Művészpalánták

Átadták a Janikovszky Éva Gyermek Művészeti Díjakat

Szegedinácz Anna

A Gyermeknap ünnepi előkészületei fogadtak a főtéren, amikor 2022. május 28-án kora délután a Barátság Kulturális Központba siettem a Janikovszky Éva Gyermek Művészeti Díj átadására. Megtelt a Kamaraterem szülőkkel, családtagokkal, barátokkal, akik az ünnepi eseményre elkísérték a gyermekeket.

A vendégeket és díjazottakat Vezér Mihály polgármester és Szigetvári József igazgató köszöntötte. Vezér Mihály kiemelte, hogy az oktatásban kiemelkedően teljesítő, különleges képességű gyermekek a díjazottak. A művészetek, azon túl, hogy az életünket komfortosabbá tehetik, tartalmasabbá is. A magyar kultúra értékeit nem lehet megörökölni, továbbadásával a kincseket, a kulturális örökséget újra és újra meg kell ismerni, el kell sajátítani. Ebben a misszióban vannak segítségünkre azok a művészpalánták, akik elismerést kaptak. Az elismerés, a kitüntetés nem csak nekik dicsőség, hanem szüleiknek is. Biztos benne, nem most hallunk róluk utoljára. Gratulált a szülőknek is, akik a háttérben segítik őket és biztosítják fejlődésük feltételeit.

Szigetvári József igazgató arról beszélt, hogy egyre erőteljesebb a verseny, mióta megalapították a díjat. Talán majd egyszer ezek a díjazott művészpalánták a Parlamentben Kossuth-díjat vehetnek át, és az érdeklődő riportereknek elmondják, hogy az első művészeti díjat szülővárosukban, Százhalombattán kapták. Ha pedig ez nem fog megtörténni, akkor is éneklő, zenélő, táncoló, rajzoló, festő, művészetekben meggazdagodott felnőttek, szülők lesznek, akik továbbadják az általuk művelt kulturális örökséget. És akkor már megérte megalapítani a Janikovszky Éva-díjat.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a szülőket, akik a feltételeket biztosítják. Vannak családok, ahol a szülők átadják a gyermekeiknek a hagyományokat, és vannak, ahol előzmények nélkül jelenik meg a művészeti tehetség.
A Janikovszky Éva Gyermek Művészeti Díjat a Barátság Kulturális Központ 2012-ben alapította abból a célból, hogy a képző-, fotó-, film-, videó művészet, táncművészet, tárgyalkotó és előadóművészet területén hosszabb ideje (legalább öt éve) kimagasló munkát végző gyermekeknek és fiataloknak adományozza.

A művészeti tevékenység helyszíne a százhalombattai oktatási intézményekben, civil szervezetekben, a Barátság Kulturális Központ művészeti csoportjaiban folytatott alkotó munka. A díjra javaslatot a városi oktatási intézmények, civil szervezetek, a Barátság Kulturális Központ művészeti csoportjainak vezetői tehetnek. Minden szervezet évente egy főre tehet javaslatot.

A Díj: erkölcsi elismerés és oklevél. Minden évben a Gyermeknapon adják át. A díjazott bekerül a Barátság Kulturális Központ dicsőségkönyvébe.
A 2022-es díjátadáson tizenketten vehették át az elismerést:

Győri Szofi – a Batta Balett Stúdióból
Hludek Anna Kamilla – a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool csoport tagjaként
Ivancsevics Flóra – az SZTC Táncszakosztályból
Izsó Emese Sára – a „Paletta” Szakkörből
Kádár Tamás – a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából
Kuchár Emese Virág – a százhalombattai 1-es Számú Általános Iskola és a Pesovár AMI tanulójaként
Ritter Enikő – a „Látás Iskolájából”
Rózsa Anada – a „MOZAIK” Szakkörből
Santha Alexandra Nóra – a százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulójaként
Sebes Kincső – a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából
Tomusz Kamilla – B-Cool Dance Team Sportegyesületből
Trinfa Levente – a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti iskolából.

A díjazottak között négy óvárosi tanuló volt: Trinfa Levente és Kádár Tamás néptáncosok, Rózsa Anada, aki a rajzaiért érdemelte ki az elismerést és Santha Alexandra Nóra előadóművész – énekes, színjátszó, versmondó műfajokban.

