Kétszer ad, aki jókor ad

Freedom-koncert után

Nagy-Rakita Melinda

2019. január 13-án került sor a ren­dezvényközpontban a Free­dom zenekar tizedik újévi, és egyben hatodik jótékonysági koncertjére. A rendezvény fővédnöke Vezér Mihály polgármester volt. Az adományokat a szervezők Soczó Ádám javára ajánlották fel, aki egy – tizenkét évvel ezelőtt tizenévesként elszenvedett – tragikus baleset következtében folyamatosan ellátásra, ápolásra szorul.

Az összegyűlt pénzt és ajándékot 2019. január 25-én adta át a Soczó házaspárnak Vezér Mihály polgármester, Sinka László alpolgármester és Katona Tamás a rendezvény főszervezője a Zenálkó Etel óvárosi közösségi házban civil támogatók, szervezők és a sajtó képviselőinek jelenlétében.
Sinka László köszöntőjében kiemelte, az összejövetel apropója nagyon fontos, szívet melengető. Most már tíz éve zajlik az a koncertsorozat, amely elementáris erővel jelenik meg a város életében. Hálás a sorsnak és szerencsésnek mondhatja magát, hogy most már ez a koncert jótékonysági rendezvény lehet. Ezáltal kettős varázslat él bennünk. Egyrészt hallgathatjuk a fantasztikus zenészeket, köztük olyan vendégeket, akik egészen elkápráztatnak bennünket és szárnyalhatunk a zenével, a zene hátán. Másrészt pedig jótékonykodhatunk. A jótékonyság – úgy hiszi – az ember lényéből fakad és teljesen természetes, még ha a világ alapvetően nem is érzi mindig így. Ennek megfelelünk azzal, hogy minden évben segítünk valakinek, ahogy idén Soczó Ádámot és családját kívántuk a koncert által támogatni, amely gyönyörűen sikerült.

Vezér Mihály polgármester a FINA elnökét idézte, aki minden világbajnokság után megállapítja, hogy „ez volt minden idők legjobb világbajnoksága”. Benne is hasonló gondolatok fogalmazódnak meg évente a koncert kapcsán. Hatalmas élménynek érezte, de ami még ennél sokkal fontosabb, minden résztvevő, és mindenki, akivel beszélgetett hasonlókat mondott. Hálás köszönet érte a zenekarnak, a fellépőknek és a szervezőknek.

Nemcsak a városunknak, de a környezetünkben élő barátainknak is nagyszerű élmény. A jó kapcsolatok erősítése mellett nemes cél is kíséri a rendezvényt, amely az idei alkalommal Ádám támogatásához való hozzájárulást jelent. Az őrá való gondolás még azok által is, akik nem jöttek el, akik csak hallottak az előadásról és annak céljáról, pozitív erő. Hisz a lélek erejében és abban, hogy ez a pozitív erő is hozzájárul Ádám gyógyulásához.

A város lakossága minden évben várja a FREEDOM zenekar újévi koncertjét, örömmel konstatálják, milyen nagyszerű élmény, hogy részt vehetünk rajta. Ez nemcsak esztétikai, de lélekben is felemelő élmény. Akik ott voltunk más emberként léptünk ki az ajtón, mint ahogy beléptünk. Ez a fajta gyarapodás lélekerősítő és nagyon fontos az egész év során.

Katona Tamás, a FREEDOM zenekar menedzsere, a rendezvény főszervezője hálás azért, hogy évről évre több támogatást kapnak a polgármester úrtól, az alpolgármester úrtól, a képviselő testülettől és hogy sok százhalombattai magánszemély is támogatja őket. Amikor tíz évvel ezelőtt megkezdték a sorozatot, nem tűnt ekkorának, annak ellenére, hogy ők már akkor láttak benne potenciált. De akkor még nem gondolták, hogy ilyen ünnepélyes és virtuóz újévi koncertsorozat lesz belőle. Méltán büszkék arra, hogy mára már egy társadalmi rendezvénysorozat nőtt ki belőle.

A szünetben nagyon sok emberrel beszélgetett nemcsak battaiakkal, hanem érdiekkel, budapestiekkel is. Ők is úgy gondolják, nagyszerű, hogy a városnak ilyen adottsága van, mint a főtéri rendezvényközpont és hogy ilyen sokan eljönnek egy ilyen rendezvényre, amely bárhol a világon megállná a helyét. Sokszor nem beszélünk arról a legalább ötven emberről, akiknek a munkája benne van a rendezvényben. Nem beszélünk a hang-, fénytechnikát, a háttérvetítést, a ledtechnikát biztosítókról, ami piaci áron sokszorosa lenne a jelenleginek, ha nem önkéntes módon, szolidáris jelleggel hoznák el a produkcióhoz. Akik ezt adják Magyarországon, sőt ez EU-ban is a legnagyobb ilyen szolgáltatók. A koncerten látványban és hangzásban ez érezhető volt.

