, mert a fejlesztő foglalkozásokon időben elhárítjuk, megszüntetjük az okokat. Ne legyen fogyatékossága, amely számos hátránnyal jár. Egészen korán, akár fél éves korban is fejleszthetjük.

Előfordul, hogy már születéskor látszik a probléma. Akinél ez nem egyértelmű, ott csecsemőszűréssel észrevehető, feltárható.
Az időtényező tehát fontos, nem visszafordítható, nem visszahozható. Csecsemőkorban az agy még olyan rugalmas, át tudja venni egy másik rész a feladatot, ha időben történik a felismerés. Ez csak öt éves korig működik, később nem.

Tavaly év végéig kaptunk közvetlen állami támogatást napközi működtetésére. Azóta megváltoztak a törvényi előírások, szabályok, bölcsődévé kellett volna alakulnunk. Ezért sajnos a napközit meg kellett szüntetnünk. Pedig lennének, akik igénybe vennék.
Amit állami forrásból kapunk, az valójában az önkormányzat által nyújtott pénzösszeg.

Magyarként világelsők vagyunk a fejlesztő módszerek kikísérletezésében, megalkotásában. A módszerek általában mentesek a drága eszközöktől, szellemi bázison alapulnak. Némelyek világhírűek, mint a konduktív pedagógia, Dévény módszer (gyógytorna). Az egyensúlyi szervre, idegrendszerre ható terápiák, mint a Tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) vagy a HRG gyógyúszás. A Szülők Fóruma Egyesület több, mint negyed évszázada alkalmazza a leghatékonyabb módszereket a gyermekek fejlesztésében.