Trinfa Levente erdélyi útja miatt nem lehetett jelen, róla a későbbiekben fogunk tájékoztatást adni. Kádár Tamás – Sebes Kincső, és Trinfa Levente – Kachár Emese Virág néptáncos párosok a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Kisforrás csoportjának jelöltjei. Több éves kitartó szorgalmukért, aktív együttesi tagságukért és kiemelkedő táncos munkájukért részesültek a díjban.

*

Kádár Tamás (partnerével 13 évesek) az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Tíz éve néptáncol. Partnere Sebes Kincső, aki a lakótelepen lakik a szüleivel. Az elismerés mindkettőjüknek szólt. Mestereik: Asztalos Kiss Zsuzsanna és Hejger József.

Kádár Tamás (jobbról a második) és családja

Tamást otthonában is meglátogattam. Édesanyja boldogan mutatta meg azt a sok elismerést – oklevelet, emléklapokat, díjakat –, melyeket Tamás tanulmányi eredményei, versenyeken való szereplés miatt kapott. Kérdésemre elmondta, most hetedikes, még nincs kiérlelt terve, hol tanul majd tovább. A nyarat talán – anyai nagyszüleinél tölti Erdélyben, a Marosvásárhely melletti Gyulakután.

*

Rózsa Anada 9 éves, az 1. Számú Általános Iskola tanulója. Osztályfőnöke: Sárköziné Pintér Andrea. Mestere: Nagy Rozália. Az elismerést mestere így fogalmazta meg róla:
„A „Mozaik” Kézműves Szakkör jelöltje, aki több éve, óvodás kora óta jár a szakkör foglalkozásaira. Az évek óta tartó, a rajz és a festés terén megmutatkozó tehetsége és szorgalma, valamint példamutató hozzáállása és kreativitása miatt részesült a díjban.”

Rózsa Anada (középen)

Anadával otthonában beszélgettem. Nagyon szeret rajzolni, mesterétől kap feladatokat és önálló témákat is keres. A szobáját nem a saját, hanem a testvére rajzai díszítik. A nagycsalád – négyen vannak testvérek – nyáron a környék kirándulóhelyeit keresi fel.

*

Santha Alexandra Nóra 14 éves. A százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium jelöltje, 8.B. osztályos tanulója, aki első osztályos kora óta meghatározó személyisége az iskola kulturális műsorainak. Mindig lehet rá számítani. Lelkes tagja az iskolai színjátszókörnek, kórusoknak. Az iskola saját tehetségkutatójának – az Arany Sztárnak – állandó versenyzője többféle műfajban és mindig első helyen végzett. A versmondáson kívül szívesen lép fel a kórusban, de nem probléma neki a szólóéneklés sem. A városi szavalóversenyek állandó résztvevője. A művészetek iránti elhivatottsága, kiemelkedő lelkesedése okán részesült a díjban.
Alexandra szólóénekkel lépett fel a díjátadáson.

Kérdéseimre válaszolva Alexandra elmondta, hogy Leszák Zoltánné (Csilla néni) dráma szakon, Szabó – Bisztricsány Beatrix pedig énekszakon a mesterei.
Eredményes szereplései voltak: Iskolai énekversenyen I. helyezés, Ének-zene műveltségi versenyen II. helyezés. Részt vett városi versmondó versenyeken is.
Nyolc évig a Törpördög és Tinitündér Tánctanoda klasszikus balett szakán tanult. Eredményes versenyei 2016. 2017. 2018-ban voltak, III. II. és I. helyezésekkel. Részt vett az Országos Berczik Sára Emlékversenyen – klasszikus balett műfajában és az Országos Gyermek és Táncművészeti Fesztiválon.

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium dráma tagozatán fogja középiskolai tanulmányait folytatni. Dráma műfajával szeretne foglalkozni.
Tervezi, hogy a nyáron részt vesz a százhalombattai Thália Színitanoda táborában, tenisztáborba megy, nagyszüleinél Erdélyben – Marosvásárhelyen és Körtvélyfáján –, családjával nyaral, és természetesen a barátaival lesz.

*

A díjak átvétele után történt a hatalmas ünnepi torta felvágása. Nem csak a gyerekeknek, de a vendég felnőtteknek is jutott belőle.