Nagyon köszöni mindenkinek a támogatását, az önkormányzatét, a helyi médiáét. Köszöni, hogy vannak az önkormányzatban olyan személyek, mint például Dobos Ágnes, aki szívügyének tekinti ezt a rendezvényt. Örül annak is, hogy ismét egy teltházas rendezvényről beszélhetünk és a zenekar is nagyon sok elismerést kapott. Sokan büszkén mondták, hogy mind a tíz alkalommal itt voltak velünk, és hogy jövőre is itt szeretnének lenni. Most már nemcsak a zenekar, hanem más fellépők is több szállal kötődnek a városhoz és viszik el a város jó hírét. Nagyon örül, hogy megismerhette a Soczó családot, nagy megtiszteltetés ez számára.

Most először a vendégek, a támogatók nemcsak pénzt helyeztek el a gyűjtőládákban, hanem jókívánságokat is. Nagyon hálás azért, hogy Hangyássy Zsuzsa is felajánlotta két festményét, amelyek közül az egyiket „önhatalmúlag”elárverezték.Sokan kizárólag a kedvezményezett miatt jöttek el. Nagyon örül annak, hogy a városban van egy olyan kohézió, hogy nem mennek el az emberek más emberek problémái, nehézségei mellett, nemcsak individualista módon a saját érdekeiket nézik. Ezért is nagyon hálás, hogy benne lehet a projektben.

A támogatóktól összegyűlt és a festmény árverésen nyert összesen 950 ezer forintot, amelyet az ÉSZKE – korábbi felajánlásuknak megfelelően – egymillió forintra egészített ki, és Hangyássy Zsuzsa másik festményét Katona Tamás és Vezér Mihály átadta Soczó Ádám szüleinek. Soczó Ádám édesanyja, Éva, bár a meghatottságtól nehezen tudta elkezdeni a beszédet, megköszönte mindenkinek a támogatást. Elmondta, hogy még soha nem sikerült bejutniuk erre a koncertre és nagyon örültek a meghívásnak. Nagyon várták, hogy ott lehessenek. Utalt arra is, amint azt már a szervezés kezdetekor is elmondta, bármekkora összeg gyűlik is össze hasznos lesz és örülni fognak neki. Nem számítottak ekkora adományra, óriási meglepetés ez az összeg. Az élmény, ami a koncerten érte őket, hatalmas energiákat adott nekik. „Abból az élményből, amit a koncerten kaptunk, táplálkozunk még most is, és ezt az energiát Ádámnak is tudjuk közvetíteni. Nagyon örülök, hogy ennyi jószívű, jóakaratú ember van.”

A rendezvény végén Sinka László alpolgármester ismertette a közösségi ház üzemeltetésével kapcsolatos változásokat. A február 14-i testületi ülésen várhatóan megszületik a végső határozat arról a döntésről, amelyet már korábban meghoztak és a napokban zajlik a kimunkálása. Április 1-jétől a dunafüredi és az óvárosi közösségi ház leválik a BKK-ról és működtetés szempontjából áthelyezik ezeket a KORSHAK Kft-hez. Ennek köszönhetően egy másik csapat (Takács Péter, Nagy Rozália, Őri Ildikó, Ádám Erika, stb.) fogja irányítani, működtetni. Ennek az volt a célja, hogy mindennapi és napi közösségi életet leheljenek a két intézménybe.

A BKK fantasztikusan és ragyogóan működik nagy tömegekkel, kicsikkel és nagyokkal egyaránt. A két másik házban a közösségekre helyezik át a hangsúlyt. Ezek a közösségi házak hozták mindig létre azt a közösségi teamet, sejteket, akik imádtak együtt lenni, ultizni, könyvtárt, dalárdát, színjátszó kört működtetni, játszani, együtt lenni. Legfontosabb, hogy a közösségi értékek kerüljenek a fókuszba és az abszolút értékbe. A helyi művészeinkkel találkozzunk, legyen nyitva a ház minél többet.

Ígérte, figyelnek majd arra, hogy jó Óvárosi Napokat szervezzenek, de nem gondolják, hogy mindezt csak nagyon ismert művészekkel tudják megvalósítani. Inkább a saját húszezres városi szintünkön legyen jó, de leginkább szórakoztató. Mindehhez szeretettel várják mindenkinek tevőleges hozzájárulását, gondolatait, hogy az óvárosi közösségi ház olyan közösségi életet éljen, ami mindenkinek jó.